: Italia: På camping i Vicenza – en liten verdifull bykjerne | Din Fritid

Italia: På camping i Vicenza – en liten verdifull bykjerne

På den relativt korte turen fra Venezia til Gardasjøen bør man ikke gå glipp av et besøk i Vicenza. For mange av oss er det nok bare et navn, man har hørt om uten å tenke over at det kunne skjule seg noe verdifullt bak navnet. Det gjør det.

Palladios Basilika de Vicenza

Oppført på UNESCO´s Verdensarvliste

Byen viser seg å være utrolig spennende. Den lille bykjernen byr på et vell av flotte fasader, der de fleste er bygd av en arkitekt med navn Palladio i det 16. århundre, da byen hadde en voldsom oppgangsperiode. Ikke minst fordi det bodde mange adelige folk i byen. De ville alle markere seg med å vise sin rikdom, og på den måten bygde arkitekten det ene flotte huset etter det andre.

17 av de mest storslåtte gikk dessverre tapt under 2. Verdenskrig, da bombene tok knekken på disse vakre minnene. Kanskje er det derfor, at de gjenværende husene virker ekstra praktfulle. Palladio har naturligvis fått sin egen statue i byen, som står rett ved siden av den store basilikaen, som i dette tilfelle ikke er noen kirke, men en domstol. Ordet basilika er nemlig avledet av det romersk-latinske, der det betyr domstol.

Fasaden er utrolig praktfull, men interiøret er ikke mye å skrive hjem om. Alt er svart og virker veldig forfallent, selv om noen butikker gjør sitt beste for å live opp i tristheten. Dessverre forgjeves. Det klarer imidlertid ikke å slette det prektige inntrykket av Vicenza, spesielt det vakre torget. Vicenza’s gamle bykjerne og Palladios villaer ble 1994 oppført på UNESCO´s Verdensarvliste.

Vakker gate med gamle ”villaer” og arkader

Litt historie

Vicenza ble grunnlagt av romerne i det 2. århundre og var under venetiansk herredømme fra det 15.-18. århundre og ble innlemmet i Italia 1866. Palladios bygninger ble oppført etter at arkitekten hadde studert romersk arkitektur. Hans begeistring for denne ga senere Vicenza sitt unike utseende og ga også navn til hele hans byggestil og stilen spredte seg til mange andre europeiske byer, ja helt til Nord-Amerika.

Vicenca ble allerede i middelalderen en industriby og er det fortsatt, selv om den etter norditalienske forhold med sine 115.000 innbyggere er en relativt liten by. Nøkkelen til middelalderens velstand skyldtes gullsmedindustrien og det er fortsatt det største senteret for dette i Europa. Det kan ses i byens butikker og andre virksomheter, som teller hele 1200 stk., bare innenfor denne bransjen.

Den store mester Palladio

Camping Vicenza

Camping Vicenza ligger rett utenfor byen i nærheten av et stort motorveikryss, men likevel i rolige omgivelser. Campingplassen drives i kombinasjon med et lite, familieeiet hotell og selve plassen ser ut til å ha hatt en fortid som hage.

Da campingplassen hovedsakelig betjener turister til byen, er utstyret spartansk. Men alle hotellets fasiliteter i form av velvære, internett, sanitære og øvrige installasjoner står gratis til disposisjon for camperne. Eventuelle måltider må imidlertid betales separat.


Fortiden fornekter seg ikke

Les mer om camping i Italia her

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden