: I H.C. Andersens fotspor til danske herregårder – del 1 | Din Fritid

I H.C. Andersens fotspor til danske herregårder – del 1

Reiseinspirasjon til din neste sommerferie. Temaet er ”I H.C. Andersens fotspor til danske herregårder”. I kjølvannet av denne turen, der vi vil ta med leserne fra Falster til Møn, derfra til Midtsjelland, Sydsjelland, Fyn, Sønderjylland og Midtsjelland, testes den nye Adria 482 PS, som vi har lånt i form av en prototyp, samt en Kia Magentis som trekkdyr.

Det burde gi et godt bilde av en tematur, som kan gjennomføres av alle, spesielt med grunnlag i de skrevne tekstene som vil følge i en rekke artikler. I tillegg kan den kanskje også tjene som inspirasjon til kommende investeringer i campingvogn og bil. Hvem vet? Vi starter turen på Falster – men turen kan selvfølgelig også gjøres i omvendt rekkefølge. Som base benyttet vi campingplassen ”Falster City Camp” i Nykøbing Falster. Denne campingplassen ligger i et grønt område, kalt ”Vesterskoven” midt i Nykøbing F og utmerker seg ved at den dels ligger rett ved gjennomfartsåren E55, imidlertid uten å lide under sterkt støynivå, dels ved å ligge rett ved aktivitetsmuligheter som zoologisk hage, Middelaldersenter og svømmesenter. I tillegg alt det gode som et større regionsenter kan by på mht. shopping og andre severdigheter i byen.

Plassen ble overtatt av Claus Tronhjem og kona Lone vinteren 2004-2005 og det er gjennomført merkbare endringer til det bedre. Man kan merke at det er mennesker som har campingånden i seg. Da vi besøkte plassen sydet den av liv, som undertegnede ikke har sett før. Selve plassen består av en stor rundkjøring, der man fritt kan plassere seg, - enten i området midt i rundkjøringen med spredte grupper av busker og trær – eller langs sirkelens ytterkanter. Dermed oppnår man et parklignende utseende, som bryter med konvensjonelle mønstre av rigide tomteinndelinger, som man ser rundt omkring. Man aner faktisk en landskapsarkitekts nennsomme hånd. Vi vil ikke kaste bort mange ord på de sanitære anleggene. Standarden er ganske enkelt som den skal være. Kanskje litt underdimensjonert til så mange gjester, som vi opplevde på besøkstidspunktet. Det ble imidlertid ikke konstatert noen ulemper rundt middagstid. Alt var rent og pent, til tross for stort belegg.

La oss så se på to av de herregårdene som H.C. Andersen besøkte.

Fuglsang Herregård

Denne ligger på Lollandsiden av Guldborgsund, bare 10 km fra Nykøbing F. Det sies at vår store dikter var mye på farten her, og det kan nok stemme, for allerede på hans tid var stedet godt besøkt av kunstnere fra hele landet – ja, man kan si fra store deler av Skandinavia. Når H.C. Andersen ikke lot seg feire og varte opp så elsket han samværet med andre kunstnere og det skjedde ikke bare i København. Også mens han var i Roma på sine tidlige reiser 1834 pleiet han samværet med kunstnere i den danske kunstnerkolonien der. Fuglsangs daværende eier Viggo de Neergaard var veldig interessert i det danske kunstnerlivet og inviterte både malere og komponister til stedet.

Den dag i dag er Fuglsang herregård et kulturelt kraftsenter, som i de kommende årene skal forsterkes ytterligere. Det er nemlig påtenkt å bygge et nytt kunstmuseum rett ved herregården. Slottet er bygget relativt sent, sett i forhold til våre andre danske herregårder, nemlig på midten av 1800-tallet. Det har altså vært ganske nytt når H.C. Andersen besøkte stedet. Han har heller ikke kunnet nyte den vakre parken, som er anlagt rundt herregården i engelsk stil. Det tar jo litt tid før trærne blir store – og noen av dem er i dag nærmest gigantiske. Spesielt den store Tujaen ved det kinesiske lysthuset er imponerende. Til herregårdens tilganger hører også en av Danmarks eldste fredede naturområder: Skejten. Det sies at området er selve begrepet på dansk natur. Sant er i hvert fall at herregården og landskapet var arnested for noen av Danmarks største malere, først og fremst Olaf Rude som her skapte de 2 store maleriene, som i dag pryder Folketingsalen på Christiansborg.

Korselitse Herregård

Ca. 12 km øst for Nykøbing F finner vi Korselitze, som H.C. Andersen besøkte gjentatte ganger. Det er en stilren ny klassisistisk bygning, oppført av en av Danmarks første industriherrer: J.F. Classen. Den gang hadde herregården ikke noen egentlig kongelig eller fyrstelig tilknytning, neppe heller på H.C. Andersens tid. Men også den gang ferdedes de adelige hos det rike borgerskap. Og der de adelige var, kunne man også finne H.C. Andersen. J.F. Classen var også Fredriksværks grunnlegger og som begunstiget av kongen naturligvis også ofte vertskap for kongelige gjester. I hvert fall fortelles det at H.C. Andersen i selskap med kongelige gjester på Korselitze fikk en av sine største sjokk. Han hadde seilt fra København til Kalvehave og derfra med ferge og diligense til Korselitze. Knapt hadde han gått ut av vognen før, før han fikk vite at den dampbåten som han hadde seilt med hadde sunket på vei til Kiel. Så det var nok ikke så rart at HCA enkelte ganger var redd for tilværelsen.

Korselitze er omgitt av en veldig vakker park med små kanaler og dammer og en stor rosehave. Store alleer leder til herregården fra 3 sider. En av disse alleene går ned til Tromnæs Strand, en av de vakreste kyststrekninger man kan tenke seg. Høye bøketrær vokser helt ned til Østersjøen og man kan enkelt forestille at man her kunne få inspirasjon til Nasjonalsangen, der bøketrærne speiler seg i det blå havet. Et yndig land har vi i hvert fall, men det var jo Oehlenschläger som skrev nasjonalsangen, mens H.C. Andersen var mester for andre sanger i den danske sangskatten. De kunne han godt ha fått inspirasjon til her, mens han red på utflukt fra Korselitze til Halskov Vænge på et esel.

Kilder

H.C.Andersen: Mitt Livs Eventyr Bind 1-2, 1996 H.C. Andersen: notater fra dagbøker, kalendere og brev. Stig Fjord Nielsen: H.C. Andersen og Vestsjælland 2003. Henning Dehn Nielsen: Danske slott og herregårder, 1987. Per Eilstrup, Kay Nielsen og Holger Rasmussen: Våre gamle herregårder 1967. Mette Winge: På besøk – med H.C. Andersen på danske herregårder, 2004. Turistbrosjyrer fra Møns Turistbyrå: H.C. Andersen på Sydsjælland og Møn 2005.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 

På forsiden