Fargerik

Retroplassen

Til Hvitsten kommer folk fra hele verden til et hotell i særklasse. ”Hotellet” består av gamle bobiler og vogner - med spesialtilpasset moderne innredning.

I et skogholt noen hundre meter ovenfor brygga i Hvitsten står det fargerike gamle campingvogner og veteranbiler klar for overnatting.

Vertskapet, Bente Brenna og Pål Nilsen, sitter godt plassert i sofaen da vi banker på den rødmalte døren til det hyggelige huset en kjølig januardag. Mange av Bobil & Caravans lesere vil kjenne igjen paret fra NRK-serien ”Sofa”. Når de ikke sitter i sofaen foran TVen tilbyr de losji i gamle biler og campingvogner. 

– Det hele begynte med at vi skulle ha et gjesterom i 2004. En venn av familien kom med forslag om coachsurfing. Sofasurfing, som vi kaller det, ble prøvd ut. 

Men det ble ikke noe penger av det, så da ble det samarbeid med Airbnb. Dette er et nettsted hvor brukere kan søke etter overnattingssteder over hele verden. Vi har rundt 300 overnattinger i året, hvor nitti prosent er utlendinger, forteller Bente Brenna fra sofakroken.

Rosa mest populær

Bilene og campingvognene er malt og dekorert i alle farger. Hver bil og campingvogn har sin spesielle historie, men den rosa Mercedes-Benz L 406 er mest etterspurt. Bilen var i sin tid brukt av brannvesenet i Gøteborg, og er nå innredet som gjesterom hos Bente og Pål. 

Den rosa bilen er nærmest blitt en kjendis med mye omtale i norske og utenlandske medier. Bilen brukes også som reklame på Airbnb. På youtube.com, kanalen til Mercedes-Benz, MYVAN, finnes egen film om denne rosa bilen. Bilen har ikke mye igjen av det originale, det er bare karosseriet og hjulene som er igjen av det opprinnelige. Den vil sannsynligvis aldri komme ut i trafikken igjen, men gjør god nytte som soverom for tilreisende til ”Bilvrakhotellet”.

Alt er gjenbruk

– Alt som vi bruker i bilene og vognene er kjøpt på brukthandel, loppemarked eller at folk gir det til oss. Alle gjenstandene er gjenbruk. Vi er nøye med at det er rent, men en kan ikke forvente at alt er perfekt, sier Bente.

Fargene på bobilene er tilfeldige fordi vi blandet opp malingsrester, og da ble det som det ble. Nå i det siste har vi valgt farge etter omgivelsene. 

Vi har malt en av vognene rød som den røde stua i skogen. I den røde campingvogna er alt fra 70-tallet, til og med musikken i vogna er tidsriktig.

Bente er opptatt av at det må være rent og tiltalende, og understreker at de har nye madrasser i sengene, både i bilene og campingvognene.

Elsker den franske

– Vi har fått alle bilene. Folk har hørt om oss, og spør om vi vil ha bil eller campingvogn.

Du vet, folk setter fra seg biler og vogner og har planer å bruke dem til ferie og fritid. Men etter en tid blir de stående ubrukte og grunneier blir lei, og etter en del år er det nok. Da tar de kontakt med oss og vil gi dem bort for å bli kvitt dem. ”Den lille røde hytta i skogen” er en campingvogn fra 70-tallet. Den fikk vi av en bonde for rundt 10 år siden, som var lei av å ha den i hagen. Campingvogneieren hadde forlatt den og bonden ville ha den fjernet.  

”Kongsgården” er en Dethleffs campingvogn som kom hit for to år siden. Det var en bonde som ga tillatelse til at den skulle stå i ett år, men etter 10 år var det ingen som hadde brukt den, og da var bonden lei og ringte til oss. 

Den ”turkise Citroën” fra 1968 har vært Påls gamle arbeidsbil. Før han overtok den hadde den vært innom mange eiere, også som russebil. Den ble på slutten bare brukt som lager, men Bente hadde ideer om å  bruke den som bobil. Den ble etterhvert innredet med to senger og en sofa.

– Kjærestepar elsker den bilen, for den har den gode franske fjæringen. Men alle aktiviteter synes godt utenfra, sier en lattermild Bente.

Hamton er en campingvogn vi også har fått av en bonde som ville få den unna. Den hadde stått i ti år, uten å ha vært åpnet. Den ble malt, dekorert og vasket. Denne vogna brukes bare når alt annet er fullt. Med sine fargerike dekorasjoner har vogna vært vist på utstillinger for Airbnb.

– Vi passer på å fyre opp i bilene og vognene en gang i mellom i løpet av vinteren. Alle tekstiler er pakket inn og katten holder vakt, slik at vi har ikke hatt problem med mus, sier Bente. 

Bobiler velkommen

– Det hadde vært hyggelig å få bobilturister på besøk her. Det er en annerledes opplevelse enn å være på en campingplass, sier Bente.

Vertskapet Bente og Pål planlegger å lage tre plasser for bobilbesøkende som har lyst til å oppleve Bilvrakhotellet i Hvitsten. Det skal legges til rette for strøm, vann, tømming av gråvann og toalett. Det er mulig å bestille frokost, middag, benytte bad og dusj, mot en ekstra kostnad. Døgnprisen for parkeringen med strøm er ikke helt bestemt ennå, men rundt 250 kroner vil det havne på. 

– Vi har det uformelt her, det er en fin mulighet for å treffe andre. Mange av våre besøkende er unge, men vi har hatt gjester i 70-års alderen. Allerede i dag er bobilbilister velkommen, men vi anbefaler at de tar kontakt med oss på forhånd, sier Bente.

 

Turistinformasjon

Nye gjester blir invitert inn i stua til Bente og Pål, her bys det på kaffe eller en øl. Her gjelder ikke røykeloven, og vertskapet forteller at mange av gjestene gir uttrykk for at de setter pris på å få røyke inne. 

Fra sofaen strømmer det praktisk informasjon om Bilvrakhotellet, de hyggelige uteområdene, samling ved langbord, bålpanne, sittegruppe laget av badekar og hva som ellers er å se og oppleve i Hvitsten.

Bente og Pål ønsker seg at alle gjestene, også de med bobil, blir kjent med andre gjester og deltar i felleskapet.

– Vi har 200 positive tilbakemeldinger på nettsiden til Airbnb, vi har 4.8 av 5 mulige poeng.  Det er vi litt stolt av. Vi har også vært ”superhost” hos Airbnb, det blir du etter tre måneder med gode referanser. Det har vi vært to-tre ganger. Det er ikke bare fordel å være supervertskap. De besøkende kan ha for store forventninger. Alt er jo ikke perfekt her, sier Bente.

 

Har egen bobil

Bente og Pål drar også ut med egen bobil på turer. Pål, som har mekanikerbakgrunn, liker å skru og fikse på biler og motorer. Bilen de selv bruker er en 1987 Peugeot Hobby 600, som han fikk. Den tidligere eieren ga bort bobilen. Han hadde hatt den på EU-kontroll og fant ut at han ikke ville koste på den mer. Eieren hadde hørt om Bilvrakhotellet og ringte for å spørre om han kunne gi den bort. Så med litt jobbing på bilen ble den EU-godkjent og har vært på flere reiser med Bente og Pål.

- Vi er på mange turer i løpet av året, bilen har gått 150 000 kilometer og bensinmotoren går som en klokke. Det må settes av tid til ferie og småturer, vi blir jo slitne når vi har hatt gjester  i flere måneder, forteller Bente og Pål. 

Retroplassen

Hvitstenveien 58, 1545 Hvitsten, tlf. 64955142.
Airbnb er en online markedsplass hvor brukere kan liste, søke etter, og bestille overnattingssteder over hele verden. Airbnb tillater folk å leie hele eller deler av sitt eget hjem for reisende på jakt etter overnatting. Nettstedet gir en plattform for å etablere kontakt mellom vert og gjest.

Mer informasjon:
facebook.com/bilvrakhotellet

 

Emneord: 

På forsiden