: Østersjøen Rundt 2004 – Del 11 Leipaja (Latvia) – Nida (Litauen) | Din Fritid

Østersjøen Rundt 2004 – Del 11 Leipaja (Latvia) – Nida (Litauen)

Alle mann er godt uthvilt og god morgenstemning hersker i vår lille campingleir. I dag skal vi forlate Latvia og kjøre inn i Litauen. Vi er fortsatt litt i tvil om, hvor vi skal hen for vi vil prøve å finne mer informasjon om Kaliningrad, før vi endelig bestemmer oss for om det er bryet verdt å kjøre gjennom. Hvis ikke skal vi hele veien utenom for å komme inn i Polen.

Frokost i forteltet

I går satte vi opp forteltet, og det nyter vi godt av her på morgenkvisten, når vi alle spiser frokost under teltduken. Vi har hatt godt av en deilig hviledag i går og solnedgangen glemmer vi ikke i første omgang. Men nå er det blitt tid for å pakke sammen og vende nesen mot det siste baltiske landet, Litauen. Vi har virkelig nydt denne campingplassen, som i tillegg til å ligge i vakker natur også har hatt noen av de beste fasilitetene – og det sier ikke så lite. Selv om det bare har vært to toaletter og to dusjer har det vært veldig fine forhold.

Krysser grensen

Vi passerer grensen så lett som bare det, og lar oss igjen imponere av både service og effektivitet. Pass, bilenes og vognenes papirer kontrolleres rutinemessig, og i løpet av kort tid kjører vi på fine nybygde veier i Litauen. Standarden er enkelte steder langt over det man finner i andre europeiske land. I kystbyen Klaipeda, som er Litauens tredje største by, spiser vi lunsj og tanker. Begge steder spør vi oss til råds om Kaliningrad. Svaret er entydig. Vi kan alltids komme inn, dersom papirene er i orden, men vi må ikke forvente noe som helst. I tillegg kommer at ingen har hørt om campingplasser i landet.

Vi forsøker likevel

Holdningen i leiren er helt klar. Nå har vi kommet så langt og nesten alt er gått som planlagt, så vi vil også forsøke å komme gjennom Kaliningrad. Det betyr at vår reiserute går ned over landtungen Kursiu nerija til byen Nida, som er siste by i Litauen. Der ligger det en campingplass, som vi vil forsøke å finne.

Ut å seile

På kartet vårt ser det ut som om veien går rett ut på Kursiu nerija, men vi greier ikke å finne den. Vi kjører rundt, fram og tilbake, men uten hell. Det viser seg at vi skal ta båt over dit, så når vi finner havnen, finner vi også veien. Båtturen tar bare 12 minutter.

Stort sett alle passasjerene er turister, og det viser seg også at Kursiu nerija er et av de største turistområdene i hele landet. Kursiu nerija er i dag en fredet nasjonalpark, så vi betaler ca. 150,- pr. person for å kjøre inn der. Kontrasten i dette vakre naturområdet er slående sammenlignet med de boligkomplekser vi kjørte forbi inne i Klaipeda.

Midt i barskogen

Vi kjører en snau time gjennom pen barskog. Veien snor seg bløtt gjennom det flate landskapet med de mange høye trærne. Sjøen Kursiu mot øst og Østersjøen mot vest. Vi kan imidlertid ikke se vannet på grunn av alle trærne. Landtungen er 100 km lang og opp til 4 km bred. Ca. 50 km ligger i Litauen og resten i Kaliningrad. I Nida finner vi uten vanskelighet campingplassen grunnet veldig bra skilting. Den er pen, stor og ganske full. Innsjekkingen gjøres ved hjelp av datamaskin, fasilitetene er nye og moderne. Det er fliser på veggene, ordentlige toaletter og dusjrom. Det er nesten ikke til å tro. Vi har imidlertid litt problemer med å komme på plass for veiene er smale. Det står trær helt innpå veien og det er mange grener som henger ned. Combi Campen kjører rett inn på sin plass, og bobilen kommer også på plass etter litt ferdighetskjøring. Campingvognen må vi hekte av og skyve på plass. Igjen får vi en liten krok for oss selv. Det er utrolig hyggelig.

Nida – en liten turistby

Vi bor et par kilometer fra sentrum, så Mathias settes i sportsvognen, og vi andre tar bena fatt. Nida er en liten turistby, som hovedsaklig består av ferieleiligheter, kafeer og små restauranter. Vi spiser middag i havnen med utsikt til en mindre marina. Vi får utrolig god service og de snakker godt engelsk. Menyen er imidlertid ikke oversatt, så vi ber bare om et stykke kjøtt med poteter, salat og saus. Det blir aldri feil, og det viser seg også at det smaker godt.

Klar til i morgen

Tilbake på campingplassen bruker vi litt tid på å klargjøre ekvipasjen vår. Toalett og spillvannstanker tømmes og vi fyller på friskt vann. Bilene tankes også opp, og vi handler inn, slik at vi er vel forsynt, når vi i morgen kjører inn i Kaliningrad. Her vet vi ikke, hva som venter oss. Og ingen kan fortelle oss det. Vi må gjøre våre egne erfaringer. På gjensyn fra oss alle Unge som eldre!

Her bor vi

Nidos Kempinggas – ligger ca. 2 km fra sentrum. Midt mellom sjøen Kursiu og 500 meter fra en fin sandstrand og Østersjøen. Pris pr. vogntog pr. natt 245 kr. www.kempinggas.lt

Faktaboks

Der er mange ting som spiller inn på en reise Østersjøen Rundt. Det er også mye du selv skal planlegge. Vi har samlet alle tips og praktisk info her: Klikk her

Les om de tre vogntogene og deltagerne her

Anne-Vibeke, Mathias, Rasmus og Pernille kjører i en Kia Magentis 2,0 og en Fendt Saphir 510. Les test av vogntoget her: Klikk her Les mer om vogntoget her: www.kia.no www.lara.no www.isabella.net Linette og Carsten kjører i Kia Carens og Combi Camp Venezia King Size. Les test av vogntoget her: Klikk her Les mer om vogntoget her: www.kia.no www.combicamp.dk Britta og Ole kjører i en Dethleffs bobil. Les test av bobilen her: Klikk her Les mer om bobilen her: www.dethleffs.no

Les del 12 her

Klikk her

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden