Balkan:: Campingferie i Mostar | Din Fritid
Balkan:

Campingferie i Mostar

Mostar er regionhovedstad i landsdelen Hercegovina og er landets 5. største by. Elven Neretva går rett gjennom byen.


Utsikt over Mostars gamle bydel

Navnet Mostar stammer fra den gamle broen, som på bosnisk-serbisk heter “Stari Most”. Under borgerkrigen 1992-95 forsøkte den kroatiske hæren å tilegne seg byen og legge den under kroatisk herredømme og den 9. november 1993 var et par granater nok til å få broen til å styrte sammen. Kommandanten Slobodan Praljak sitter nå i fengsel i Haag. Den tyske byen Bremens overborgermester tok initiativet til å få broen gjenoppbygget i 2003. På begge sider av broen ses store tårn, som før i tiden tjente til bevoktning av broen. Området omkring Mostar ved bredden av Nevetna består av store vinmarker, hvorav noen har oppnådd stor berømmelse. Det dyrkes dessuten fikener, og honning er en stor spesialitet.


Stari Most – den gamle broen

Severdigheter

Det er hovedsakelig fire severdigheter i og omkring Mostar. Broen ”Stari Most” er berømt over hele verden, og svinger seg i en flott bue høyt over elven Neretva. Den ble opprinnelig bygget i 1556-66, men ødelagt under den bosniske borgerkrigen i 1993 som tidligere nevnt. Det tyrkiske hus er et gammelt hus fra osmannisk tid, som forble uberørt av borgerkrigen. Det står nå i sin opprinnelige form og med alt inventar. Karadjoz-Beg moskeen er åpen for besøkende.


”Dervischhuset” og Bunakilden i Blagaj

En naturbegivenhet, som etterlater et stort inntrykk

Ved campingplassene finnes den berømte Bunakilde, som via et stort hull i fjellet renner ut i det åpne landskapet med over 70 kubikkmeter i sekundet. En veldig stor naturbegivenhet, som virkelig etterlater et stort inntrykk. Ved kilden finnes også det gamle sultanpalasset ”Dervischhuset”, samt restene av et kloster. Det kan nevnes at den gamle bydelen står under UNESCOs beskyttelse og er likeledes en stor turistattraksjon.


Mostar

Trygg ferdsel i landet

Rykter om at veiene er fylt med miner og andre farlige gjenstander, er rykter og har aldri hatt grunn i virkeligheten. Under borgerkrigen ble det bare lagt ut miner på stier, som ble brukt av de daværende motstanderne eller flyktninger. Det var selvfølgelig forferdelig nok. Men hovedferdselsårene var fritatt for denne taktikken. Du kan altså trygt ferdes i hele landet.


Mali Wimbledon Camping

Camping

Ved landeveien nord for Mostar er det en stor parkeringsplass, hvor bobiler kan stanse, selv om det ikke er anbefalt av myndighetene. Det er en betydelig sikkerhetsrisiko, og overnatting/parkering gjøres på eget ansvar. Det finnes to mindre campingplasser syv km syd for Mostar i landsbyen Blagaj. Det er skilter ved hovedveien, men vær oppmerksom, for det finnes også mange reklameskilt langs veien. Mali Wimbledon Camping, hentyder til eierens hobby: tennis. Det er imidlertid ingen forutsetning for å campe her. Plassen er nyanlagt i 2007 og det er følgelig ennå ikke tilstrekkelig med skygge på plassen, men de sanitære fasilitetene er moderne og førsteklasses. Servicen er familiær og førsteklasses, leirsjefparet snakker engelsk, og de bor i en villa rett ved resepsjonen. Det er bussholdeplass 200 m derfra med regelmessig avgang til Mostar.


River Camp Aganovac

En liten familieplass ved Bunaelvens kilde

River Camp Aganovac er en liten, familieplass ved Bunaelvens kilde i den gamle byen Blagaj, god skygge fra eldre plantasje og rett ved elvebredden og med god familiær betjening, der plassjefen snakker engelsk. Begrenset kapasitet, smal innkjøring (2,9 m). På grunn av plassens størrelse er de sanitære forholdene heller ikke omfattende, men det er rent og ordentlig. Prisen er moderat og inkluderer strøm. I prisen er iberegnet bruk av kjøleskap, kano og grill. Det utleveres to nøkler: en til bruk av kjøkkenet og en til bommen ved inn- og utkjøring. På elvebredden rett ovenfor campingplassen er det restaurant, bar og noen mindre butikker samt supermarked.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 

På forsiden