: Canada i bobil: I gullgravernes fotspor | Din Fritid

Canada i bobil: I gullgravernes fotspor

Etter nesten to dagers reise over Atlanteren ankommer vi til Whitehorse. Bobilen er klar og den skal være vårt hjem de neste fire ukene. Med to barn ”i bagasjen” er det en særdeles velegnet måte å reise på, fordi man har med alt i sitt lille rullende hus. Friheten skal brukes til å kjøre i gullgravernes fotspor. En reise som starter i Skagway i Alaska, USA og slutter i det nordlige Yukon, Canada i byen Dawson City.


En kaloriefyldt morgenmad bestående af scrambled eggs, bacon, pølser, smørfyldte toasts og selvfølgelig kaffe kan anbefales på nostalgiske Klondike Kate

Ruten kort fortalt

Klondike Highway går fra Skagway til Dawson City og turen trekker mange paralleller til den rute gullgraverne fulgte i 1898 i forbindelse med The Klondike Gold Rush. De første 24 kilometrene går fra Skagway, Alaska, USA over White Pass (1003 moh.) i Coast Mountains. Her krysses grensen mellom USA og Canada. De neste 56 kilometrene kjøres i British Columbia i Canada før man kjører inn i Yukon. Eneste større by på distansen er Whitehorse før man kommer fram til Dawson City. Hele turen er 712 km.

Dette kan du oppleve

Det er først og fremst de to byene, Skagway og Dawson City, som er utrolig forskjellige. I Skagway provianterte gullgraverne, før de bega seg mot nord og ut i villmarken. En barsk og ubarmhjertig reise, som ikke alle klarte. Hadde de visst, hva som ventet dem, var det nok også mange, som sikkert ikke hadde startet eventyret. Men gullet og drømmen om evig rikdom trakk. Skagway besøkes i dag primært av cruiseskip med amerikanere og asiater, som skal i land for å shoppe i 24 timer. Det er dessverre ikke mye igjen av det gamle i selve byen. Et par kirkegårder utenfor byen er imidlertid verdt et besøk.


Man tror det næppe men man kan stadig komme med ud og vaske guld på gammeldags vis og muligheden for at finde er stor. En kæmpe oplevelse for både store og små

Dawson City

Dawson City er derimot imponerende autentisk. Ingen fastfood restauranter eller døgnåpne kiosker fra diverse amerikanske kjeder, men små spesialforretninger enten det gjelder tøy, mat eller souvenirer. Gull er det fortsatt en del av, så man kan bli med på en tur og prøve lykken. Det gjorde vi, og fant gull. Det var en utrolig opplevelse og man får en liten fornemmelse av, hvorfor gullfeberen fikk så stor kraft. På den nesten 1000 kilometer lange kjøreturen får man den kanadiske villmarken helt inn under huden. Naturen er enestående og ubeskrivelig vakker, uberørt og ren. Det er enkelte steder også gode muligheter for å se bjørner, men det betyr også at man skal være på vakt, både når man forlater bobilen og overnatter på campingplassene. Husk å lese om alle forbehold og regler. Dersom de overholdes er faren minimal.


Friheden kan ikke diskuteres. Det storslåede landskab ses bedst, når man kan stoppe præcis hvor og hvornår man vil. At autocamperen fungerer som et komplet hus på hjul gør ferieformen optimal for alle i familien

Forskjellen på bil og bobil

Med så enorme avstander er bobil et fortreffelig transportmiddel, fordi man har alt med på liten plass. Det er forskjellige størrelser og planløsninger. Vår har dobbeltseng til foreldrene, kjøkken, baderom, sittegruppe og alkove til barna over førerhuset. Man har mat og drikke for hånden. Kjøleskapet fungerer også mens man kjører. Bobilen har ferskvannstank, spillvannstank, toalett, dusj og selvforsynt med strøm. På den måten behøver man bare å overnatte på en campingplass med fasiliteter hver tredje eller fjerde dag. Campingplassene ligger som perler på en snor. Mange av dem ligger i skogen eller ved sjøen, så man ligger helt usjenert. Prisene varierer fra 50 kr. til 150 pr. natt for en hel familie. Det er en god ide å proviantere hver gang det er mulighet for det. Avstandene er store, så det kan være langt mellom dagligvarebutikk og bensinstasjoner. Bobilen er ikke vanskeligere å kjøre enn en vanlig bil. Det krever bare litt tilvenning.


Yukon floden kan krydses flere steder. I Dawson City forbinder en lille bilfærge byen med vejen mod Alaska

Titt på dagsforbruket

Mange gjør den feilen, at de dropper bobilferien, når de ser hva en bobil koster i leie pr. dag. Ofte over kr. 1.200,- + forsikringer. Det er mange penger i forhold til leie av en vanlig bil. Men se i stedet på hele dagsforbruket for familien. Man kan handle inn og spise ”hjemme”. For øvrig også en fordel når man reiser lang tid med barn, fordi barnemat på restauranter er så ensformig. Overnatting koster ca. kr. 60,- for en hel familie på naturplassene og ca. kr. 150,- på velutstyrte campingplasser. Ofte blir dagsforbruket mindre i forhold til å leie en vanlig bil, spise ute to ganger om dagen og bo på motell eller hotell for to voksne og to barn.

Ha god tid

Reisen skal planlegges med god tid. Veiene er de fleste steder gode, men det er også partier med grusvei, der man bare kjører i 30-40 kilometer i timen. Vi kjørte denne turen på 8 dager. Resten av turen foregikk i Alaska. Med barn i bilen tar man flere pauser, men det er bare en fordel for alle.


Mødet med Grizzlybjørnene var en kæmpe oplevelse.. se hvor tæt på vi kom

De største inntrykk

White Pass som gullgraverne gikk over om vinteren. Flere døde pga. kulde og snøskred. Five Finger Rapids fordi det var det stedet på Yukon elven som gullgraverne fryktet mest og med god grunn. Flere druknet og mange mistet alle sine eiendeler. Å finne gull får virkelig gullfeber-følelsen fram i én. Spenningen og eventyret kommer tett på og alle i familien kan være med. Dawson City, som er så autentisk at det bare er en helt suveren opplevelse. Tenk at det finnes. Å se grizzly er et uforglemmelig møte med Canadas villmark. Et stort øyeblikk hver gang. Canadas natur glemmer man aldri og kanadierne er noe for seg selv på en hyggelig og uformell måte.

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden