: Polen Rundt (2:11) - Jelenia Góra ved Karkonoszefjellene | Din Fritid

Polen Rundt (2:11) - Jelenia Góra ved Karkonoszefjellene

Man skulle nesten tro at det er bløff, men i dag skal vi ut og se på noe, som er så norsk, at man ikke kan forstå, at det finnes her i Polen. Attraksjonen vitner om et område med en historisk storhetstid. Vi ligger ved foten av Karkonoszefjellene og områdets høyeste punkt Sniezka på 1602 moh.


Vi ligger ved foten av Karkonoszefjellene

Karkonoszefjellene er den vestlige og høyeste delen av Tatrafjellene. Den høyeste delen ligger over tregrensen, men ellers er de bølgende fjellene dekket av barskog. Det er fortsatt så tidlig på sesongen, at Sniezka er dekket av snø. For lite til å stå på ski og for mye til å gå til fots. Begge delene ville vært selvsagte på den rette årstiden. Fjellene ligger rett ved grensen mellom Polen og Tsjekkia, så husk for sikkerhets skyld pass, dersom du ferdes i fjellene. Den høyeste delen av fjellene er i dag nasjonalpark, noe som betyr forskjellige restriksjoner. Undersøk på det lokale turistkontor.


Den norske stavkirken Vang står nå i Karpacz

En norsk stavkirke

En norsk stavkirke I den vestlige delen av byen Karpacz, 10 km syd for campingplassen, finner vi noe så usedvanlig som en norsk stavkirke. Den er over 700 år gammel og kommer fra Valdres i Norge. I 1841 ble den dengang falleferdige kirken med navnet Vang, transportert til Karpacz. Kirken ble kjøpt av den preussiske kongen Friedrich Wilhelm 4., hvoretter den også gjennomgikk en omfattende restaurering. Kirketårnet ble imidlertid bygget i stein, fordi man mente at det høye tårnet ikke ville kunne stå imot den barske naturen i fjellene. Resten er originalt. 


Det er parkeringsplass rett nedenfor kirken

Parkering

Selvom veiene blir mindre og smalere etterhvert som man nærmer seg kirken, er det mulig å kjøre opp dit med campingvogn bak bilen. Følg skiltene for turistbusser. Det er en større parkeringsplass, der det også er mulig å snu. Er du i tvil så sett campingvognen på campingplassen rett nord for byen.


Flott utsikt over dalførene ved Karpazc

Vakker utsikt

Kirken troner flott med en fantastisk utsikt i alle retninger. Dalførene mot nord og fjellene mot syd. Jeg er veldig overrasket over, hvor frodig og grønt det allerede er, selv om vi befinner oss oppe i høyden. Fjelltoppene er dekket av snø, men i hele dalen er alt i ferd med å springe ut i alle slags grønne nyanser. Landskapet er pent uansett hvor vi retter blikket.


Lunsj Lekker lunsj i Bürstneren

Endelig lunsj

Tilbake ved vogntogene er det klart for lunsj. Vi er alle skikkelig sultne etter fotturen i det kuperte terrenget. Britta og Rikke tilbereder en god lunsj i bobilen, mens Rasmus og jeg får filmet et innslag.


Toalettet skal tømmes – men hvor?

Fasilitetene

Der det kommer noe inn, skal det som regel også ut igjen. Rasmus er gått på oppdagelsesferd på campingplassen for å finne stedet, der vi kan tømme toalettet vårt. Det er ikke enkelt å finne, da det viser seg å være et lite hull i veikanten – direkte ned i kloakksystemet. Campingplassen tilsvarer en en- eller to-stjerners plass i Danmark. Servicen er imidlertid helt på topp.

Vi overnatter på

Zakopane Pod Krokwia Ul. Zeromskiego 26 34-500 Zakopane tlf.: (018) 201 2256 email: camp@podkrokwia.pl www.podkrokwia.zakopane.pl.

Campingplasser

Det er drøyt 200 campingplasser i Polen. Finn dem på www.tourpol.com Regn ikke med at alle campingplassene på bilkartet også finnes i virkeligheten. Få en oppdatert brosjyre på turistkontoret. Polska Statens Turistbyrå, Stockholm, tlf. 00 46 8 21 60 75.

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden