: Å oppleve med barn | Din Fritid

Å oppleve med barn

Der skjer noe med en, når man tar med barn på opplevelser. Selv om Mathias er veldig liten, er det stadig ting som jeg ser i dag, som jeg tidligere bare raste forbi. En av de måter jeg liker best å ha han med på er i bærestolen, hvor vi kan gå og peke og snakke om tingene. Det er herlig. Jeg brukte den også mye i vinter, når han var med på ski.

Akkurat som på alle de andre reisene vi har vært på sammen, var denne turen også svært opplevelsesrik. Praktfull. På vårt første stopp, litt nord for Kassel, gikk vi gjennom en by som het Bad Sooden Allendorf, som er kjent for å være et kursted. Midt i byen var det en kjempevegg kledd med en bestemt busk, som hele tiden ble overrislet av saltvann.

Dampen fra dette saltvannet skulle være godt å puste inn mot bl.a. astma. Vi skulle selvfølgelig også opp for å se på denne veldig spesielle veggen og ta noen dype åndedrag.

Mathias var mer interessert i alle de hvite blomstene i gresset, så det endte med, at vi brukte 5 minutter på ”saltveggen” og 20 minutter på gresset. Det var vår, solen skinte, så vi tok av sokkene og nøt det grønne gresset mellom tærne i stedet.

På campingplassen skal det foreløpig ikke så mye til for å underholde og aktivere et barn på snaut 1 år. Et teppe og noen lekesaker kan gjøre susen med mindre man finner ut, at det tørre gresset både er morsommere og smaker bedre. Mer skal det i virkeligheten ikke til.

I Italia alternerte vi mellom bærestolen og barnevognen. Sistnevnte er mer praktisk å ha med, dersom vi skal ha med flere ting eller hvis det passer seg slik at Mathias skal sove.

Vi gikk hele dagen i Firenze, så det passet utmerket med barnevognen.

Der gikk vi så og kikket på alle de hundreder av gamle bygninger og jeg fortalte om alt det som hadde skjedd siden jeg var der første gang i -88. Mathias var totalt likeglad og ville heller hilse på hesten med mulesekken.

Denne attraksjonen opptok også Mathias en hel del. Kunstnerne hadde kledd seg ut som statuer og beveget seg bare, når man kastet penger i hatten. De sto i en allé med ordentlige marmorstatuer og var utrolig like.

Mange ble overrasket, når de plutselig beveget seg. Men det var selvfølgelig også det som var meningen.

Flere ganger gikk vi forbi andre barn i sportsvogner eller barnevogner. Barn er av en eller annen grunn veldig opptatt av hverandre og det er spesielt herlig å observere dette.

De er på bølgelenge på et helt annet plan enn oss voksne. Det opplevde vi flere ganger.

Denne piken, som vi så i Lucca, kunne vi ikke motstå . Jeg vet ikke om det hadde gått i Danmark, men ellers var det da en praktfull måte å ta med barnet rundt på. Jeg har selv en fet italiensk scooter hjemme. Jeg skal bare finne en hjelm til Mathias.

I Pisa ble jeg nesten overbevist om, at Mathias, til tross for sin unge alder, allerede hadde fått sansen for det kulturelle for han pekte stadig opp mot det skjeve tårnet.

Av en eller annen grunn??? Vi la oss igjen i gresset og i en time pekte vi på tårnet og tygget på gress sammen. Herlig. Det skal ikke mye til for å få en god opplevelse sammen med barn.

Mathias gjenkjenner i dag bærestolen sin og hendene går som trommestikker, når vi finner den fram. I dag veier han 11 kg, så han er ganske tung, men når vi bytter på å bære, går det fint. Lue, solkrem og vann er de viktigste ting for en kortere gåtur.

Jeg har kjøpt en del skjorter til ham med hette for lua tar han ofte selv av. Det er litt vanskeligere med en hette, som så beskytter ham mot solen. Hvis vi går lengere turer og har han med i bærestolen, går den andre med ryggsekk som inneholder alle de nødvendige tingene.

Det beste med å ha barn med på opplevelser er, at man ofte begynner å se de små ting, som man tidligere bare raste forbi.

Tempoet er langsommere og det er deilig. Selvfølgelig er det annerledes enn før man hadde barn, men det er bare til det bedre. Jeg gleder meg villt til Mathias blir eldre og til han en dag får en lillesøster eller –bror.


Generelle tips om å oppleve med barn

•INGEN HINDRING: Der er stort sett ikke noe barn ikke kan være med på. Begrensningen ligger mye mer hos oss foreldre. Selvfølgelig er barn forskjellige, men bare prøv.

•TID: Ha god tid og planlegg ikke for mye i løpet av en dag. Ta det i barnas tempo. Det er deilig å gire ned og man er jo på ferie.

•BÆRESTOL: Fåes i mange forskjellige varianter. Viktigst er, at den har et godt bæresystem med mulighet for justering av remmene. Hvis det er stor fysisk forskjell på mor og far, så vær oppmerksom på det. Fåes i alle sport- og friluftsbutikker. Kan brukes hele året fra barnet er 6 måneder.

•SOLKREM OG LUE: Barns hud er veldig sårbar og fin. Beskytt den så godt som overhodet mulig.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden