: Pass på mobiltelefonen i utlandet | Din Fritid

Pass på mobiltelefonen i utlandet

Vær oppmerksom på at din telefonregning kan bli skyhøy, hvis du ikke undersøker prisene, før du reiser. Mediene advarer mot de høye takstene fra teleselskapene.

Før du kjører sydover i sommerferien, er det en god ide å sjekke takstene til teleselskapet ditt, i det land du reiser til. Ellers kan du risikere, at din telefonregning raskt blir dyr, mens du nyter ferien. Det tilrådes f.eks. at man slår av telefonsvareren, mens man er i utlandet. Det er billigere at folk ringer til deg en annen dag, enn at de legger inn en beskjed. Selv om mobiltelefonen er stengt kan det enkelt komme til å koste opp mot 30 kr. å motta en oppringning på et par minutter. Pluss at det jo også koster penger å høre på telefonsvareren.

Har du kontantkort, frarådes det helt å ta med mobilen. Det kan nemlig ikke betale seg da det koster det dobbelte å bruke mobilen i utlandet.


Gode råd

Her kommer noen gode råd om hva man bør undersøke før du pakker mobilen i kofferten.

• Overvei ditt valg av operatør, før du reiser. Prisen avhenger nemlig av, hvilken operatør/mobilnett du benytter i utlandet.

• Manuelt valg av operatør og måten, man velger det på, er veldig forskjellig fra mobiltelefon til mobiltelefon.

• Motta oppringning i utlandet koster penger. For oppringning fra Norge betaler du utenlandstakst fra den norske grensen og til det sted, der du befinner deg i utlandet.

• Oppringning fra mobiltelefonen til en annen norsk mobiltelefon i utlandet gjøres ved å taste landkoden (+47) + nummeret. Du betaler for å gjøre oppringningen, og den, du ringer til, betaler for å motta oppringningen.

• Oppringning fra mobiltelefonen internasjonalt, dvs. til en fastnettelefon eller en mobiltelefon (ikke en norsk mobiltelefon) i det angjeldende land skjer ved bare å taste nummeret (uten landkode).

• Ved viderekobling til telefonsvareren, når du er i utlandet, skal du være oppmerksom på, at du blir avkrevd for følgende to oppringninger: Oppringningen til din mobiltelefon i utlandet og oppringningen fra din mobiltelefon til telefonsvareren i Norge. De to oppringningene foregår nesten samtidig og varer nesten like lenge. Ditt norske teleselskap takserer oppringningen til utlandet, mens oppringningen fra utlandet til din telefonsvarer i Norge takseres av den utenlandske operatøren. På din telefonregning vil det framkomme som to oppringninger på samme tid. Vil du unngå dette kan du enten etablere ubetinget viderekobling. Det betyr, at samtlige oppringninger til mobiltelefonen straks viderekobles til telefonsvareren i Norge. Det betyr også, at du ikke vil modta oppringninger i utlandet, men at du godt kan foreta oppringninger fra utlandet eller slå av telefonsvarerfunksjonen. Hvordan det gjøres kan være veldig forskjellig fra mobiltelefon til mobiltelefon. Ytterligere opplysninger om dette kan fås enten fra manualen eller ved å kontakte teleselskapet ditt.

• Husk, når du er tilbake i Norge, slå på mobiltelefonen, slik at du blir registrert i det norske nettet og blir taksert etter de danske takster. Hvis du ikke får gjort det, så vil din mobiltelefon stadig vekk være registrert på det utenlandske nettet, og oppringning til telefonen/telefonsvareren vil bli taksert etter utlandets takster, selv om du befinner deg i Norge.

• Overveier du å kjøpe et kontantkort i utlandet, så er det flere ting, du skal være oppmerksom på bl.a. takstene, om en evt. bindingsperiode er utløpt, om din telefon er SIM-lock åpnet, og om du primært skal ringe til fastnett- eller mobilnummere i det angjeldende land. Noe som vil være forutsetningen for å velge en slik løsning.

Kilde: IT & Telestyrelsen og IT-borgerportalen.dk

Les mere her: www.it-borgerportalen.dk

Les også IT & Telestyrelsens hjemmeside: www.itst.dk

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden