: Polen: På billig campingtur til Krakow | Din Fritid

Polen: På billig campingtur til Krakow

Et av de billigste landene en campingturist kan besøke er Polen. Etter at finanskrisen slo inn for fullt er det blitt enda billigere. I Krakow kan du kombinere det rimelige med blodig historie og vakker arkitektur.


Shoppingmulighetene er mange

I tillegg til en svakere valuta sliter det polske næringslivet. Vil man ta inn på et hotell, kan man komme over riktige godpriser.

Restauranter kjemper en beinhard konkurranse om å overleve, og konkurransen kommer turistene til gode i form av billige måltider. Hovedretter på restaurantene koster mellom 50 og 100 kroner, en halvliter øl 16 kroner og en flaske vin en drøy hundrelapp.

Reiser man en hel familie kan man kjapt spare tusen kroner på hårklipp. Mellom 50 og 100 er vanlig takst for å stusse sveisen, og da er vask inkludert.

Og bare så det er nevnt, de er like dyktige til å svinge saksen utenfor Norges grense som innenfor. Ellers koster en kjapp taxitur innenfor bygrensene mellom 20 og 30 kroner, og et postkort et par norske kronestykker.

Shoppingmulighetene er mange, og prisene ligger godt under norsk nivå på mange varer.

I gågaten Florianske, like ved markedsplassen i gamlebyen, som for øvrig er Polens største torg, vrimler det av forretninger. Sko og klær finnes det et enormt utvalg av, og liker du ravsmykker og krystall, kan du gjøre et kupp.

Historisk perle

Krakow er en vakker by, og står på Unescos verdensarvliste. Byen har vært bebodd over 6000 år og ble fra år 800 et viktig handelssentrum mellom Russland og Vest-Europa.

Krakow har tidligere tilhørt Østerrike, og vært hovedstad i Polen i nærmere 300 år.

Krakow har flere gamle og vakre bygninger som Mariakirken fra 1200- tallet, domkirken på Wawel-høyden fra 1300-tallet og det kongelige slott fra 1536.

Slottet fungerer nå som museum og borggården er en av Europas vakreste. De fleste kulturelle minnesmerkene finnes i Gamlebyen, innen gåavstand fra byens sentrale markedsplass Rynek Glówny.


En av de største

Markedsplassen er en av de største som er bevart fra middelalderens Europa.

Plassen, som er 200 meter lang og like bred, ble anlagt i 1257, da Krakow var Polens hovedstad. Fortsatt regnes markedsplassen som byens sentrum. Imidlertid er det nå mindre marked og mer turister på området.

Sentralt på Rynek Glówny står Markedshallen, Sukiennice, eller Tøyhallen, som den også blir benevnt.

Dette er et av byens vakreste renessansebygg. Den hundre meter lange hallen ble opprinnelig oppført på 1300-tallet for å beskytte de handlende mot vær og vind.

Øst for Markedshallen står Maria-kirken, Polens mest kjente kirke. Den første utgaven av kirken sto ferdig i 1222.

Noen tiår senere ble den ødelagt da mongolske styrker angrep byen. Den nåværende Mariakirken ble påbegynt i 1355, men sto ikke ferdig før midt på 1500-tallet.


Jødebydelen

Bydelen Kazimierz, sør for Wawelhøyden, ble grunnlagt av jøden Kazimierz Wielki i 1335. Kazimierz ble en selvstendig by med en ren jødisk befolkning. Nå er kun få jøder tilbake, etter at 7000 av dem ble utslettet under krigen.

Krakow var Oscar Schindlers tilholdssted, og det er lagt opp et guidet turopplegg i byen som tråkker i heltens fotspor med tilhørende historiefortelling og besøk på noen av innspillingsstedene til Steven Spielbergs film Schindlers liste.

Filmen, som handler om hvordan forretningsmannen Schindler reddet mer enn tusen jøder fra gasskamrene, ble spilt inn nettopp her. Auschwitz, en av nazistenes grusomste utryddingsleirer, ligger noen mil vest for Krakow, ved byen Oswiecim. Dit kan man ta buss eller tog fra Krakow.

Saltgruvene

13 kilometer sørøst for Krakow ligger saltgruvene i Wieliczka, en av Europas mest spesielle severdigheter. I over tusen år har man hentet opp salt fra gruvene.

Som turist får man kun tilgang til gruvens tre øverste nivåer, men det skulle nok holde for de fleste. De tre nivåene ligger fra 64 til 135 meter under overflaten.

Turistturene tar rundt tre timer, og i dypet kan man oppdage små- og store haller, noen sågar fylt opp med vann, mens andre er gjort om til små kapeller med blant annet Mariaskulpturer

Les mer om camping i Polen her

Les mer om camping i Polen her

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden