Sverige:: Astrid Lindgrens Verden – en verden av herligheter for hele familien (2/2) | Din Fritid
Sverige:

Astrid Lindgrens Verden – en verden av herligheter for hele familien (2/2)

Når man går rundt i Astrid Lindgrens Verden er det som å gå rundt i en stor skog. Man kan låne gode gammeldagse kjerrer til piknikkurv og tepper, og på den måten la dagen bringe, hva den bringer. Det er så stor plass, at de forskjellige verdener ikke ligger side ved side og når man går gjennom skogen, blir man stille og rolig introdusert til den verden man er på vei inn i.

 


Man beveger seg gjennom skogen til de forskjellige verdener

Det er spesielt tydelig, når man nærmer seg Ronja Røverdatters hjem Mattisborgen. Skogbunnen er fylt med damp og små øyne som titter opp av jorden. Det må være de underjordiske, som er en stor del av historien om Ronja Røverdatter og hennes far Mattis. De lever i en barsk verden, så spørsmålet er hva Mattis synes, at er det beste i verden. - Det er selvfølgelig Ronja, sier den sterke og litt følsomme Mattis-far.


Det er imponerende når Mattisborgen slår sprekker

Ronja Røverdatter og den imponerende Mattisborgen

Den imponerende tre etasjers store teaterscenen, som ble innviet i 2011, og er av en helt annen karakter enn fargerike Villa Villakulla og fredelige Katthult. Den 300 m3 store Mattisborgen kan både slå sprekker og er spekket med forskjellige effekter for å gjøre historien om Ronja så levende som mulig. Noe av det er ganske høylytt så Mattisborgen er helt klart beregnet for litt større barn. Historien om Ronja er en flott fortelling og man kan ikke unngå å bli revet med, når man får det hele servert på første parkett.


Bråkmakergata er stedet der man finner postkontoret og de forskjellige souvenir butikkene. Gaten er fra filmen Lotta fra Bråkmakergata

Bråkmakergata fra Lotta filmen

Det første man ser, når man kommer inn i Astrid Lindgrens Verden er Bråkmakergata, som er fra filmen Lotta fra Bråkmakergata, som ble innspilt på 1990-tallet. Filmen handler om livet på 1950-tallet og fram for alt også om barns lek. Bråkmakergata er blitt restaurert et par ganger og i dag finner man både spisesteder, postkontor og andre butikker og ser man seg ikke for i trafikken, kan man selvfølgelig også alltids møte Kling og Klang, som er på utkikk etter Pippi Langstrømpe. Det er også i Bråkmakergata at man finner alle souvenirbutikkene. Her er det igjen tenkt på solid og ordentlig leketøy, som er med på å understreke det kreative i leken.


Man finner ikke junkfood i Astrid Lindgrens Verden. I stedet er det masser av god, solid svensk husmannskost

For å kunne leke må man spise godt

Astrid Lindgren har alltid hevdet, at for å orke å leke må man også huske å spise. Her viser parken seg nok en gang som en annerledes park, for pommes fritten skal man lete lenge etter. Menyene består av potetmos, kjøttboller og annen supergod husmannskost. Den holder høy kvalitet og er produsert av lokale råvarer. Et godt sted å velge til desserten er pannekakehuset, der Pippis populære pannekaker lages av Sveriges eneste pannekakemaskin. Oppskriften er naturligvis Pippis egen.


Man finner mange piknik områder spredt over hele parken

Piknik områder overalt

I hele skogen er det piknikområder og ofte stopper skuespillerne opp og underholder, mens man spiser. Rasmus på loffen – enda en av Astrid Lindgrens herlige figurer, går rundt med sine musikanter og byr gjerne på litt underholdning til maten. Historien om Rasmus på Loffen handler om den foreldreløse gutten Rasmus, som stikker av fra barnehjemmet for å finne en mor og far – nok en gang berører Astrid Lindgren et emne, som kan være vanskelig for barn.


Den riktige Katthult gård ligger i Gibberyd, og er helt sikkert verdt et besøk

Gibberyd – her ble Emil filmene innspilt

Det skulle ikke en gang gå 10 år fra utgivelsen av den første Emil boken til filmatiseringen i 1971 og deretter TV-serien på 13 avsnitt, som ble filmet i 1975 og 1976. Her var produksjonsteamet på utkikk etter en gård, som kom så tett som mulig på Astrid Lindgrens beskrivelser i bøkene. De fant den helt riktige plassen i byen Gibberyd, vest for Vimmerby og nord for Mariannelund. Gården lå i den vakre og uberørte smålandske naturen og så var det helt nøyaktig de bygningene som skulle brukes. En hovedgård, en stall og fram for alt et lite hus, som kunne anvendes som ”Snickarbod”. Denne bygningen brant i 2007, men er gjenoppbygget igjen. Man kan uten problemer få et par timer til å gå i området og nyte den vakre naturen.


Rasmus på loffen er historien om en foreldreløs gutt, som reiser ut for å finne et nytt foreldrepar

Astrid Lindgrens Verden – en fantastisk familieopplevelse

Astrid Lindgrens Verdens besøkes årlig av nesten ½ million gjester og det sier mye om hvor populær parken er. Man kan igjen ikke unngå å bli imponert over både historien og de dyktige skuespillerne. Både barne- og voksenskuespillere, men fram for alt er det deilig å være i en temapark uten tivoli, sukkerspinn og stanken av frityr. På mange måter er Astrid Lindgrens Verden en stor lekeplass med gode sunne verdier for kreativitet og den gode lærerike historien om livet.


Informasjonsnivået i Astrid Lindgrens Verden er høyt, og det kan anbefales å laste ned parkens app til smarttelefonen

Praktisk informasjon

Rejsen dertil: Alt efter hvor du kommer ind i Sverige så skal du regne med mellem tre og fire timer til køreturen fra enten Göteborg, Helsingborg eller Malmö. Vejene er fine og det er let at finde dertil. Praktisk informasjon Reisen dit: Parken ligger i den sødre delen av Sverige og fra Gøteborg regner man mellom tre og fire timer på kjøreturen. Veiene er fine og det er lett å finne fram. En stor del av turen går gjennom de store sydsvenske skogene, der man passerer mindre byer underveis. Det kan derfor være en god idé å ha med matpakke og drikkevarer i bilen til turen. Om sommeren kan man også reise med tog direkte til parken. Her kan du bo: De fleste bor på campingplassen, som er nabo til parken, enten i egen campingvogn eller eget telt eller ved å leie en av de mange hyttene, som er der. Fordelen ved dette er, at man kan komme og gå i parken som det passer en. I høysesongen kan det anbefales å bestille plass og booke hytter i god tid. Husk å hente Astrid Lindgren Verdens App til smartphones – den har mye brukbar informasjon så som kart og oversikt over shows.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 

På forsiden