: Tyskland: Hamburg - en storby, som overrasker | Din Fritid

Tyskland: Hamburg - en storby, som overrasker

Hamburgs beliggenhet ved elven Elben har utrolig stor betydning for en av Tysklands viktigste storbyer. Heldigvis også en storby som skandinaver har begynt å reise mye til da den ligger rett syd for den dansk/tyske grensen.

 


De to kunstige sjøene Binnenalster og Ausenalster er Hamburgs grønne område, og et herlig fristed.

En historisk by

De fleste har utelukkende sett Hamburg fra motorveibroen, der man høyt hevet over byen, blir transportert fra syd til nord på få minutter – det er synd, for Hamburg har utrolig mye å by på. Det er ikke en romantisk liten by med en eldgammel bydel, selv om Hamburg er en av Tysklands eldste byer. Historien forteller alt – storbranner, verdenskriger og hemningsløs byutvikling har gjort Hamburg til det den er i dag – en moderne storby med full fart. De to kunstige sjøene Binnenalster og Ausenalster er Hamburgs grønne område – et fristed for naturelskere og bare få minutters gange derfra ligger det gamle rådhuset og de mange handlegatene. Fra de to sjøene går det kanaler ut til Elben, og det gjør at det maritime Hamburg strekker seg helt inn i sentrum.


Reeperbahn er Hamburgs berømte ”red light district”

Den berømte Reeperbahn

Byen har også andre kjente bydeler bl.a. Reeperbahn, som er byens ”red light district”. Den kulørte bydelen er både for hardcore turister, som er på utkikk etter sex, men minner på mange måter også om et uskyldig fornøyelseskvarter, der det hele er en smule kitch. Man kan også tenke på at det var i denne bydelen, at The Beatles fikk sitt gjennombrudd.


En havnerundtur gir et godt inntrykk av byen. Det er en opplevelse som kan anbefales.

Opplev byen fra sjøsiden

En hurtig og effektiv, men samtidig hyggelig og lærerik måte å oppleve Hamburg på, er ved å se den fra sjøsiden. Fordi havnearealene dekker så mye av byen, og det er kanaler over alt, kan det selvfølgelig anbefales å dra på havnerundtur. Hamburg ville ikke vært noe uten havnen sin, som er Europas nest største og ganske enkelt imponerende. Containerne står side om side i høye lange rekker og gudene må vite hvem som holder styr på det. Guiden på havnerundturen forteller, at der bare forsvinner en container i året. Lastebiler, godstog, enorme lastekraner og enda større lasteskip samarbeider 365 dager i året og når man ser det hele fra den lille sightseeingbåten, forstår man litt av, hvor stort og imponerende det er. Elben er livsnerven og hovedferdselsåren, men et hav av mindre havnebasseng og kanaler gjør labyrinten fullkommen. Du hopper på båten ved Landungsbrücke i St. Pauli. Turen tar en time, og underveis ser man blant annet også deler av Hafencity, som er Hamburgs storstilte byutviklingsprosjekt, som også omfatter det arkitektoniske mesterverk - multikonserthuset Elbphilharmonie.


Veldig små biler kan også komme igjennom i en tidsbegrenset periode.

Hafencity - liv og kultur

Når man kommer i land igjen kan man se nærmere på butikkene og kafeene i Hafencity, som på mange måter kanskje er den mest spennende bydelen nå for tiden. Her spirer et bredt spekter av kultur, markeder og herlige butikker. Man kan ta en tur ned i den gamle Alter Elbtunnel som begynner ved Landungsbrücke, der man først tar en heis 24 meter ned under jorden - herfra går tunellen under elven. Tunellen ble bygget i 1907-11 så arbeiderne raskt kunne krysse Elben. Tunnelen er ca. 0,5 km lang og man kan både sykle og gå gjennom den.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden