: Slik lager du din egen DAB-antenne | Din Fritid

Slik lager du din egen DAB-antenne

DAB+ krever en egen antenne, du kan ikke bruke din gamle FM-antenne. Det er kjempeviktig for et godt digitalradiomottak at antennen er god. Tester vi har gjort viser at om du har en bobil eller campingvogn i glassfiber er den mest effektive antennen en du enkelt kan lage selv. Og oppskriften får du her!


Lag først et snitt i plastkappen til kabelen.

Slik lager du din egen DAB-antenne

En viktig forutsetning først: Denne antennen kan IKKE brukes i såkalte bybobiler/kassebilder i stål, ei heller i bobiler/campingvogner i aluminium. Men flertallet av våre leseres doninger er laget i glassfiberarmert plast, og disse veggene slipper igjennom radiosignalene! Selv om en dipolantenne lages av en vanlig TV-kabel bør man styre unna de billigste kablene (enkelskjermede) fordi skjermen lett kan gå i stykker. Først lager man et 32 cm langt snitt i plastkappen i ene enden av kabelen. Innerlederen tas ut der snittet starter, ved å flette av noen centimeter av skjermen.


Neste skritt er å dele opp kabelen.

Del opp kabelen

Innerlederen og skjermen (som legges tilbake i plastkappen) strekkes i hver sin retning på en linje og monteres vertikalt på veggen. Det er viktig at resten av kabelen ut fra fotpunktet går vinkelrett ut i minst en halv meter, slik at antennen danner en T.


Den ferdige antennen skal danne en T.

Snart ferdig…

I andre enden av kabelen settes en vanlig satellittplugg (F-kontakt) og eventuelt en ekstra overgang som passer DAB-radioen man bruker (for eksempel F til SMB). Antennen kan også gjemmes i en kabelskinne for å en mest mulig diskret løsning.


I enden av kabelen monteres en vanlig satelittplugg.

Lett å gjemme

Antennen forutsetter som sagt glassfibervegger i bobilen eller campingvognen, men kan godt gjemmes bak sofaen eller et skap. Antennen virker like godt på hus, hytte eller båt, selv en bit ut i såkalt hvitt område (utenfor det offisielle dekningsområdet som vist på Radio.no). Det er meget viktig at antennen former en T, og at den monteres vertikalt - slik bildene viser. Oppskriften kan man også finne på nett ved å søke på ”halvbølgedipolantenne”.


Et smart eksempel på hvor man kan montere antennen. Skjult bak ryggputen og delvis skjult av vinduskarmen. Husk at toppen av T-en skal være vertikal. Foto: Tore Afdal

Rett vei…

DAB-antenner skal monteres vertikalt, og om man tenker at det er toppen på T-en som er selve mottaksdelen på antennen blir det logisk at antennen skal monteres som på bildet!

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden