: Test: Bürstner Ventana - Stor og god (2003-modell) | Din Fritid

Test: Bürstner Ventana - Stor og god (2003-modell)

Jeg må innrømme at jeg fikk en god følelse med en gang jeg gikk inn i denne Bürstner-giganten. Det må ha vært planløsningen, og ikke minst størrelsen, som fikk meg til å trives.

God planløsning

Planløsningen du finner i Bürstner Ventana 720TKN er nesten identisk med løsningene du finner i for eksempel LMC 720 RDK (omtale i Bobil & Caravan 3/01) og Hobby Exclusive 720 UKFe (omtale 1/01). Den gang var jeg godt fornøyd med løsningen som rettet seg inn mot barnefamiliene. Jeg har samme konklusjonen etter å ha sett på Ventana 720TKN. For Norge har importøren Kroken Caravan valgt å lagerføre syv modeller fra Bürstner Ventana 410TS, 455TS, 490TS, 580TKN, 690TKN og 690TS og 720TKN. Som jeg skrev i innledningen ble jeg positivt begeistret for planløsningen i 720 TKN. Kort fortalt finner du tre rom. Oppholdsrom med rundsittegruppe og kjøkken bakerst, barnerommet med midtsittegruppe, køyeseng og klappseng i midten, og dobbeltseng og bad fremst i vognen. Alle rommene kan man stenge med skyvedør eller forheng. Bürstner ligger i mellomsjiktet når det gjelder pris. Den starter på 207.000,- med Truma luftvarme. Legger du på 13.700 kroner får du den med Alde vannbåren varme. På de norske Ventanamodellene er også følgende standard utstyr: Ultraheat, ovalt bord, batterikabel, Heki takluke, 12v vifte på Truma, 89 l. Kjøleskap, åpningsbare vinduer med rollos, AKS-kobling, myggdør, Truma Therme og Gulvvarme.

Oppholdsrommet

Det første som møter deg når du går inn i vognen er rundsittergruppen til venstre og kjøkken til høyre. Rommet preges av store overskap, et behagelig blått trekk på puter og gardiner, og det ovale bordet i rundsitteren. Det har blitt vanlig å ha tilgang til lasterommet under rundsitteren via en luke ved inngangsdøren. Denne finnes ikke hos Bürstner. Til høyre for inngangsdøren er det et skap med skyvedører nede ved gulvet, men man kan umulig mene at våte sko og lignende skal inn der. Skoene bliver heller stående ved inngangsdøren, og er det mange nok av dem, vil de dekke til luftventilen som sitter ved døren. Likevel, med en så stor vogn har du den mest sannsynlig stående rolig, og da har du også et fortelt hvor uteskoene kan stå. Lagringsmulighetene under rundsitteren er greit å komme til, da lokkene ikke er større enn seteputene. I tillegg gir det ovale bordet enklere tilgang, både når du skal sette deg i rundsitteren, og når du skal ned i lagerrommene. Over rundsitteren er det seks overskap fordelt på to vegger. Den siste veggen har en langsgående hylle. Under overskapene er det montert spotter i hvert hjørne. Sammen med taklampen gir det et greit lys. Eggeskallene som er plassert på veggene bak putene i rundsitteren er snudd andre veien på vognermed Alde sentralvarme. Det gjør at man får varmen opp mellomvegg og eggeskall. Med løsningen som er gjort i vogner med Truma luftvarme tenkte jeg først på at det ville danne seg kondens bak platen med eggeskallene. Det er derimot ikke rapportert noen vogner med dette problemet på de tre årene løsningen har eksistert.

Kjøkken

Kjøkkenet er av den størrelsenman kan forvente å finne i en slikvogn. Målene er 179x57,5/95,5cminkludert vask og tre kokebluss.På kjøkkenet finnes fem overskapav variert størrelse. To små med tohyller, to større med to hyller ogett stort med skyvedør. To spotte rgir greit med lys på arbeidsflaten. Kjøkkenvifte er tilleggsutstyr. Under kjøkkenbenken finner du kjøleskap av typen Electrolux 89liter. Under benken er det også to større skap, ett av de med uttrekkbarhylle, og en bestikkskuff. I tillegg finner du et skap med trehyller og en oval dør. Dette skapet ga oss litt hodebry da det er 25 cm bredt og hele 73 cm dypt. Hva har mor lyst til å putte inn i denne ”sjakten”? På andre siden av kjøkkenet finnes hylle for TV-apparat, diverse hyller for småting og et høyskap. Bak til barnerommet kan du stenge av med et forheng.

Lekebord og tumleplass

I midten av vognen er det en køyeseng på den ene siden og midtsittegruppe og kombinert overskap/ klappseng på den andre siden. Klappsenga er valgfri, og uten den vil vognen bli 4.200,- rimeligere. For barna vil dette rommet være gull verdt. Har kan de la tegnesaker og leker ligge på bordet uten at de må rydde det vekk for mat eller andre ting. Køyesengene er lange nok til at barna kan bruke dem godt opp i tenårene. Under midtsittegruppen er det laggerrom, så vel som under den nederste køyesengen. Når du løfter opp madrassen i køyesengen kan du holde den oppe med en solid stang. Bak til dobbeltsengen og badet kan rommet stenges med en skyvedør.

Bak til de voksne

Dobbeltsengen er av standard størrelse og har laggerrom under med tilgang ute- og innenfra. Her løfter du derimot ikke hele madrassen opp, kun den fremste delen. Også her er madrassen støttet oppe av en stang når den står oppreist. I det store lagerrommet under sengen er det et mindre avlukke med tilgang gjennom veggen på dobbeltsengen. En praktisk løsning som er ny i forhold til fjorårets 720 fra Bürstner. I det store lagerrommet sitter den 40 liter store vanntanken plassert. På motsatt side av sengen finner du badet med et dreibart Thetford toalett og en dusj, samt en separat vask utenfor. Jeg er alltid spesielt oppmerksom på hvordan baderommet er utført med hensyn til fukt, fuging og muligheter for vann å komme steder der det ikke skal være. Særlig gjelder dette når det er montert en dusj. Dusjforheng er standard i denne vognen. Likevel er det relativt enkelt for vannet å finne veier dit det ikke skal være, og jeg ville nok ikke benyttet dusjen på dette baderommet. Rundt vasken utenfor er det forskjellige skap og hyller til oppbevaring. En ekstra hylle i skapet under vasken kunne nok vært ønskelig.

Dette synes vi

Bürstner Ventana 720TKN er som jeg nevnte først i omtalen en vogn jeg liker godt. Som jeg skrev om Hobby i forrige utgave, er også Bürstner noe preget av enkle løsninger i innredningen. Likevel gir det et godt inntrykk. Det var selvfølgelig ting jeg ikke ville finne i vognen. Toalettdøren var umulig å lukke igjen fra innsiden, men dette kan ha kommet av at døren hadde slått seg i den norske kulden. Likevel ikke særlig bra. Planløsningen gir inntrykk av en stor vogn, der du har mulighet til å sende barna inn på sitt eget rom, der både senger og sitteplasser er plassert. Vognen ligger i mellomsjiktet når det gjelder pris.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 

På forsiden