: Sverige: En hel verden av herligheter for familien (1/2) | Din Fritid

Sverige: En hel verden av herligheter for familien (1/2)

Astrid Lindgrens Verdens ligger i det vakre Småland og er en herlig temapark med alle Astrid Lindgrens morsomme og spennende figurer som Pippi, Emil og Ronja. Den ligger i en stor skog, der lek og familiekos står i høysetet. Ingen støyende rutsjebaner eller frityrstank, men naturlekeplasser, piknikområder og mye mer.

 


Rundt omkring i parken finner man minnesmerker over Astrid Lindgren

Ubeskrivelige Astrid Lindgren

Astrid Lindgren ble født d. 7. november 1907 i Näs rett ved Vimmerby, der parken ligger. Både inne i parken og utenfor er det mange minnesmerker over den verdensberømte forfatteren, hvis bøker er oversatt til mer enn 90 forskjellige språk og utgitt i over 100 land. Hennes hjerte ligger 100 % hos barna, fordi hun mente, at barn skaper mirakler, når de leser.


Pippi Langstrømpe er nok den mest kjente av Astrid Lindgrens karakterer. I parken har man bygget Villa Villekulla, som danner rammen rundt historiene med Pippi

Herlige Pippi

Astrid Lindgrens ubestridte hovedperson er den sterke, selvstendige og morsomme Pippi, hvis fulle navn er Pippilotta Viktualia Rullegardinia Krusemynta Efraimsdotter Langstrømpe. I barnas øyne er Pippi en herlig og morsom jente – sett med voksne øyne er Pippi mye mer enn det. Astrid Lindgrens datter lå syk med lungebetennelse og da ble historien fortalt for første gang. Først tre år senere da Astrid Lindgren forstuet foten sin, fikk hun den skrevet ned og det endret hele barnelitteraturen, som fram til midten av 1940-tallet hadde vært preget av tung moralisme. Pippi er selvstendig og går i mot autoritetene.


Tilskuerplassene er godt besøkt, når teaterforestillingen ved Villa Villekulla starter opp

Fargestrålende og musikalske show

Uansett hvilket Pippi show man velger å se, så er det utrolig underholdende. Det blir sunget og mimikken er også på topp, så selv om man ikke forstår alt som blir sagt, så er det en opplevelse. Det er også gjort mye ut av scenene, noe som spesielt er imponerende, når Pippis far kommer hjem med båt. Alle husker også scenen, der Pippi løfter hesten sin, så Kling og Klang blir redde. Selvfølgelig kan alle også gjenkjenne Hr. Nilsson og Frk. Prysselius. Det morsomme med denne figuren, er at hun ble til i forbindelse med TV-serien fra 1969. Ikke desto mindre er hun med på å gi historien enda mer karakter. Pippi gjør jo alt annerledes og jeg har ofte tenkt på, hvordan hun får sine fletter til å stå rett ut i luften? - Sukkerdrikke og absolutt ingen balsam, svarer Pippi kjekt. Det herlige ved de forskjellige miljøene inkl. det her ved Pippi er, at når skuespillet er slutt, blir skuespillerne igjen og hilser på tilskuerne og man kan gå rundt i kulissene. Det er spesielt populært her ved Villa Villekulla, der Pippi holder til.


Astrid Lindgrens fødehjem Näs ligger rett utenfor parken

Her begynte det hele

Astrid Lindgrens Verden ble grunnlagt i 1981 og kunne neppe ligge andre steder enn her i Vimmerby. Rett utenfor parken ligger barndomshjemmet hennes, Näs, som man også kan besøke den dag i dag. Det var her hun, spesielt i barndommen, ble inspirert til de mange historiene. F.eks. står ”sukkerdrikketreet” fortsatt rett utenfor døren. Rett ved siden av ligger kultursenteret Astrid Lindgrens Näs, som åpnet i 2007 og som absolutt er verdt et besøk. Her fortelles hele Astrid Lindgrens ubeskrivelige liv både som forfatter og journalist, som ikke var redd for å tale verdens mektige makthavere midt i mot. Her er kanskje ikke så mye for barn, men som foreldre, er man nødt til å bli revet med av et fascinerende menneske, som vi har mye å takke for og lære av.


Den berømte scenen der suppeterrinen sitter fast på hodet til Emil, er en scene de fleste kan huske

Deilige Emil fra Lønneberget

Emil fra Lønneberget er også en av de mest kjente historiene i Astrid Lindgrens Verden. Han bor på Katthult, som er en veldig typisk gård i Småland fra den tiden, da Astrid Lindgrens far Samuel August Ericsson var gutt. Kanskje var det farens store fortellerlyst, som inspirerte Astrid Lindgren til å skrive. Den første boken om Emil fra Lønneberg utkom i 1963 og sommeren 2013 åpner et helt nytt Emil fra Lønneberget område inne i Astrid Lindgrens Verden. Det blir investert mer enn 90 millioner svenske kroner i et 22.000 m2 stort område, som illustrerer det smålandske bondemiljøet for over 100 år siden, men også et område, der det som alltid er plass til lek og moro.


Den store scenen er stedet, der de mest kjente scenene fra de forskjellige historiene utspiller seg

Emils mange skøyerstreker

Emils mange skøyerstreker har noe uskyldig over seg og derfor er jo spørsmålet om Anton egentlig er så trøtt av sønnen sin, som man ofte får inntrykk av. - Nei da, han er jo den eneste jeg har, men man skal jo oppføre seg ordentlig og her er det Emil har bruk for litt ekstra tid i ”Snickarboden”. Scenen med suppeterrinen er en av de mest kjente og herlige fra Emil fra Lønneberget og uansett hvor mange ganger man ser den, kan man ikke unngå å trekke på smilebåndet. Når historien utspilles på den store scenen i parken er det stappfullt av publikum. Den store scenen benyttes til de mest kjente scenene fra forskjellige historier, fordi det er plass til mange flere tilskuere.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 

På forsiden