Bobiltest: Laika: Italiensk i Italia | Din Fritid
Bobiltest: Laika

Italiensk i Italia

Det er ikke lett å finne en mer kompakt bil for fire personer enn Laikas Ecovip 300. Vi har prøvekjørt den italienskproduserte bobilen på smale veier i vakre Toscana.

I løpet av to uker under Toscanas blå himmel ble vi godt kjent med Laikas mest kompakte bobil. Vi var to voksne og to barn som brukte og bodde i bobilen.


Kjøkkenet er lite, men har det man trenger - og fungerte i praksis bra.

Kompakt

Det er nødt til å bli en del kompromisser når man skal lage soveplass til fire personer i en kompakt bil under seks meter. Og det er fristende å umiddelbart konkludere med at dette er en bil for to voksne - med mulighet for å ta med to barn. Det har for det første å gjøre med at senkesengen bare er 95 cm bred. Men i og med at dette er en halvintegrert bil, kan ikke senkesengen plasseres over førerhuset. Dermed henger sengen rett over sittegruppen, og det er ikke mulig å bruke begge deler samtidig. Reiser du med barn betyr det i praksis at skal voksne bruke sittegruppen på kvelden - så må barna legges i dobbeltsengen. Senkesengen er dessuten så smal at der vil ikke to voksne overnatte, derfor må barna flyttes over i senkesengen når de voksne skal legge seg.


Sittegruppen fungerer godt for fire.

Konstruksjonen

Et av de viktigste grepene Laika har gjort for å få bilen under seks meter, er å plassere hovedsengen på tvers. Dette er en grei løsning for mange, og sparer lengde på bilen. Men mange kvier seg for å ligge innerst og måtte krabbe over partneren sin, ved et nattlig toalettbesøk for eksempel. Nå skal det sies at i nettopp Italia er dette en av de mest populære sengeløsningene, mens i Norge er det motsatt. Sengen er høy, og det er helt nødvendig med stige for å komme opp og ned. Denne er løs, men kan låses når den er på plass. På denne modellen har Laika nedprioritert enkel adkomst til sengen, til fordel for høy garasje med mulighet for å få med for eksempel sykler. Flere ganger på tur i Italia opplevde vi å finne parkeringsplasser som kun var åpne for biler under seks meters lengde. Det er veldig tilfredsstillende å kunne benytte disse plassene, og det er åpenbart en av bilens fordeler.

Krever fleksibilitet

Området fra sengen bakerst og frem til døren er der det er trangest. Spesielt på natterstid hvor også stigen til senkesengen tar av gulvflaten. Baderomsdøra sneier denne, og står stigen litt feil sperrer den døren. Men med litt smidighet og fleksibilitet fungerte løsningen overraskende greit når du ble vant til den. Senkesengen er elektrisk, og hadde en lett tilgjengelig reset-knapp, samt en manuell sveiv i nødstilfeller. Det er viktige detaljer om teknikken svikter.


 Bordet reguleres enkelt med ett grep.

Design

Som vanlig har Laika lagt ned en del ekstra ressurser på detaljene. For eksempel er klesknagger utformet som logo-hunden Laika. Logoen går også igjen på speil og lamper. Møblene oppleves som solide og de tofargede møbelstoffene gir et moderne inntrykk. Bordet har en ett-greps justering og den individuelle høydejustering av sikkerhetsbeltene i baksetet er både praktisk og elegant. Det er grei tilgang til ekstra lagringsrom under dobbeltsengen. Vår modell var utstyrt med en ekstra Webasto aircondition-enhet som var montert under førersetet. Denne ga god kjøling til baksetepassasjerene under kjøring, noe som ble satt stor pris på i den italienske sommervarmen.


Vår modell var utstyrt med en ekstra aircondition for passasjerene.

TV

Vår testmodell hadde automatisk parabolanlegg, noe som ikke alltid fungerte sammen med skyggefulle trær. Men da må man prioritere, og er det fotball-VM så er det ikke noe å lure på for min del. Uansett: TV-løsningen vi hadde er verdt noen ord, her var det nemlig mulig å se på TV i senkesengen, eller man kunne senke TVen så den passet til sittegruppen. Veldig praktisk løsning.

Vi liker

  • Gjennomført moderne, lyst og trivelig interiør.
  • Fine detaljer.
  • God sittegruppe til fire.
  • Stor garasje.
  • Lettkjørt bil for smale veier og små parkeringsplasser.
  • Godt bad.
  • Rimelige fergebilletter og bompenger.

Vi liker ikke

  • Trangt mellom stigene til de to sengene og baderomsdøren på natterstid.
  • Løsningen for å få på plass myggnetting på døren er tungvinn.

Vær OBS på

Dette er en meget kompakt halvintegrert bil. Vår modell hadde senkeseng og plass til fire. Men denne senkesengen er egentlig en romslig enkeltseng eller i beste fall en seng til to barn (som i tillegg bør være venner). Senkesengen gjør det vanskelig å komme ut og inn av døren.

Teknisk informasjon: Laika Ecovip 300

  • 2014 modell
  • Sitteplasser: 4
  • Soveplasser: 3 (4)
  • Seng: 133x213 cm
  • Senkeseng: 95x190 cm
  • Lengde: 599 cm
  • Bredde: 230 cm
  • Egenvekt: 2720 kg

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 
Finnes i utgave: 

På forsiden