: Idylliske Stugudal | Din Fritid

Idylliske Stugudal

I dag er det lang venteliste for å få fast plass på Stugudal Camping. Den lille campingplassen i Tydal er blitt en populær møteplass for campingfolk i Sør- og Nord-Trøndelag.

“Det er så godt å komme hit”

Plassen har 40 plasser for helårs- og vintercamping, og de aller fleste har valgt å bygge seg et spikertelt i tilknytning til vognen. – Campingplassen har eksistert lenge, men vi tok over i 2005. Vi er i denne sammenhengen eierne Kristin og Jomar Grytbakk. Tidligere het plassen Svarthølvika Camping, og det var besteforeldrene til Kristin Grytbakk som holdt det gående i 42 år. Ekteparet bruker nærmest all sin tilgjengelige tid for å tilrettelegge for at folk skal ha det så hyggelig som mulig i sin fritid. – Vi får ofte høre at «det er så godt å komme hit». Tydeligvis setter de pris på å være i Stugudal, sier de. At folk trives skal man ikke betvile. En svensk gjest forteller at han har besøkt campingplassen hvert eneste år i 50 år, men for det meste kommer gjestene fra Trøndelagsfylkene med overvekt fra bykommunene Stjørdal og Trondheim, som ligger halvannen til to timers kjøring unna. – Det er stort sett folk her hver eneste helg, og siste julaften var faktisk første gang vi ikke hadde gjester på campingplassen. Det er ikke enkelt å få plass, og vi legger merke til at det er lite utskiftning på plassen. Folk blir her lenge, sier campingeierne Kristin og Jomar.


Stugudal camping har utleie av båter til campinggjestene. Foto: Frank Skaufel

Mange aktiviteter

I Stugudal bor det kun 76 mennesker, og fjell og kraftkommunen Tydal har 860 innbyggere. Dagens næringsliv kåret nylig Tydal som en av de ti beste kommuner på landsbasis å bo i, og spesielt har bygdas eldste et svært godt omsorgstilbud å benytte seg av. I Stugudal mangedobles innbyggertallet i de heftigste utfartshelgene. 1000 hytter er bygd i området, og den nye reguleringsplanen til Tydal kommune åpner for ytterligere 260 hytter i Stugudal. I tillegg tar de to campingplassene også i mot et par hundre campister. Den nybygde butikken i Stugudal og en pizzarestaurant Tydal er populære steder for hytte- og campingfolket, og Vækterstua, noen hundre meter unna, tilbyr levende musikk, bar og restaurant. Om somrene har Stugudal camping også åpen kiosk som både de fastboende campinggjestene benytter seg av, og av dem som besøker campingplassen en natt eller to på vei sør- eller nordover. – Campingfolket har mye å holde på med her i Stugudal. Snøscooterkjøring, fiske både sommer og vinter, langrennsturer, jakt og fotturer i skog og fjell, forteller Kristin.


Campingplassens lavvo ble satt opp på dugnad. Foto: Frank Skaufel

Skal ruste opp

Stugudal camping er langt i fra moderne, men bekvemmeligheten er det lite å si på. Tomtene til campingvognene er store, og alle som ønsker får bygge spikertelt og platting på grunnen. Egne 16 ampers strømkurser er satt opp, men fortsatt ønsker driverne å utvikle plassen for å bedre forholdene for leietagerne. – Vi planlegger å anlegge lyspunkter rundt om på campingplassen. I perioder er det mørkt å ferdes. Dessuten er planen å ruste opp sanitærbygget. Vi ønsker blant annet å bygge det slik at hvert toalett får sin egen vask inne på rommet, sier Kristin, som likevel har lagt merke til at det blir stadig mer populært å benytte eget toalett og dusj i campingvognen. I dag tilbyr sanitærbygget to toaletter og tre dusjer til hvert kjønn. Begrenset kapasitet på sanitærbygget er en av grunnene til at ekteparet Grytbakk ikke vurderer å bygge ut campingplassen. – Vi har grunn nok til å bygge ut 30 nye tomter til campingvogner, men det er ikke aktuelt ennå. Flere vannpunkter rundt om på camping-plassen er også under planlegging.


Stugudal camping tilbyr også hytteutleie. Foto: Frank Skaufel

Hyttefelt like ved

Nylig solgte Grytbakk ut tomter til hyttesalg. 30 hytter skal anlegges av en lokal entreprenør, og de 30 hyttene kommer til å koste i underkant av to millioner kroner. I Tydals målestokk, relativt rimelige hytter. Hyttefeltet blir ikke lagt helt inntil campingplassen. – Det blir bygget som en fjellandsby, og vi tror det skal finnes et marked for hytter under to millioner kroner, sier Kristin. På campingplassen er forholdene forøvrig tilrettelagt med egen tømmedo, og på dugnad er det blitt satt opp en lavvo. – Her bidro leietagerne med på dugnaden. Lavvoen har plass til 20-25 gjester, og blir brukt til sosiale aktiviteter, sier Jomar.


Snø er det nok av i Stugudal, men i vinter var det mindre enn normalt. Foto: Frank Skaufel

En uke til Rhodos

Kristin jobber 80 prosents stilling i Tydal kommune, mens Jomar er uføretrygdet grunnet omfattende operasjoner i rygg og nakke. Han har likevel lov til å holde seg i aktivitet, og driver med snørydding om vinteren og vedlikehold om sommeren. Fritid er det dårligere med, men de nyter livsstilen som campingdrivere, selv om egen ferie må vike. I år gjør de et unntak. – Når sommersesongen er over, reiser vi en uke til Rhodos på ferie. Det er det lenge siden vi har gjort, smiler de.


Et populært mål for fotturister og campinggjester er Syltoppen. Foto: Frank Skaufel

FAKTA om Syltoppen

Syltoppen, eller Storsylen som den også kalles (1762 moh.), er det mest populære toppturmålet i Sylan både fra norsk og svensk side. Storsylen er Sør-Norges høyeste grensefjell og på 1800 tallet ble fjellet sett på som umulig å bestige. På toppen er det flott utsikt over det norsk- svenske grenseområdet. Om vinteren bør denne turen unngås fordi traseen er skredutsatt. Turen er krevende og du må regne med å bruke 9 timer tur/retur i ren gangtid med base fra Nedalshytta i Tydal.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden