: Camping i Kroatia: Zadar – historie, sol og natur | Din Fritid

Camping i Kroatia: Zadar – historie, sol og natur

En lang rekke tørre skjærgårds øyer ligger som et skjermende bånd foran byen Zadar i det nordlige Dalmatia. Byen har en campingplass, ikke en av de mest fornemme, men den er rett ved både by, begivenheter og praktfulle utflukter til Kornati Nasjonalparken, som ligger på de ytterste øyene ut mot Adriaterhavet.

Den gamle i le av en enda eldre bymur

La meg ta svaret på et spørsmål med en gang: hvorfor velger dere Camping Borik, når det finnes fasjonable campingplasser i området som f.eks. Zaton Camping. Svaret er ganske enkelt: vi har med syklene og vil gjerne unngå parkeringsvanskeligheter. En buss er alltid en mulighet, men en sykkeltur er bedre. Sykkelstien fra Camping Borik er flott og godt utbygd, så nær som på et par mindre strekninger ved campingplassen, der man bare sykler på fortauet. Camping Borik ligger i en forstad ganske nær havet og det er bare 3 km å sykle inn til bymuren i Zadar, der vi velger å sette sykkelen før vi dukker ned i det utrolige nettverket av gater bak den historiske muren.

Zadar har som de fleste andre byene langs kysten en romersk fortid. En gammel byport vitner om dette sammen med adskillige funn. Det graves stadig nesten midt i byen, der det romerske forum p.t. frilegges. Heldigvis er det et område uten nevneverdig nåtidig bebyggelse, fordi byen fikk omfattende skader under 2.verdenskrig.

Romersk byport

Zadar

Ved bymurens nordside kan det oppleves et vaskekte vannorgel og det spiller best, når bølgene er på det høyeste. Et monument til solen er nedfelt i flisene rett ved, der moderne LCD og solcelleteknikk får lampene til å lyse opp om natten. De mer tradisjonelle severdighetene er katedralen til den Hellige Anastasia, en del andre kirker, men først og fremst byens symbol: rundkirken St.Donatus, som stammer fra gammelkristelig tid. De fem gamle bybrønnene er også en attraksjon og den livlige havnen tiltrekker også mange turister. Det gjør fisketorget i den gamle byen også. Det befinner seg under en overbygd hall og der fallbys fisk av alle mulige slag. De mest populære synes å være blekkspruter, men tunfisk og Dorada er også et godt kjøp til grillen.

Den katolske katedralen bak den sirkelformede romanske kirken St. Donatus fra det 9. årh

Nasjonalparken Kornati

Man må ikke gå glipp av en utflukt til Nasjonalparken Kornati, som ligger ute på de aller ytterste øyene. Der går flere sightseeingbåter ut dit og det er enkelt å få billett, det er nesten umulig å unngå et billettkontor eller en omstreifende billettselger. Betal ikke den prisen, som det forlanges, de er alle til å prute med. Det er definitivt en heldagsutflukt og det tilbys som regel en sandwich (inkludert i prisen) og en snaps til formiddagsmat. Middagsmat er også gjerne inkludert, men ikke regn med at den er særlig overdådig og den serveres først sent på ettermiddagen.

I tillegg er turen en opplevelse av de helt store. Man seiler gjennom skjærgårdens mange øyer, tar pause enkelte steder, passerer broer og fiskelandsbyer med vakre, røde tak. Underveis ut til havet stoppes det ved en saltsjø, der det er mulig å bade. Det er en underlig opplevelse og man kan nesten flyte helt av seg selv. Men nyt de særpregede, nesten helt golde øyene underveis, der båten glir helt tett innunder kysten mange steder.

Et tips: Det kan bli kjølig og veldig varmt, sørg for å velge en båt med både solseil og mulighet for å komme under dekk.

Solnedgangene fra Camping Borik er helt formidable

Camping Borik

Plassen ligger som sagt i en liten forstad og har en egen og god badestrand. Det tekniske utstyret på plassen er ikke noe å skrive hjem om, men området er fint, uten fast inndelte parseller med en del trær, som gir behagelig skygge i sommervarmen. Der er supermarked på plassen, samt en restaurant med uteservering i skyggen for tørste sjeler. Sirkulasjonen er nokså jevn og hvis man er heldig kan man få en plass helt ut mot havet. Du blir ikke anvist plass, så du må selv titte deg rundt og finne et sted, før du skrur ned støttebeina eller forsøker å få ned plugger i bakken. Undergrunnen er temmelig steinet.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden