: 1 av 10 unge bilister kjører fortsatt på vinterdekk | Din Fritid

1 av 10 unge bilister kjører fortsatt på vinterdekk

Til tross for en rekordvarm mai-måned og at sommerferien er rett rundt hjørnet, kjører fortsatt 10 prosent av norske bilister under 30 år med vinterdekk på bilen. Det viser tall fra en årlig nordisk undersøkelse foretatt av SIFO på vegne av Michelin.

Blant den samlede standen av norske bilister, innrømmer 4 prosent at de ennå ikke har skiftet til sommerdekk. Dette er litt bedre enn i fjor. I 2017 oppga nemlig 5 prosent at de ikke hadde tatt av vinterdekkene på samme tidspunkt. Til tross for at flere har skiftet til sommerdekk, sammenlignet med i fjor, er svenskene flinkere enn oss til å bytte dekk i tide. Undersøkelsen viser at kun 3 prosent av svenskene fortsatt kjører på vinterdekk fortsatt. 

Mens bare 3 prosent av bilistene på over 65 år har ventet med å skifte ut vinterdekkene, har ungdommene det langt mindre travelt med å skifte dekk på bilen. I undersøkelsen kommer det nemlig frem at 1 av 10 bileiere i alderen 18-29 år fortsatt kjørte på vinterdekk i starten av juni. 

 

Over 108 000 biler med redusert veigrep

Tallene i undersøkelsen viser at over 108 000 biler kjører på norske veier med redusert veigrep og unødvendig lang bremselengde. Tester viser nemlig at vinterdekk om sommeren innebærer en betydelig risiko for trafikkuhell.

– Rent teknisk er problemet at vinterdekkets gummiblanding er utviklet for lavere temperaturer. Når temperaturen stiger over 7 grader, yter vinterdekkene gradvis dårligere. Blant annet øker bremselengden og risikoen for vannplaning stiger, sier Marcus Karlsson, miljø- og trafikksikkerhetsansvarlig for Michelin i Norden. 

– Vi oppfordrer alle til å kjøre med dekk som egner seg for årstiden. Mange ville blitt overrasket over hvor dårlig vinterdekk presenterer når det blir utsatt for sommertemperaturer, sier Marcus Karlsson. 

 

4 av 10 skiftet dekkene i mai

Selv om de aller fleste norske bilister har skiftet dekk i god tid før juni måned, oppgir over 70 prosent av de spurte at det hender at de kjører med vinterdekk etter 15. april. Blant de som har skiftet til sommerdekk i 2018, svarte 4 av 10 at de ventet til mai måned før de skiftet dekkene.

Fem dekktips fra Michelin

  •  Bruk sommerdekk på sommeren og vinterdekk på vinteren 

  •  Tilpass kjøring og astighet etter underlag, kjøreforhold og dekkets tilstand 

  •  Sjekk lufttrykk ut fra antall passasjerer og bagasje 

  •  Plasser debeste dekkene bak (de med størst mønsterdybde)

  • Kontroller dekkets mønsterdybde. Loven krever minst 1,6 millimeter for sommerdekk og 3mm for vinterdekk 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 

På forsiden