: Tett på Australias ville dyr – selv med små barn | Din Fritid

Tett på Australias ville dyr – selv med små barn

Fire uker i Australias outback innfrir hele familiens forventninger om å komme tett på Australias ville dyr. Selv med to små barn kan det la seg gjøre. En drømmereise går i oppfyllelse.

Så snart vi er kommet oss etter ca. to dagers reise, fortrinnsvis i luften, men også en del ventetid på diverse flyplasser, er vi klar for opplevelser. Bobilen, som har plass til to voksne og to barn, skal være vårt rullende hjem i en måned.

Foran oss venter ca. 6.000 km eventyr fra Darwin i det nordlige Australia til Perth i Vest-Australia.


Barn og ville dyr

Vi har tidligere reist i Australia og det er helt klart naturen og det ville, forskjellige dyrelivet, som fascinerer oss mest. Tidligere reiser til landet ”down under” har vært uten barn. Denne gang har vi med Mie på to år og Mathias på fire. Det kan umiddelbart gjøre det vanskeligere å få de uforglemmelige opplevelsene med ville dyr, fordi så små barn av naturlige årsaker ikke har forståelse for å skulle vente eller være stille. Men, med god planlegging, som først og fremst består i å tilrettelegge opplevelsene, slik at barna er friske og uthvilte, tilført små ”belønninger” i form av snacks og frukt, hjelper godt på veien. Husk også f.eks. malebok til ventetiden. Jo eldre barna er, jo lettere kan man snakke om det som venter og forberede barna. Øv også gjerne på turer hjemme f.eks. i det fri med fugler og rådyr eller ta en tur i en dyrepark.


Drømmen om dyrene

Noen av de ville dyrene som vi drømmer om å oppleve på strekningen mellom Darwin og Perth er saltvannskrokodiller, ferskvannskrokodiller, havskilpadder, delfiner, kenguruer, koalaer, emuer, dingoer, hvaler, sjøslanger og diverse haier. Det er alle dyr, som man kan oppleve på egen hånd eller på arrangerte turer. Det er fordeler og ulemper ved begge mulighetene. Fordelen ved de arrangerte turene er, at man bringes til de stedene, der dyrene er og med veldig store garantier for å se dem, fordi lokalkjente vet, hvor dyrene ferdes. Det sparer tid, men koster. På disse turene er det også andre turister med, som man skal ta hensyn til. Fordelen ved å se dyrene på egen hånd er, at man kan bruke den tid man ønsker samt gjøre det, når man har best tid. Til gjengjeld skal man vite nøyaktig, hvordan man gjør, hvor man skal dra hen osv. Man skal også ha kjennskap til de ville dyrenes reaksjoner, og endelig aksepterer, at man er på besøk i deres verden. Det er ingen garantier. Vi velger å kombinere de to mulighetene, alt etter hvilke dyr vi skal se.


Enorme saltvannskrokodiller

Saltvannskrokodillen er et dyr man ikke ønsker å møte på feil sted, noe som er grunnen til at det er viktig å sette seg godt inn i, hvor de ferdes. Litt utenfor Darwin og i Kakadu Nasjonalpark velger vi å bli med på to forskjellige guidede turer, og det viser seg å være en god løsning, for møtet med de imponerende dyrene er en opplevelse ut over det vanlige. Krokodillene er enorme dyr, som både er raske og så spiser de alt. Fra en båt, der guiden instruerer oss i hvordan vi skal agere, kommer vi tett på uten at sikkerheten settes over styr. Fordelen med en guidet tur er også, at vi får vite mye om dyrene, mens vi titter på dem i deres naturlige element. På samme tid både skremmende og fascinerende.


En natt med skilpaddene

Lenger nede langs kysten går vi for å oppfylle enda en drøm på vår reiseønskeliste. Nemlig å oppleve en skilpadde komme opp på stranden for å legge eggene sine etter mørkets frambrudd. Med to små barn kan dette la seg gjøre ved å ta med litt mat og drikke samt tepper, som de små kan sove på. Siden man aldri vet hvor og når skilpaddene kommer opp, kan man, hvis man har god tid, med fordel forsøke seg på egen hånd. Vi drar på stranden rundt det tidspunktet, når solen går ned. Vi kan allerede se skilpaddene i havoverflaten. De venter på mørke. Barna er spente, men de rekker likevel å falle i søvn før en hun tar mot til seg og glir inn på stranden. Fra hun forlater vannet til hun finner et passende sted til eggene, graver hullet og legger eggene, kan det gå opp til to timer. Vi nyter hele seansen i ro og mak i måneskinnet med to sovende barn i favnen. En ubeskrivelig opplevelse vi aldri glemmer. Dagen etter drar vi på stranden igjen for i dagslys å vise barna, hvor skilpadden har lagt eggene sine.


Delfinene fores

Shark Bay, som også nås på en lang dagsreise fra Perth, er et førsteklasses utgangspunkt for å se mange av Australias ville dyr. Både på land og til vanns. Vi går først og fremst for å se delfinene, som hver morgen nærmer seg land for å få fisk av menneskene. De er 100 % ville, men har siden det var mange fiskere i bukten, vent seg til å få fisk på denne stranden. Fiskerne er borte nå og hele bukten er nasjonalpark. Det betyr i dag, at turister kan oppleve delfinene på nært hold og kanskje være den heldige, som velges ut til å gi dagens fisk til en av dem. En herlig og lærerik opplevelse for både barn og voksne. Den er for øvrig gratis, når man har betalt for å komme inn i nasjonalparken.
Fra Shark Bay går det også flere båtturer lengere ut i bukten, der man bl.a. kan se haier og sjøløver.


Overraskende lett

Det, som overrasker mest på hele turen, er, hvor uanstrengt vi får disse unike dyreopplevelsene, selv med to små livlige barn ”under armen”, som ikke alltid har forståelse for, at man skal vente eller være stille. På de guidede turene opplever vi en ekstrem imøtekommenhet fra de australske guidene. Barn er til de grader velkomne. Bobilen er en perfekt base for en barnefamilie på farten. Man har alt med på ”ryggen” og kan bare stoppe når man ønsker. Både kenguruer og emuer kan nytes fra de store panoramavinduene i camperen. Man er også sammen på en deilig og avslappende måte både mens man reiser og når man kommer fram til campingplassene. Det er enorme avstander, så det er viktig å ha god tid og ikke planlegge for stramt. Det vil presse barna og ødelegge opplevelsen av å være fri som fuglen i et av verdens mest fascinerende områder. Vest-Australia byr på både unik natur og et ubeskrivelig dyreliv, som for alltid setter seg dypt i sinnet – også hos barna.


Her så vi de ville dyrene

Saltvannskrokodiller – Darwin og Kakadu Nasjonalpark
Ferskvannskrokodiller – Kathrine Gorge
Skilpadder – Exmouth, Nigaloo Reef Nasjonalpark
Haier, sjøslanger, sjøløver – Shark Bay
Delfiner – Shark Bay
Koalaer – Nasjonalparkene utenfor Perth
Kenguruer, emuer, dingoer – hele strekningen


Faktaboks

Bestill bobilen hjemmefra, så er du sikker på å få den du vil ha. De fleste utleieselskapene tar i størrelsesorden 750 kr. ekstra hvis du velger å avlevere bilen et annet sted enn der hvor du starter leieforholdet.
Årstid: Sommeren (altså vår vinter) er uhyggelig varm. November (vår) er en fantastisk årstid pga. fargene. Tenk deg dypblå himmel. Grønne busker, jord i gul-røde nyanser og masser av kenguruer. Ganske enkelt fantastisk.
Sørg for å komme til Darwin før ”wet season” – regntiden.
Tøy: lange bukser og langermede skjorter i veldig lette materialer beskytter deg mot en ekstrem sterk sol uten at det er for varmt å ha på.
Solkrem med høy faktor, solbriller og evt. en hatt er et must.
Ha konstant drikkevarer for hånden og drikk ofte. Barn glemmer selv å spørre, så hell i dem så ofte som mulig. Det er ekstremt varmt.

Informasjon

Du kan med fordel melde deg inn i Australian Scandinavian Friendship Society.
Les mer på www.myplanet.com.
Husk: I Australia kjører man på venstre side. Det er ikke vanskelig, men start stille og rolig. Det letteste er faktisk, hvis man kjører etter en annen bil.
Henvend deg gjerne til australierne. De er både hyggelige og morsomme.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden