: Skjærgården for alle | Din Fritid

Skjærgården for alle

Badevannet er friskt og innbydende, svabergene er myke, oppstillingsplassene er unike og campingplassene holder høy standard. Vestkysten av Sverige er en naturperle som er godt tilrettelagt for campister og bobilferierende. Området er spesielt attraktivt for de som planlegger en tur for å komme våren i møte!


Berget er en oppstillingsplass for bobiler på First camp Kungshavn. God plass og unikt landskap. Foto: Tore Afdal

Sverige er vårt nærmeste ferieland, og nordmenn har hele 3.3 millioner gjestedøgn i Sverige i året. Totalt to millioner av disse overnattingene er i forbindelse med camping. Svenskene er svært stolte av sin Västkust som de kaller området som har en fantastisk natur å by på. De fleste sommerperlene finner man i Bohuslän hvor populære reisemål ligger som perler på en snor: Strømstad, Grebbestad, Lysekil, Kungshamn og Smögen. Bohuslän har en lang historie innen fiske, og steinindustrien har historisk vært betydelig. Men nå er det i langt større grad turisme som gjelder. Din Fritid (tidligere Bobil og Caravan) har vært på besøk i Smögen, Nordens ark og overnattet på First camp Kungshavn, rundt 20 mil fra Oslo.


Klatrestativet var populært til sent på natt. Foto: Tore Afdal

En vellykket dag

Det er nesten så man ikke blir overrasket når dagen avsluttes med en praktfull solnedgang som bader campingplassen i gyllent lys. Barna som leker til sent på natt, blir til svarte skulpturer i klatrestativet. Nye lekekamerater tester ut sklier og sandkasser i høyt tempo. Fotballen ruller til sent på kveld, og de voksne går turer på de nærliggende fjelltoppene eller ned til vannet og svabergene. Det har vært en sommerdag å minnes på campingen, kun avbrutt av unger som protesterer mot å legge seg - selv om det nærmer seg midnatt.

Kungshamn

Det er ingen tvil om at det er barnevennlig på firestjerners plassen Solvik camping, som nå heter First Camp Kungshamn. Her er det minigravemaskiner for barna, lekeplasser og fotballbane. Går du langs vannet, kommer du gjerne over en sklie eller en trampoline i vannet - perfekt underholdning for aktive barn. Men det betyr ikke at området har mindre å by på for et voksent par uten barn. Svabergene ligger der og lokker både liten og stor. Vannet kan være friskt, men sikten er god, i Smögen opplevde vi 10 meter sikt. Adgangen til strendene og svabergene er eksemplarisk løst. Det går flotte stier fra campingplassen til flere badeplasser. Området er fantastisk å gå tur i.

Oppstilling

Oppstillingsplassene for bobiler på Solviken camping er et kapittel for seg selv. Vi overnattet på Berget som har unike og romslige plasser på naturtomt (fjell) med utsikt for 195 svenske kroner med strøm. Plassene ligger på et flatt fjellparti rett før selve campingplassen. Det betyr at du kan unngå å stå i kø med bobil foran resepsjonen som er travel i høysesongen. Plassene ligger flott til, har god avstand mellom hverandre og er delt opp i to kategorier, med og uten havutsikt. På Berget er det 34 plasser. I tillegg er det selvsagt mulig å betale mer og få seg en plass på selve campingen sammen med campingvognene. Men plassen har ytterligere sju oppstillingsplasser helt nede ved vannet. Disse har kun 10A strøm og koster drøyt 300 svenske kroner natten, men nærheten til vannet er helt unik. Det finnes flere oppstillingsplasser for bobiler i nærområdet utenfor campingplassen.

Campingvogn

Det er mange alternativer for dem med campingvogn på plassen i Kungshamn. Fra 260 til 355 per døgn etter som hvor stor plass du ønsker og om du ønsker avløp og god plassering. Her er det stort belegg i juli.

Vår i Bohuslän

Mange av våre lesere i Østlandsområdet har Bohuslän som reisemål for årets første vårtur. Er veiene i Norge frie for snø, kan du være trygg på at det samme er tilfellet på Västkusten. Våren er tidligere ute her, og naturen er helt fantastisk på klare solfylte vårdager. Smögen har normalt sesongstart i påsken.

Smögen

Om du har med sykkel, er Smögen kun 10-15 minutter unna fra Kungsvik. Alternativt kan du ta bussen eller bena fatt. Vi kjørte bobil og klarte å finne oss en offentlig parkeringsplass, men da må du være tidlig ute. Uansett er en tur til Smögen å anbefale, dette er sommer-Sverige på sitt beste. Smögen er en øy på rundt en kvadratkilometer med rundt 1500 innbyggere. Det velkjente turistmålet er i praksis en 600 meter lang brygge hvor det er utallige salgsboder, gode restauranter, trivelige kafeer og ikke minst en båthavn. Her kan man kjøpe seg en standard fornuftig priset rekebaguett på en av fortauskafeene - eller man kan gå på en av restaurantene og få en kulinarsk sjømatopplevelse. Uansett ta gjerne kaffen og en is på brygga, se på båtlivet og nyt den unike atmosfæren. Har du god tid, bør du forsøke å få med deg en fiskeauksjon i fiskehallene ved enden av brygga. De fleste av bodene selger klær og sko, men det selges også en del kunst i sommersesongen. Tilbudet er stort, du kan velge mellom fiskespa på føttene, akvarellmaling og drivvedbutikk! Når solen skinner fra klar blå himmel sommerstid, er det kort vei til en dukkert i Smögen. Vi valgte Vallevik med hoppetårn, klippebad og en smart skjermet sandstrand. Denne kunstige bukten var skjermet for bølger og brennmaneter, og det var ikke bare barna som foretrakk denne plassen. Hållö er en øy rett utenfor Smögen som du må ta båt for å oppleve. Turen på 15 minutter bringer deg til øya som har en spesielt flott natur med svaberg som bærer synlige spor etter istiden. Her kan du bade i Marmorbassenget med sitt turkisfargede klare vann, se på fylkets eldste fyr eller bare nyte naturopplevelsen. Om sommeren er det også vandrerhjem og kafé på øya. Vær imidlertid oppmerksom på at båtene ikke går på kveldstid. Om høsten er det mulig å være med på hummersafari, da kan du være med og dra opp hummerteiner for å feire det hele med et bedre hummermåltid om kvelden. Her er det en god anledning til å få mange gode lokale historier av fiskerne.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden