Hvor glatt kan veien være?
Visste du at det finnes en oversikt over hvor glatt alle landets riks- og fylkesveier maksimalt skal være? Når du kjører av fra en hovedvei blir ikke bare veien smalere, det blir på vinterstid også gjerne glattere underlag. Hvordan har dette seg? Din Fritid har fått svar fra Solveig Hansen, byggleder i Statens vegvesen.
Det er snø og is på veien i det meste av landet vårt for tiden. Norske vinterveier kan by på krevende forhold. Det er Statens vegvesen som har ansvaret for vintervedlikeholdet på riks- og fylkesveier i Norge. Selve brøytingen, strøingen og saltingen gjøres av ulike entreprenører på oppdrag fra Vegvesenet.
«Godt norsk vinterføre»
Friksjon på vei måles i en verdi mellom 0 og 1. Høyest verdi gir best veigrep.
Tørr bar vei: 0,9-1
Våt bar vei: 0,4-0,9
Tørr is, snø: 0,2-0,3
Våt is: 0,05-0,15
Mange typiske veier i Norge har et minstekrav til 0,25 i friksjon, noe mange vil betegne som «godt norsk vinterføre». For å sikre tilstrekkelig friksjon er det opp til entreprenøren å brøyte, høvle, salte eller strø med ulike midler - slik at friksjonsverdien ikke går under dette.
Her får du oversikten
Vinterdriftsklasse |
Godkjente føreforhold |
---|---|
DkA | Bar veg (tørr eller våt). |
DkB (Høy, middels, lav) |
Bar veg (tørr eller våt), hard snø/is tillates utenom hjulspor i begrenset tidsrom. |
DkC |
Bar veg (tørr eller våt) i milde perioder og hard snø/is i kalde perioder. Friksjon større enn 0,25. |
DkD |
Hard snø/is. Friksjon større enn 0,25. |
DkE |
Hard snø/is. Friksjon større enn 0,20. |
GsA |
Bar veg (tørr eller våt). Hard og jevn snø/is tillates i kalde perioder. |
GsB |
Hard snø/is. Friksjon større enn 0,30. |
På nettsiden vegkart.no (ekstern lenke, åpnes i separat vindu) finner man oversikt over hvor glatt de fleste veier kan være, eller slik Statens vegvesen formulerer det: Vinterdriftsklasser for riks- og fylkesveier.
Oversikten er mer tilpasset entreprenører enn trafikanter, men her gjelder det å fokusere på punktet under Driftsklasse: På illustrasjonen ser vi at markert vei har informasjonen DkE. I tabellen under ser vi at det betyr: Hard snø/is. Friksjon større enn 0,20. Det betyr i praksis at dette er en vei hvor det tillates at det blir skikkelig glatt før det gripes inn med salting eller strøing. I andre enden av skalaen er DkA, hvor det uansett skal være bar vei. Men selv en motorvei som E18 gjennom Indre Østfold er ”kun” DkB: Bar veg (tørr eller våt), hard snø/is tillates utenom hjulspor i begrenset tidsrom.
Viktige unntak
Alt høres jo oversiktlig og bra ut, men Solveig Hansen fra Statens vegvesen understreker at informasjonen og tabellen har et viktig forbehold: Under værhendelser som snøvær, overgang til mildvær med mer, så kan friksjonen være lavere enn oppgitte krav. Etter værhendelsen skal godkjente føreforhold gjenopprettes og friksjonskravene opprettholdes.
Varsling
– Hva kan man som sjåfør gjøre om man kjører på en vei som er glattere enn det bør være ut fra oversikten?
– Da skal du varsle Vegtrafikksentralen på telefonnummer 175, forteller Solveig Hansen til Din Fritid.
Skal ha lik oppfatning
– Når vi driver med vintervedlikehold, så nytter det ikke å ha et omtrentlig forhold til hvor glatt en vei er. For at det skal være mulig for driftsentreprenørene og Statens vegvesen å følge opp dette på en skikkelig og faglig måte, må alle ha den samme forståelsen og målemetoden for hvor glatt det er på veien, sier Solveig Hansen som har lang erfaring som byggeleder for drift og vedlikehold i Statens vegvesen.
Friksjonsmålere
Avtalene mellom Statens vegvesen og entreprenørene styres av driftskontrakter. I disse setter Statens vegvesen blant annet krav til hvilken friksjon det skal være på veiene kontrakten gjelder for. Deretter er det entreprenørens jobb å holde friksjonen over godkjent nivå slik at veiene ikke blir for glatte.
– Entreprenørene måler friksjonen for å ta riktige beslutninger om hvilke tiltak de skal sette i gang, mens vi bruker det for å sikre at entreprenørene følger opp kontrakten. Det handler til slutt om det samme - å sørge for at trafikantene får de forholdene på veien som vi har lovet de. Vi skal levere et godt veigrep slik at alle kommer seg trygt frem på veien, forklarer Hansen.
Friksjonen måles med spesielle friksjonsmålere, enten montert som en bremsemåler i kjøretøyet eller i form av målehengere som slepes etter bilene. Dette er noe både entreprenørene og Statens vegvesen bruker i sin daglige oppfølging av vinterveiene.
Like glatt på Dombås som på Snubba
Under like forhold skal det ikke være forskjell på om du måler friksjonen for eksempel på Dombås i Oppland eller på Snubba i Nordland.
For å sikre at både entreprenøren og Statens vegvesen måler dette likt, kalibreres friksjonsmålerne én gang i året. Det finnes én måler i landet som alle andre friksjonsmålere kalibreres opp mot. Hver region har en regional måler som kalibreres opp mot den nasjonale måleren, og disse regionale målerne brukes deretter ut i distriktene for å kalibrere målerne til driftsentreprenørene og til byggeledere og kontrollingeniører i Statens vegvesen.
Til slutt vil vi sitere vår leser Jan Vidar Stovland sin Facebook-kommentar:
– Når det er vinter må en regne med at det er glatt, kjør deretter.
På forsiden
Nordlysvinnerne er klare
Anine og Vidar Næss fra Andebu er vinnere av årets Nordlyskonkurranse. Magasinet Din Fritid arrangerer konkurransen i samarbeid med Tromsø-forhandleren iCaravan og nordlysguide Geir Lia Hammer. Det er femte året på rad vi sender en familie til Tromsø vinterstid. Der venter en vinterskodd bobil på vinnerne, som kan disponere den i én uke i det vakre området.
Spesialist på spesialbygg
Den svenske caravanprodusenten Nordic Husbilar AB fra Kristinehamn produserer bobiler som de tilbyr i flere ulike modellserier. Halvintegrerte med og uten senkseng (Crossover) samt alkovemodeller står på programmet. Bobilene er spesialisert for helårsbruk, og skal garantert klare 20 varmegrader innendørs, selv ned mot - 40 grader. Her finner du vannbårenvarme og gode tørkemuligheter for klær, ypperlig for aktive skiløpere for eksempel. Bobilene leveres enten på Fiat Ducato eller Mercedes Sprinter-chassis. Nå har produsenten fått norsk representant.
Koselige julemarkeder
Desember i København er noe helt spesielt: Hele byen er pyntet med julelys, og lukten av gløgg og julebakst fyller gatene. Få ting er koseligere enn å rusle fra julemarked til julemarked og bare suge inn førjulsstemningen. I København er det mange markeder å velge mellom. Din Fritid har fått de beste tipsene fra VisitDenmark:
EUs smarteste turistby
Som eneste nordiske by i finalen, kom Gøteborg på 1. plass i konkurransen "European Capital of Smart Tourism" 2020, en konkurranse som gjennomføres av EU-Kommisjonen
Jul igjen på Stiklestad
Det har blitt en kjærkommen tradisjon at det blir julestemning på Stiklestad andre helga i desember. Her samles førjulsglade besøkende sammen med lokale arrangører, og ikke minst handelsfolk.
Fransk eleganse til Norge
Autostar søker markedsandeler i Norge. Merket har eksistert siden 1985 og er en del av Trigano-gruppen. Drøyt 1000 integrerte bobiler produseres årlig, de fleste til hjemmemarkedet, der Autostar er en viktig aktør i det øvre kvalitetssjiktet.
Den gode, gamle julestemninga
Det nærmer seg årets store høytid, og julemarkedene er en ypperlig anledning til å fylle på med litt god, gammeldags julestemning.
Turistmagneten Moseldalen
Langs den snirklete Moselelven ligger idylliske landsbyer som perler på en snor. Området er kanskje Tysklands mest kjente og populære reisemål, og er særlig godt egnet for deg med bobil eller vogn.
Høysesong for dekk på ville veier
Har du gjort en skikkelig jobb i forbindelse med bytting til vinterdekk? I løpet av de neste månedene er det nemlig stor mulighet for at flere hundre bilister vil miste nylig påskrudde vinterdekk, med fare for å skade bilen sin.
Hva gjør du hvis det brenner i tunnelen?
Hvis det brenner er det viktig å handle raskt! Under stress er det vanskelig å være rasjonell og ta de rette valgene. Tenk gjennom hva du ville ha gjort hvis du skulle havne i en farefull situasjon i en tunnel, oppfordrer Statens vegvesen som nå lanserer en video-kampanje på sosiale medier.
Volkswagen feirer Grand California nummer 1000
Bybobilen VW Grand California selges ikke i Norge, den blir muligens ikke godkjent som bobil, med det resultat at den vil få langt høyere avgifter - i tillegg til at det per i dag ikke er et forhandlernett som er klar for produktet. Men det forhindrer ikke VW å selge til omtrent samtlige andre land i Europa, og det har vært en god start kan de fortelle.
Klar for å planlegge førjulskos?
Det høres sikkert ut som om vi er veldig tidlig ute, men det er under to måneder til julebordsesongen starter, og Hallingdal Feriepark har flere tilbud som krever at du er tidlig ute med planleggingen.
Æbleskiver og julemanden
Danmark er alltid dejlig, ikke minst i førjulstiden. Besøk et magisk julepyntet Tivoli i København, gjerne med innlagt juleshopping på Strøget. Eller hva med å H.C. Andersens Odense for skikkelig god gammeldags julestemning. Mange av de vakre slottene står også pyntet og klare til å ta imot julehungrige gjester i disse tider. Det er rett og slett bare å velge på øverste hylle!
Du grønne glitrende - til 1,3 millioner
Jul i København er preget av mange julemarkeder og flotte utstillinger. Et nytt spektakulært innslag finner man på Tivoli: Et 10 meter høyt juletre pyntet med 3000 krystaller!