: Ikke vær redd for camping i Østeuropa | Din Fritid

Ikke vær redd for camping i Østeuropa

Østeuropa byr på annerledes campingopplevelser og mange steder er forholdsvis uoppdagede destinasjoner. Dessverre kvier mange seg fra å reise til Østeuropa pga. fordommer om kriminalitet. Den eksisterer selvfølgelig, men det gjør den også i mange andre land i dag.


Kroatia

Istria har mange campingplasser og har virkelig mye å by på. Kulturen er kroatisk, men med stor innflytelse fra Norditalia. Prisene er en del lavere enn i Italia. Det er få strender, men de fleste campingplassene har basseng.

Hele Istria har mye å by på f.eks. et velbevart amfiteater i Pula og verdens minste by Hum. Rovinj er et godt utgangspunkt, fordi det ligger sentralt for både kysten, rundturer og fjellene. Og så er byen i seg selv for øvrig en kjempeopplevelse med kultur, en gammel bydel, marked og masser av liv.


Ting du skal være oppmerksom på i Kroatia:

Det er mange nudistcampingplasser. Mange såkalte alminnelige campingplasser har et område til naturistcamping.

Få spør etter campingpass, men vil se det ordentlige passet og ofte også gjerne beholde det. I stedet får man utlevert dokumentasjon for at det ligger på campingplassen, dersom man blir stoppet av politiet.
Husk nye regler for det nye sykeforsikringskortet i Kroatia.


Ungarn

Det er ikke så veldig langt å kjøre til Ungarn i forhold til Middelhavet, men klimaet er minst like bra. Balatonsjøen kalles også for det ungarske hav. Vannet er varmt, også for små barn, og så er det ikke spesielt dypt, noe som også gjør det svært barnevennlig. Prisene er helt annerledes enn hva man opplever på tilsvarende europeiske badedestinasjoner.

Overvekten av turistene bor på den nordlige siden av øya. Det er også her de store aktive campingplassene ligger.

Ting du skal være oppmerksom på i Ungarn:

Det kan ta litt tid å krysse grensen uansett hvor du kommer fra og mange ganger sjekkes alle papirer på personer og vogntog svært grundig.
Mange jernbaneoverganger er uten bom.


Polen

Mange har dessverre fortsatt mange betenkeligheter med å reise til Polen. I dag skal man ikke være mer forsiktig i Polen enn i mange andre land og jo lenger man kommer mot syd og øst, jo mer imøtekommende er lokalbefolkningen. Ja nærmest takknemlige for besøk. Krakow er en av de helt store perlene og hele nordkysten har deilige strender.

Campingplassene er veldig forskjellige. Noen har ikke utviklet seg på flere tiår mens andre er kommet veldig langt. Man besøker helt sikkert ikke Polen pga. campingplassene, men fordi landet har en kultur, natur og historie man aldri blir ferdig med.

Ting du skal være oppmerksom på i Polen:

Planlegg fleksible dagsetapper. Mange steder er veiene fortsatt veldig dårlige. Polakkene kjører hardt.


Estland

Estland er et lite oversiktlig land, som byr på både storby og flott natur. Man kan bo på campingplass inne i Tallinn eller ute langs kysten. Befolkningen er høyst imøtekommende og en opplevelse i seg selv. Tallinn minner mye om en nordtysk Hansaby med en veldig oppstaset bykjerne. Går man utenom den gamle bydelen, ser man mer av en annerledes bykultur.


Ting du skal være oppmerksom på i Estland:

Skiltingen til campingplassene kan være vanskelig å få øye på. Til gjengjeld er veiene blant de beste i hele Europa.


Russland

Det krever mye å reise på egenhånd i Russland. Det letteste er å komme til St. Petersburg og byen er absolutt verdt et besøk. Kontrastene er enorme spesielt mellom rikdom og fattigdom. Den gamle bydelen er ubeskrivelig vakker, mens forstedene er i fullstendig forfall.

St. Petersburg er på mange måter også en storby som man kjenner de i Europa med kafeer og butikker med merkevarer, men det er de små markedene og de kulturelle stedene som Blodkirken og Vinterpalasset, som etterlater de dypeste sporene.


Ting du skal være oppmerksom på i Russland:

Det er utrolig mange ting man må sette seg inn i. Visum, personlige papirer og papirer på vogntog. Man skal videre være godt utstyrt med tålmodighet. Begynn med å planlegge minst seks måneder før avreise. Når grensen skal passeres kan det ta flere timer.

Det er mye kriminalitet, så vær forsiktig. Utviklingen går raskt i Russland, så vær oppmerksom på, at det man finner på internett ikke alltid er riktig. Utrolig dårlige veier mange steder. Det samme gjelder campingplassene.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden