: Norge: Vinter i Lofoten | Din Fritid

Norge: Vinter i Lofoten

En vinterhelg, eller uke, i Lofoten er som skapt for deg som ønsker naturopplevelser utenom det vanlige. Fiske, sjørafting, spekkhoggersafari, eller bare en tur på ski. Lofoten byr på det meste også vinterstid, ikke minst når det gjelder vær.

Ønsker å satse mer på vinterturisme

Lofoten er et av Norges mest besøkte reisemål om sommeren. I juni, juli og august strømmer turistene til øygruppa i Nordland, mens det resten av året er nesten tomt for turister. Nå ønsker reiselivsnæringen å satse mer på vinterturisme, og de har mye spennende å by på. Den store utfordringen i Lofoten om vinteren er været. Riktignok gjør den varme golfstrømmen sitt til at vintrene er varme, og selv i de kaldeste månedene (januar og februar) er ikke middeltemperaturen lavere enn minus en grad. Likevel kan været bli tøft vinterstid, og været skifter ofte og raskt. Derfor er det smart ikke å planlegge dagens aktiviteter lang tid i forveien. Det kan lønne seg å titte ut av vinduet og se hvordan været er, og ikke minst får med seg en oppdatert værmelding, før du bestemmer deg for om det blir hvalsafari eller gallerier den dagen. Evnen til å improvisere er viktig i Lofoten vinterstid. Det er også en klar fordel å ha med seg bil. Riktignok er ikke Lofoten mer enn 160 kilometer på langs, men ønsker du å ta avstikkere til mindre plasser for å oppleve den unike naturen, bør du ikke basere deg på buss.

Lofotfisket

Hele øygruppas eksistens er bygget på fiske, og ut fra arkeologiske funn regner en med at de første fiskerne kom til Lofoten for 6000 år siden. Det mest kjente fiske er Lofotfiske som har pågått i Vestfjorden i over 1000 år. I januar kommer den gyteferdige torsken (skrei) inn fra Barentshavet, og fremdeles er dette et av verdens største sesongfiske. Det formelig yrer av liv rundt omkring på de mange fiskeværene i Lofoten, og det finnes mange måter å oppleve Lofotfiske på. Du kan bli med en av de mange båtenem som tar med turister ut på fisketur, men det er også mulig å bli med en av de ekte sjark- fiskerne ut på havet. Vær imidlertid oppmerksom på at havet utenfor Lofoten ofte er værhardt, så det kan kanskje lønne seg å svelgeet par sjøsyketabletter før avgang. Golfstrømmen bringer også med seg mange andre fiskearter til Lofoten. Her kan du få både hyse, sei, uer, steinbit, kveite og akkar. Sel, vågehval og ikke minst spekkhoggere observeres jevnlig i havet utenfor Lofoten, og spesielt spekkhoggersafri er bblitt veldig populært blant turistene.

Spekkhoggeren overvintrer utenfor Lofoten

Spekkhoggersafari Spekkhoggeren kom tilbake til Tysfjord i 1986. Den fulgte etter den Norske vårgytende silda, og i 1986 begynte sildestammen å overvintre i Tysfjorden. Det er flere teorier om hvorfor silda (og ikke minst spekkhoggeren) kom tilbake til Lofoten. Tidligere overvintret den rundt Island, men mange forskere tror overfiske gjorde at silda tok nye vandrigsveier. En annen forklaring er at silda bytter overvintringsplass hvert 14. til 20. år. Derfor er det ingen som helt vet hvor lenge spekkhoggeren vil bli i Tysfjord, så det haster kanskje litt hvis du vil oppleve dette utrolige eventyret. Spekkhoggeren overvintrer utenfor Lofoten fra oktober til januar, og du er nesten garantert å få se de flotte dyrene hvis du blir med en av de kjente firmaene som driver med spekkhoggersafari ut på tur. En annen spennende opplevelse på sjøen er sjørafting. Her får du både fart og spenning, og kanskje du til og med får se en spekkhogger fra de raske gummibåtene.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 

På forsiden