: Hjelp! Jeg er førstegangskjøper | Din Fritid

Hjelp! Jeg er førstegangskjøper

Hva skal jeg velge? Bobil eller campingvogn? Sommer eller vinter? Blir vintercamping for kaldt? Soverom til ungene foran eller bak?


Hvilke type isolasjon er best for vintercamping? Foto: Anja Guerrera

Hvis du skal kjøpe vogn

En god selger skal alltid forsøke å hjelpe dere å avklare behovet. Spørsmålene er mange og behovene kan variere.

  • Hvor mange personer skal bruke bobilen/vogna?
  • Skal dere kjøre eller ligge fast, eller en kombinasjon av dette?
  • Skal dere bruke vogna vår/sommer/høst eller hele året.
  • Hvor mange penger ønsker du å bruke på bobil/vognkjøp? (Her avgjøres gjerne om det er snakk om kjøp av nytt eller brukt.)
  • Vil dere ha egen dusj og WC eller bruke anlegg på campingplassen?
  • Hvor gamle er barna og hvilke behov har de, og dere som er foreldre. Mange unge familier er fastliggere på camping med ungene, og synes det er viktig med et eget rom til dem. Skal foreldrerommet være foran eller bak barnerommet i vogna? Er barna små kan det lønne seg å ha soverommet til barna bak i vogna slik at dere ikke må gå igjennom køyerommet for å komme til voksensoverommet. Er ungene større vil foreldrene ha innerste rommet. Da kan mor og far legge seg først og ungene fortsatt være i køye/fellesrommet. Noen ønsker også barneromsløsning til barnebarn slik at de kan ha sin egen pusleplass når de er på besøk.
  • Har vi bestemt oss for campingplass dersom vi vil ligge fast? Er det restriksjoner på plassen i forhold til hva slags fortelt du vil ha? Mange plasser godkjenner bare fortelt med tøyduk, og ikke helårsfortelt i støpt utgave. Det er nå kommet flere leverandører som leverer for helårsbruk. Da kan du la alt stå. Velger du et vanlig fortelt må dette ned om vinteren. Et alternativ er å sette opp et universaltelt (mindre utgave) som fungerer som en bod på vinteren. Møbler og diverse ting som tåler litt kulde stables i dette teltet.
  • Har campingplassen restriksjoner på størrelse vogn du kan sette på de forskjellige ledige plassene. Dette er meget viktig å avklare før en går til innkjøp av vogn. Mange plasser har makslengde på 6 meter eller 6,5 meter målt utvendig på vognas karosseri. Kommer du med for lang vogn tillater rett og slett ikke plasseieren at du plassere vogna på ledig plass.
  • Krever plassen at vognen er registrert? Ofte er det ikke krav om hvite skilt, og du kan greie deg med å bare ha anleggsskilt (sorte og gule). Disse koster ikke noe i årsavgift. Kjøper du brukt vogn og plassen krever at vognen skal være fysisk registrert med påsatte skilt , må du ta høyde for registreringsavgifter ved kjøp. Disse varierer i forhold til årsmodell og vekt på vogna du velger. Uansett er det viktig at vogna har en identitet som knyttes til chassisnummeret på denne. Alt nytt må registreres mot et person/firmanummer hos biltilsynet. Skulle registreringsnummer og salgsmeldingen bli borte kan en se på chassisnummer og søke på hvem som står oppført som eier. Ved kjøp av vogn må du huske å sikre deg skikkelige salgsmeldinger og levere disse hos biltilsynet slik at eierskapet på vogna overføres deg. Forhandleren hjelper deg med dette. Ved privatsalg hender det at vogner har byttet eiere både to og tre ganger uten salgsmelding. Ved kjøp av bobil er ikke dette så gjeldende, da alle bobiler gjerne registreres ved eierskifte. Sjekke også heftelser på bilen/vogna.
  • Ønsker du kjørevogn, hva kan bilen din trekke? Dette er et vesentlig punkt. - Kunden blir ofte overrasket, forteller Jan. Det er mange som tror at en stor Volvo kan trekke 2500 kg, men den kan kanskje bare trekke 1600 kg. Dette punktet er veldig viktig å undersøke i forkant av eventuelle valg av planløsninger og størrelser på vogn. Vurderer du å bytte bil skal du også tenke på dette i forhold til fremtidige vognkjøp. Skal du være fastligger er dette ikke nødvendigvis noe problem. Her velger man en forhandler som kan levere vogna på plassen for deg. Ved plassering på vanskelige tilgjengelige plasser kan forhandleren gjerne organisere løfteutstyr som løfter vogna direkte på plass, slik at det kun er finjusteringer igjen. Dette tilbys av mange.handlere mot et pristillegg.
  • For de som reiser rundt er ikke forteltet vesentlig, her kan ei enkel markise som trekkes ut velges.
  • Har du fobier mot å håndtere tømming av kassetttoalett og rengjøring av dette? Da er kanskje Cabby loo, et helt nytt forbrenningstoalett, et klart godt valg.


Skal barna ha eget rom med plass til både å sove og oppholde seg? Foto: Anja Guerrera

Bobilmerke

– Merket du velger er ikke nødvendigvis det viktigste. De fleste kjente merkene som er på markedet i dag er av bra kvalitet. Det du skal se etter er at merket du velger har et veletablert forhandlernett. Det er mye som kan gå galt, særlig med all elektronikken som er i dagens vogner og biler. Du kan behøve hjelp enten du er i Sverige, Norge eller Tyskland, og da er det kjempeviktig å ha et godt forhandlernett slik at du får den servicen du trenger når behovet melder seg, understreker Jan Olav Løken i Mysen Caravan.

Når du er førstegangskjøper er det lurt å begynne å se etter forhandlere i nærmiljøet.

– Hvis det ringer en kar fra Trondheim til oss her i Mysen, spør jeg alltid om han har vært hos merkeforhandleren som tilhører hans område. Vi ligger tross alt 50 mil unna. Skulle det være en spesiell grunn til at han ringer oss jobber vi selvsagt videre, men å selge til en som har en egen nærforhandler 30 minutter hjemmefra er unødvendig. Vi selger tyske og nordiske merker her hos oss. Den tyske nøyaktighet er fortsatt unik i Europa. Vi som gir service til bil/vognmerker som er produsert i andre land ser at disse ikke har samme nøyaktighet. Skulle du være uheldig å komme i behov for deler kan disse skaffes innen rimelig tid til de tyske merkene. Selv om ting også her kan ta tid, er vår erfaring at ventetiden er vesentlig lengre fra andre produsentland. Ved de nordiske merkene er det ingen store deleproblemer, sier Jan Olav.

Hva kan jeg forvente av forretningen/ forhandleren?

– Sørg for at det er et verksted hos din forhandler. Har du kjøpt bobil eller vogn hos en nærforhandler skal du få prioritert hjelp der, fremfor de som har kjøpt noe annet sted. Vi vil alltid hjelpe de som kommer, men vi må prioritere våre egne kunder først. Dette er også en grunn til at du helst bør handle i nærmiljøet. Da prioriterer vi deg også hvis du har noe som haster, for eksempel at kjøleskapet ryker dagen før du skal på ferie. Det er verkstedet som har klargjort bilen eller vogna du får levert, og de har god kjennskap til påmontert/ettermontert utstyr. Har du campingvogn og er fastligger skal du også sjekke om du får hjelp ute på campingplassen, eller om du må dra vogna til verkstedet. Dette er det slett ikke alle som tenker på, noe som fort kan skape ekstra hodebry om noe skulle være galt, sier han.


Stort eller lite bad? Foto: Anja Guerrera

Trenden

Fortsatt er bobilmarkedet økende. Rekrutteringen ser ut til å komme fra båtfolket som velger å gå i land, samt at flere yngre velger bobil. En stadig økende trend er at mange etterspør såkalte kjørevogner. Blant vognfolket er det større andel som er fastliggere enn de som kjører rundt med vogn på slep. Når fastliggere ønsker å kjøre litt mer rundt beholder de gjerne vogna som hytte, og bruker penger på en ekstra vogn fremfor å kjøpe en bobil. Årsaken ligger i totalkostnaden. Den årlige utgiften på en bobil beløper seg nemlig fort til 10-15 tusen. På en campingvogn vil du ikke bare ha mye lavere årlig kostnad (rundt 3-4000 tusen), den har også et mye mindre verditap enn en bobil.


Hvor viktig er comfort, kjøkken og utstyr? Foto: Anja Guerrera

Start gjerne med brukt

– Vi anbefaler en førstegangskjøper å prøve brukt først. Skulle campinglivet falle i smak sier vi til kunden at han mest sannsynlig bytter etter ett til to år. Økonomisk vil det lønne seg å beholde vogna i to år før den byttes. Mange kommer allerede etter ett år, men er da også forberedt på at tapet på innbyttevogna vil bli større. Skulle derimot ikke campinglivet falle i smak, blir tapet ved å selge ei brukt vogn, kanskje etter et år, vesentlig mindre en ved salg av ei ny vogn etter samme periode. På en ny vogn vil prisfallet første året ligge på rundt 10-15 prosent, etter to år ca 10 prosent og deretter ca 5 prosent. En brukt vogn faller også litt i verdi hvert år. Som en tommelfingerregel kan vi grovt sett anslå ca 5 prosent verdifall i året. Vær allikevel oppmerksom på at det lønner seg å tenke igjennom planløsningen du kjøper. En lite populær planløsning kan gi deg et større tap ved salg. I dag vil folk ofte ha en stor romslig rundsitter (stue), to enkle langsenger eller midtstillt dobbelseng med god sovekomfort, samt et romslig bad.


Vintercamping og aktiv? Her er det plass til skiutstyr under vogna. Foto: Anja Guerrera

Vintercamping

– Flere og flere oppdager vintercampingens gleder. Du har ikke prøvd camping før du har prøvd vintercamping, sier Jan.

– Men det stiller også helt andre krav til vogna. Ofte trenger du et lite vinterfortelt eller et såkalt spikertelt på ca 5 kvadratmeter. I spikerteltet er det plass til en liten hjørnesofa, eller et par stoler et bord, en TV og plass til å henge opp litt yttertøy. Det er ikke like stor plass i et spikertelt som i et vanlig sommertelt, og da er planløsningen på vogna viktig. Har den en romslig rundsitter (stue), har du plass til besøk og gjestesenger i vogna, er det god plass ved kjøkkenbenken, har vogna bra golvplass, er badet romslig osv, fortsetter han.


En liten men viktig detalj. Coverlokk for å hindre at vann fryser i nøkkelhull og låser. Foto: Anja Guerrera

Isolasjon/varme

I følge Jan er det eneste som gir god nok komfort i en vintervogn, vannbåren varme. Enkelte tyske vognmerker bytter sågar isolasjonen i vogna når du bestiller vannbåren varme. Luftbåren varme gir riktignok raskere oppvarming, men kuldehull og kondens på vinduer er et problem. Cabby som vi har her, samt Solifer, Polar og Kabe er gode nordiske vogner som fortsatt er i produksjon.

Ønsker du en brukt vogn er Bjølseth et godt alternativ. Disse vognene er konstruert til fint å gi en god bokomfort ned til 30-35 minusgrader. Faktisk like god og av og til bedre enn komforten hjemme. De nordiske vogner har også mindre vinduer noe som er viktig i vårt kalde klima da det er her det store varmetapet er.

Et Alde vannbårent varmesystem består av strategisk plasserte konvektorer av aluminium hvor varmtvannet passerer. I konvektoren er flatene større enn overflaten på rørene. Dermed er avgivelsen av varme også større i konvektorene. Siden varm luft stiger er det viktig at konvektoren er plassert i riktig høyde fra gulv. Blir disse plassert for lavt klarer ikke varmestigningen å trekke med seg nok av den kalde lufta som er på golvet. Den varme luften som stiger opp fra konvektorene og går langs vegg og tak vil så avkjøles og den kalde lufta synker ned mot gulvet igjen. Der blir den på nytt varmet opp og stiger igjen. Dette gir en veldig god og jevn varme. Du skal kunne tre hånda inn bak den borteste sitteputa eller bak det bakerste skap og det skal være like varmt som midt i rommet. Det er også viktig at det er riktig avstand mellom sitteputer/bak skap og yttervegg. Avstanden kan godt være 1,5 cm.

– Med et såkalt Truma luftvarmesystem vil varmluft sendes/blåses rundt i rør. Disse rørene har noen perforeringer, men vil mest blåse varmluft ut i strategisk plasserte dyser. Jo lengre unna ovnen dysene er, jo kaldere vil det blåse. Ønsker du den beste komforten skal du velge vannbåren varme, råder Jan.


Kilde: Intervju med Jan Olav Løken Mysen Caravan. Foto: Anja Guerrera

K- verdi - hva er det?

– Vognens isolerende evne måles i k-verdi ( U-verdi). Jo lavere k-verdi jo bedre isolasjonsevne. Lav k-verdi betyr at du bruker lite energi og får mye varme. Den vogna som har best k-verdi er Cabby. Dette er kommet frem av uavhengige målinger, men det er også helt marginalt, sier Jan.


Det er mange forskjellige stiler å velge imellom. Foto: Anja Guerrera

Gjør god research

Når du kjøper nytt må du gjøre en god research på hva som er nyttig utstyr i bilen eller vogna. Selv om du ikke har tenkt til å legge mange penger i ekstrautstyr så spør alltid selger om en fullstendig utstyrsgjennomgang. Det finnes ofte mer enn du tror og det er bedre å ha fått tilbudet og deretter ta en vurdering om du trenger dette eller ei. Å få greie på at du kunnet bestilt vogna med utstyret i etterkant er ikke hyggelig. Utstyret kan også være viktig med tanke på ettermarkedet og den prisen du vil få for vogna/bobilen ved et eventuelt salg senere.


En enklere utgave for dere som ikke krever eget rom? Eller er dette bare en gjesteplass i tillegg? Foto: Anja Guerrera

Leveringstid

– Leveringstid ligger på alt fra en uke til noen måneder. Den dagen du er klar til å hente vogna eller bilen skal forhandleren ha satt av god tid til en utstyrsgjennomgang. Det er lagt inn i leveringskostnadene våre at vi skal ta en gjennomgang. Når kunden har handlet og vi er enige om levering bør du som kunde sette deg ned hjemme og skrive opp hva du ønsker å få gjennomgått ved levering, slik at du får en grundigere gjennomgang av dette. Hos oss tar gjerne den mekanikeren som har klargjort og montert utstyr gjennomgangen med deg. Da blir du også som kunde kjent med gutta på verkstedet, samt med ettermarkedsansvarlig. Godt forhold er viktig, understreker Jan.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 

På forsiden