: Stockholm: En storby for familien | Din Fritid

Stockholm: En storby for familien

Bygget på 14 øyer, rundt en av Europas største og best bevarte middelalder bykjerner, er Stockholm blitt kjent som en av verdens aller vakreste storbyer.

Stockholm er en by med mange ansikter. Fra ærverdige Gamla Stan med sine mange brukskunst- og antikvitetsbutikker, via City med sine varehus og magasiner, til nye trendy Söder, det gamle arbeider Stockholm, der mange av de hippeste restaurantene i byen ligger. Stockholm går også for å være Europas reneste hovedstad. Her fisker de laks og ørret fra bybroene, og bader i havnebassenget midt i sentrum. Byen har også mange fine grøntområder der det er fint å bare gå en tur, som for eksempel Skansen, Djurgården eller Ekoparken.

Barnas Stockholm

Stockholm er en av Europas mest barnevennelige storbyer. Det er enkelt å ta seg fram med barnevogn, og de fleste restauranter tilbyr både barnemenyer og egne stoler for de minste. Byen har også mange attraksjoner å by på for barna. Flere av museene har egne utstillinger spesielt beregnet på barn, der nysgjerrigheten og lysten til å ta på alt ikke er forbudt, men snarere et pluss. Likevel er det nok de kjente stedene som de fleste vil en tur innom. Junibakken på Djurgården, der du kan treffe Astrid Lindgrens kjente figurer, er noe både store og små må innom. Her kan du møte Karlson på taket og Pippi, eller gå rundt i Villa Villekulla. Alt mens mor og far slapper av i solen.

En tur innom tivoli på Gröna Lund

En tur innom tivoli på Gröna Lund, er vel også noe de fleste barn bare må ha med seg i Stockholm. Her kan de yngste rase rundt i forskjellige karuseller, mens de voksne kan oppleve store artister på scenen i parken. I Aquaria Vattenmuseum kan du oppleve eksotiske fisker, spennende haier og en stor tropisk regnskog, der regnet høljer ned innendørs. Dyr finnes det også mange av på Skansen, som har vært familiens friluftsmuseum i Stockholm siden 1891. I parken finnes det 150 historiske bygninger, og en stor dyrepark med både skandinaviske dyr som elg, ulv og bjørn og mer eksotiske dyr som ormer og aper. Etter en hektisk dag på byen passer det kanskje å slappe av litt på et av byens mange ishus.

Stockholm med bil

De fleste av Stockholms severdigheter ligger sentralt, og den enkleste måten å opplevembyen på er å ta seg rundt med kollektivtransporten. Kjøper du Stockholmskortet kan du fritt reise rundt med i byen, ta en båtsightsing, eller gå på 75 av byens museer og attraktsjoner. Selv om det er greit å ta seg fram innen i byen, er det likevel greit å ha med seg egen bil til Stockholm. Når du skal inn i selve bykjernen plasseres bilen utenfor, gjerne på campingplassen, mens det kan være greit å ha med bilen hvis du skal på oppdagelsesferd i området rundt hovedstanden.

Kongeslottet

Hvis du vil oppleve mer enn en storbyferie er en tur ut i Stockholms skjærgård et godt alternativ. Med sine 24 000 øyer er dette et unikt miljø både sommer og vinter. På en del av øyene finnes det små restauranter, hotell, vandrerhjem og landhandlere, mens andre er helt øde. Variasjonen er unik, og det samme er natur- og dyrelivet. Den enkleste måten å komme seg ut i skjærgåden på er å ta en av de mange båtene som trafikkerer øyene, men det går også an å ta seg langt ut med egen bil.

Pakk en god nistekurv, og legg i vei, her finnes det mye å se. Det eneste som kreves for en flott tur er et godt kart og litt planlegging. I Stockholm Tourist Centre i Sverigehuset i sentrum finnes det du behøver. Her får du kjøpt kart, håndbøker og mye annet.


Friheten med camping

Stockholm er en av de enkleste storbyene å besøke med campingvogn eller bobil. Byen har mange campingplasser i nærheten av sentrum, og enda flere i områdene rundtbyen, som for eksempel skjærgården. (se egen liste over campingplasser) For campingplasser som er medlem av Sveriges Campingvärdars Riksförbund må du ha et svensk campingkort. Det koster 90 kroner, og du får det på den første plassen du besøker.

Det finnes også et eget ”båtluffarkortet” hvis du ønsker å ta med deg teltet ut i skjærgården. I det hele finnes det mye å ta seg til i den svenske hovedstaden, enten du bare reiser for en langhelg, eller tilbringer en større del av ferien her. Vi har ikke nevnt den mer vanlige storbyaktivitetene som shopping, mat og nattelivet, men også her har Stockholm mye å by på. Det er bare å ta en tur for å oppleve våre gode naboer på sitt beste.

Fakta om Stockholm

- Antall innbyggere: 760.000
- Innbyggere i stor-Stockholm: 1,9 millioner
- Antall innbyggere i Sverige: ca 9 millioner
- Stockholm er bygd på 14 øyer
- Her finnes det 57 broer
- I Stockholms innerby finnes det 38 parker
- En tredjedel av byen er vann
- Stockholms høyeste bygning er Kaknestårnet (155 m)
- I toppen ligger en av byens 1500 restauranter
- Byen har rundt 17,5 millioner gjestedøgn i året
- Turistene legger igjen ca 18,5 milliarder kroner
- Turismen sysselsetter ca 17.500 personer
- Byen har rundt 100 kunstgallerier og 70 museer
- Her finnes også 88 kinoer
- I Stockholmsregionen finnes det 54 golfbaner

Gode nettadresser

Turistinformasjon om Stockholm
www.stockholmtown.com
Junibacken – www.junibacken.se
Astrid Lindgren - www.astridlindgren.se
Vasaskipet - www.vasamuseet.se
Gröna Lund: www.gronalund.se
Skansen: www.skansen.se
Nationalmuseet: www.nationalmuseum.se
Camping: www.camping.se, www.scr.se

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden