: Hva skal jeg velge? Ny eller brukt campingvogn | Din Fritid

Hva skal jeg velge? Ny eller brukt campingvogn

Har man blitt hektet på å campe i campingvogn, melder det store spørsmålet seg. Skal man kjøpe nytt eller brukt? Flere ting spiller inn i forhold til, hva som taler for den ene eller den andre løsningen. Hvordan og hvor mye vil man campe og hva tillater økonomien?

Er man nybegynner og ikke fortrolig med ferieformen, er det en god ide å starte med å låne eller leie, fordi det gir noen erfaringer å vurdere ut i fra. På den første campingturen kan det anbefales å reise med andre, som kan gi råd underveis. Besøk flere forskjellige forhandlere i nærmiljøet, og se det store utvalget, før beslutningen tas. I løpet av høsten og våren avholdes flere messer i Europa og i Norge, der man kan se alt det nye, som kommer til sesongen. Messer er en mulighet for å se mye, men det er også en risiko for å bli forvirret. Flere campingforhandlere holder åpent hus på høsten. Her er det ofte mulig å finne gode tilbud.


. Messer er en mulighet for å se mye, men det er også en risiko for å bli forvirret.

Skriv ned alt

Skriv ned alt. Start med de første spørsmål og ønsker for kjøpet. Skriv ned alle erfaringene underveis – også de nye spørsmålene, som dukker opp. Etter hvert som både spørsmål og svar faller på plass, nærmer det endelige kjøpstidspunktet seg. Vær oppmerksom på, at det finnes et veldig stort bruktvognmarked, som gjør det attraktivt for kjøper. Det er mye å velge mellom, og prisene er presset. På brukte vogner er det dessuten ofte mulig å få med en hel del ekstrautstyr på kjøpet.

Fordeler og ulemper ved ny modell

Alle campingvogner, som er nye, har den store fordelen, at ingen andre har bodd i dem. Men i likhet med biler mister de en del av sin gjenkjøpsverdi i løpet av det første året. De siste årene er det introdusert noen nye billigere merker. Det betyr, at man i visse tilfelle vil kunne få en ny campingvogn til samme pris som en brukt. Vær oppmerksom på, at mange merker kjører med kampanjemodeller, der man får mye ekstrautstyr med i prisen. På nye campingvogner kan det være opp til flere måneders leveringstid, så bestem deg i god tid.

Fordeler og ulemper ved brukt modell

Brukte campingvogner kan fås til helt andre priser enn nye. Man kan finne en billig vogn og komme i gang. Investeringen ved brukt er ofte mer overkommelig og knapt så risikabel, hvis man angrer på kjøpet. Det er også en begrenset investering for å få mer erfaring. Man kan alltid kjøpe en større og bedre vogn senere. Ulempen er imidlertid, at brukte vogner kan ha skjulte feil, som det kan være vanskelig å oppdage. Vær oppmerksom på å skille mellom skjønnhetsflekker og direkte feil. Føler man seg ikke erfaren nok til selv å vurdere den brukte vognen, så ta med en sakkyndig på råd. Det er mange brukte campingvogner til salgs i Norge, så muligheten til et godt kjøp er til de grader til stede.

Viktige spørsmål før kjøpet

Hva kan bilen dra? Hvor mange soveplasser er det behov for? Hvor ofte skal campingvognen brukes? Hele året? Hva kan den koste?


På nye campingvogner kan det være opp til flere måneders leveringstid, så bestem deg i god tid.

Fallgruver, når man kjøper brukt

Det er viktig å holde kosmetiske skader adskilt fra graverende skader. Kosmetiske skader er skitt, grønne alger eller gummirester, som umiddelbart kan få vognen til å se veldig gammel og slitt ut, men alt det kan fjernes med en grundig omgang rengjøring. Kjøper man hos en autorisert forhandler, så blir alle brukte vogner rengjort grundig både ut- og innvendig før levering. Tetningsmasse, som har rent litt ut i kantene, ser umiddelbart ikke så pene ut, men det er en fordel, fordi det viser, at vognen er tett på det stedet. Husk å se etter hele veien rundt. Nyere brukte campingvogner har en tetthetsgaranti – ofte fem til seks år. Produktgarantien gjelder forutsatt at vognen er kontrollert en gang i året. Hvis tidligere eiere har overholdt dette, framgår det av vognens servicehefte. Galvanisert chassis holder som regel lengre enn selve campingvognen og er derfor å foretrekke. Sjekk, om det følger med reservehjul. Det er en fordel, hvis der er stabilisator på draget, da det gir mer sikker kjøring. Sjekk campingvognen for nye installasjoner. Det ses for eksempel på, at det kan være satt opp flere spotter, som er av et annet merke, enn de campingvognen er utstyrt med fra starten. Det er viktig å undersøke, om det er en gjør-det-selv-person eller et autorisert verksted, som har foretatt installasjonene. Det behøver ikke være noe problem, det skal bare være gjort riktig. Sjekk sider, front og tak for reparasjoner, bulker og eventuelle skader, der det er hull helt igjennom. En bulk, der det ikke er hull igjennom, er ikke en alvorlig skade, men utelukkende kosmetisk. Hvis det er hull, er det viktig, at skaden utbedres så raskt som mulig. Husk å undersøke, at det ikke er en gammel skade, som kanskje har utviklet seg til en fuktskade, fordi den ikke er blitt reparert. Gamle skader skal være utbedret på korrekt måte. Det kan verkstedet raskt finne ut av, om de er. Sjekk, om det er tegn på, at den tidligere eieren ikke har passet godt på utstyret sitt. Hvis posen med forteltet for eksempel lukter surt, og pluggene er veldig møkkete, kan det tyde på, at den tidligere eieren ikke har lagt sjelen sin i å passe på tingene sine. Sjekk også kjøleskap og fryseboks for rengjøringen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 

På forsiden