: Vedlikehold av fortelt | Din Fritid

Vedlikehold av fortelt

Et fortelt er ofte viktig for trivselen i campingvogna, men det er også viktig for trivselen i forteltet at det blir skikkelig vedlikeholdt. Dessuten vil et godt vedlikeholdt fortelt holde seg fint lenger.

I løpet av en lang sesong blir et fortelt ofte skittent. Derfor bør du regelmessig børste vekk støv, pollen og lignende med en myk kost for å forhindre at dette renner nedover duken under regnvær. Når du skal gjøre rent forteltet, uavhengig av type materiale/tekstil, skal du bare bruke lunkent vann på rundt 30 grader. Bruk en myk børste eller en klut til rengjøringen. Ikke bruk kjemikalier eller såpe da dette skader impregnering og tråden i sømmene. Det er viktig at du passer på å vedlikeholde forteltet jevnlig gjennom hele sesongen, da det ofte kan være for sent å fjerne flekker og møkk når det har tørket og satt seg skikkelig. Pass også på å fjerne løv og annet rusk som ligger på taket fortløpende da dette vil lage flekker om det får ligge og ”klebe” seg fast i duken.

Glidelåser

Glidelåsene i forteltet skal være tilpasset teltet, og derfor være enkle å ha opp og igjen. Derfor er det viktig at du ikke bruker makt på glidelåsene. Hvis det blir trangt å dra igjen glidelåsen kan det være lurt å løsne litt på pluggene, slik at duken blir litt slakkere. Det vil sannsynligvis hjelpe. Hvis glidelåsen blir treg og hard å dra igjen kan den behandles med litt stearin eller silikonstift som vil hjelpe den litt på ”glid”. Ikke bruk olje. En glidelås kan ofte virke noe ”treg” i starten helt til tennene har ”gått seg til litt”.

Impregnering

Forteltet er impregnert fra fabrikanten, men slitasje og ytre påvirkning kan gi behov for noe etterimpregnering. Da er det viktig at teltet er helt tørt og rengjort der du skal impregnere. Impregneringen legges fortrinnsvis på fra innsiden, men husk at det er bortkastet å impregnere oppå gammel ”skitt”. Ikke legg impregnering i direkte sollys da vil mange av virkestoffene fordampe før de får trukket seg godt inn i duken. Vær forsiktig slik at du ikke får impregnering på vindusfolien. Det finnes mange typer impregnering på markedet og din forhandler vil kunne hjelpe deg med å velge riktig. Hvis du følger teltleverandørers råd om ikke å bruke kjemikalier ved rengjøring vil du utsette behovet for impregnering. Rengjøring med såpe etc. ødelegger både tekstil og søm, og da vil også eventuelle lekkasjer kunne oppstå.

Vindusfolie

De fleste campister ønsker seg klare og fine vinduer. Når du pakker ut et nytt telt kan det på grunn av tilsetningsstoffer i materialet være ”pakkebretter” på folien. Disse vil med stor sannsynlighet rette seg ut etter en stund. I kjølig vær kan det være vanskelig å få vindusfolie helt slett. Bruk aldri kjemikalier eller såpe på folien når du gjør den ren, og vær forsiktig slik at impregnering ikke kommer på vinduene. Vær klar over at folien kan bli utsatt for ”avtrykk” fra glidelåser og kantbånd etter pakking og oppbevaring, så ta hensyn til dette når du pakker sammen teltet for sesongen. Har du mulighet så ikke rull paneler med vinduer i hardt sammen.

Ventilasjon

Ventilasjon og lufting i teltet er en del av vedlikeholdet, og det motvirker både fuktighet og ”rålukt”. Det er nødvendig med ventilasjon for å forebygge kondensering, men man skal være klar over at kondensering likevel kan oppstå, særlig i perioder med store temperatursvingninger. Hvis du har mulighet til å lage en liten åpning i understykket på vognen slik at du får en liten gjennomtrekk i teltet er det svært bra. Dette vil motvirke kondens. Husk at kondens samler seg som små perler i taket, og kan lage små ”prikker” i taket når det tørker, fordi vannet ofte inneholder pollen og støv.

Stangsett

Et solid og godt vedlikeholdt stangsett er viktig for teltets levetid. Ta godt vare på stangsettet ditt, og husk at det også må rengjøres og tørkes godt før lagring. Har du stålstenger kan du gjerne polere det med bilvoks om du ønsker å gi det ekstra pleie. Ta også godt vare på tegningen til stangsettet. Når du lagrer et stangsett så sørg for å lagre det tørt og kjølig. Du bør se over stangsettet, stramme skruer og fjærer før du pakker det bort, slik at du slipper noen overraskelser når du skal sette det opp igjen om noen deler skulle trenge utskifting eller reparasjon. Pass også på å lagre alle eventuelle skruefrie beslag sammen med telt og stenger.

Oppbevaring

Rengjør teltet - Det er viktig at du sørger for at teltet er rengjort før du pakker det bort. Tørt telt - Når du skal pakke bort forteltet etter en sesong er det meget viktig at du forsikrer deg om at teltet er helt tørt før du pakker det bort. Du kan gjerne ta med deg teltet hjem selv om det er fuktig, men da må du så raskt som mulig sørge for at teltet blir hengt opp og tørket skikkelig før det pakkes bort. Dette er meget viktig, ellers vil du kunne få jordslag og mugg/råte i teltduken din, og det blir du ikke kvitt. God ventilasjon - Teltet bør lagres på et sted med god og tørr/kjølig luft, med god ventilasjon. For å skåne vindusfolien kan det være lurt å ta av front og sidepaneler og pakke disse for seg, slik at du ikke klemmer glidelåser etc inn i mot vindusfolien under lagring. Dette kan gi avtrykk i folien som det kan være vanskelig å bli kvitt.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 

På forsiden