: Test: Fendt Saphir 510 TK – familievogn av høy klasse (2004-modell) | Din Fritid

Test: Fendt Saphir 510 TK – familievogn av høy klasse (2004-modell)

Denne campingvognen har vi testet under nokså ekstreme forhold. På en drøyt 4.000 km lang tur Østersjøen Rundt gjennom bl.a. Russland, De baltiske Land og Kaliningrad, der veiforholdene mange steder ikke er, som vi kjenner det i Europa. Vi visste heller ikke, hva som ventet oss av forhold på campingplasser, så det stilte også spesielle krav til vognen.


Sett utenfra

Det er en smakssak om Fendt har et kjedelig ytre design eller om det er klassisk. Jeg synes det er veldig stilrent, klassisk og passer til riktig mange biler. Gasskassen har standardstørrelse.

I tillegg kommer et oppbevaringsrom under rundsittegruppen i den ene siden og et lasterom under køyesengen. Begge med tilgang utenfra.


Vi går inn

Man kommer inn nesten midt i vognen. Rundsittegruppen er til venstre, toalettet overfor, kjøkken til høyre på forteltsiden og bakerst ligger barneværelset med køyeseng og sidesittegruppe, der barna kan sitte og leke.

Stuen:
Det er veldig god plass i rundsittegruppen, selv om det er lettere å sette seg i den siden, der ytterdøren er enn den siden, der toalettet er. Bordet er enkelt å flytte på, slik at alle kan komme på plass. Det er en klar fordel at bordet er firkantet – det sitter barna bedre ved. Det er lagerplass under sittegruppen på begge sider. Den ene siden med utvendig tilgang.


Kjøkken

Kjøkkenet er ikke spesielt stort, men stort nok. Det har de obligatoriske tre gassbluss, oppvaskkum og kjøleskap. Akseptabelt med benkeplass. Skapplassen har en veldig fornuftig fordeling mellom vanlige skap, skuffer og trådkurver, som kan trekkes ut.

Toalett:
Toalettet er ikke så veldig stort. Er man over to meter blir det vanskelig å få plass til bena, når man sitter på det. Men det er plass til det man skal: toalettbesøk, pusse tenner og vaske hender og det er fornuftig, at det ikke er brukt mer plass på dette rommet. Men det er selvfølgelig en smakssak.


Barneværelset

Campingvognens hjerte er helt klart stuen og så barneværelset. I den fremre delen av campingvognen kan 2-3 barn boltre seg.

De har egne senger og et godt bordarrangement og masser med skapplass til både tøy og lekesaker. Både under den nederste køyesengen og begge sofaer i sidesittegruppen er det romslig lagerplass.

Bare rommet under køyesengen kan nås utenfra. Barneværelset kan stenges av, slik at foreldrene kan sitte i stuen om kvelden.

Plusser

Campingvognen lå ekstremt stabilt på veien – selv på ekstremt dårlige veier.
I det hele tatt en romslig campingvogn.
Virkelig god plass i rundsittegruppen, når man tenker på campingvognens størrelse.
I dårlig vær spiste vi alle åtte i rundsittegruppen og den lille sidesittegruppen ved køyesengen.
God skapplass både på kjøkken, stue og soveværelse.

Minuser

Det hadde vært en fordel å kunne re opp til en stor dobbeltseng i enden med køyesengene, slik at nederste køyeseng også kunne fungere som den ene del av dobbeltsengen.

Konklusjon

Campingvognen er helt ideell for to voksne med et barn eller to, men kan også fungere for to voksne med inntil tre barn. Det krever bare, at foreldrene rer opp stuen om kvelden. Planløsningen er veldig fornuftig for denne størrelse campingvogn og så har den utmerkede kjøreegenskaper.


Faktaboks

Tillatt totalvekt: 1.350 kg
Egenvekt: 1.100 kg
Totallengde med drag: 703 cm
Innvendig lengde med vinduskarm: 565 cm
Total høyde: 257 cm
Innvendig høyde: 192 cm
Lasteevne: 350 kg
Pris: 137.000,-

Les mer på www.lara.no


Kia som trekkbil

Som trekkbil benyttet vi en Kia Mangetis 2,0, som kan trekke 1.700 kg. Bil og campingvogn matchet hverandre ekstremt bra. Bilen er veldig romslig til f.eks. en familie med to voksne og to barn.

Den trekker fornuftig og vogntoget ligger godt på veien. Prisen er også fornuftig, men den er litt dyr i drift med campingvogn på kroken.

Drivstofforbruk ved blandet kjøring 6,2 km/liter.

Les mer om Kia her:
www.kia.no

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden