GPS: Veiviserne | Din Fritid
GPS

Veiviserne

Det er ingen nyhet at teknologi er på plass i bobiler og campingvogner. Spesielt GPSen har funnet sin rettmessige plass ved siden av førersetet. Den lar deg finne frem på plasser du aldri har vært, og hjem igjen. Mye er mulig takket være signaler fra satelitter i bane rundt jorden.

Det å teste ut en GPS for alle dens funksjoner tar lang tid, og krever mye plass. I denne artikkelen skal vi gi deg en oversikt over noen gode alternativer, og gjøre en sammenligning.

Sikkerhet

Alle GPSer har oppkoblingsmuligheter til stereoanlegget. Det fungerer som oftest ved at enheten kobles til musikkanlegget via usb-inngangen. Da får du både strøm til din mobile enhet, samtidig som du får instruksjonene høyt og tydelig gjennom lydanlegget. Bruker du en smarttelefon eller et nettbrett kan du også spille din favorittmusikk på anlegget. Og det gir i praksis en god integrasjon mellom underholdning og veibeskrivelse. Musikken blir elegant dempet og GPS-stemmen informerer om neste veivalg - uten mer enn én lydkilde. Dette er trafikksikkerhet i praksis, i hvert fall i min bobil hvor det kan være mye lyd, mange stemmer og diskusjoner parallelt med musikkønsker hvor instruksene til en GPS fort kan bli overhørt.


Garmin Camper 760

Hjelp

Det er flott med hjelp-funksjoner, alle GPSer har en eller annen form for snarvei for å føre deg til nærmeste sykehus eller verksted. TomTom har i tillegg en veiledning som du kan bruke til førstehjelp. Men denne er teksttung, og vanskelig å finne frem. Her er det forbedringspotensiale: Hva med en video som er raskt tilgjengelig på en egen knapp?


TomTom Go Live 1005 Camper & Caravan

Smartelefon eller GPS?

Det er ikke innlysende om du bør velge en dedikert GPS-enhet, en smarttelefon eller et nettbrett til din navigering. Mange foretrekker en dedikert GPS-boks som hevdes å være mer presis og som ofte har en bedre og penere holder. Og det er greit å være klar over at meldinger og telefonsamtaler midt i en kritisk navigering kan oppleves som irriterende med en smarttelefon. Men en smarttelefon har du alltid med deg, så det er ingen grunn til ikke å si ja takk til begge deler. Men da må du bruke noen hundrelapper på en GPS-app som laster ned kart så du slipper kostbar datatrafikk.


TomTom Europa for iPad.

Avanserte

Uansett hva som er dine preferanser er så kan du være sikker på at det er en stor utvikling og at teknologiene er i ferd med å møte hverandre. Der hvor det før var store forskjeller er det gjort betydelig fremskritt hos konkurrerende enheter. La meg ta et eksempel: En av fordelene med en smarttelefon er at du har tilgang til internett og kan for eksempel raskt finne en lokal blomsterbutikk. Men med TomToms Live-funksjon så har GPS-enheten et innebygget SIM-kort som gjør det mulig å søke på tilsvarende informasjon. Jeg blir imponert når jeg er i Köln og søker på det norske ordet ”blomster” på TomTom og får opp at det kun er 2,5 km til Das Blumenfenster. Vær uansett klar over at GPS apper som er gratis i praksis alltid bruker datatrafikk for å hente kart, og det blir fort dyrt - spesielt i utlandet.

Mer fleksible

En ting som er sikkert er at GPS-modulene på smarttelefon og nettbrett raskere får signaler fra satelittene. Det kan skyldes at disse enhetene har assistert-GPS (A-GPS) som betyr at de også kommuniserer med basestasjoner for raskere å finne ut hvor de er. I skrivende stund sitter jeg i en kontorbygning, og får beskjed om at nettbrettet har dårlig GPS-signal - men den ser korrekt hvor jeg er. Smarttelefonen later ikke til å være hemmet av dårlig signal overhodet, til tross for mange etasjer med betong over hodet mitt. De to dedikerte GPS-boksene får ikke kontakt med noen satelitter.

Fremtiden

Det er en ulempe ved dagens GPS-system fra Navstar og det er at det kontrolleres av det amerikanske forsvaret. Derfor er det et europeisk alternativ på vei ved navn Galileo. Dette er et europeisk satellittnavigasjonssystem som skal bestå av 30 satellitter. EU er en stor pådriver til prosjektet, og har finansiert store deler av det.

Tenk på dette

Teknologien har også sine ulemper. Et av problemene med GPS er at du ofte mister oversikten. Du plotter inn ankomststedet, og på en liten skjerm får du beskjed hvor langt det er til nærmeste veikryss og når du skal svinge. Jeg har opplevd å kjøre forbi steder jeg normalt ville stoppet om jeg hadde brukt et gammeldags kart. Det er det selvsagt mulig å gjøre noe med ved å ta med et kart, eller velge seg en GPS med stor skjerm og spandere noen ekstra minutter på å studere turen på et oversiktskart.

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 

På forsiden