Norske perler: Børgefjell: Ville, vakre Børgefjell | Din Fritid
Fantastisk turterreng ved Jetnamen i Børgefjell.
Norske perler: Børgefjell

Ville, vakre Børgefjell

Norge er vakkert og med utallige turmuligheter langs hele vårt langstrakte land. Uberørte Børgefjell ligger i et høyfjellsområde mellom Nordland og Trøndelag:


Ta med kart og kompass! Her er det ikke merkede turstier, kun det ypperst av norsk villmark.

Statskog er landets største forvalter av jakt og fiske, og legger til rette for friluftsliv på store områder i landet, og administrerer også Børgefjell. Gjennom å beskrive konkrete opplevelser ønsker Statskog å synliggjøre verdier knyttet til friluftsliv og gjøre det enklere for folk å ta del i dem.

– Vi kan si at vi forvalter 59 millioner dekar og tilbyr fiske i 60 000 vann, men hvor skal man starte da? Tanken her er å vise fram herlighetene vi eier i fellesskap og gjøre det enkelt å komme i gang ved å by på konkrete forslag, sier fagsjef for jakt og fiske i Statskog, Jo Inge Breisjøberget.

Statskog er glad for å kunne løfte fram en lang rekke naturperler i en tid hvor mange virkelig skal bruke muligheten til å oppleve eget land.

Adkomst og parkering

– Dette med adkomst og parkering i forhold til ulike turområder kan til tider være utfordrende, og krever at de som er på tur viser hensyn til både fastboende, næringsdrivende og andre gjester. De aller fleste er heldigvis flinke, og forstår at dersom man bruker “sunt folkevett” og tar hensyn til andre, så blir sommeren trivelig for alle. Det er selvfølgelig viktig å ta med seg søppel. Spesielt landbruket kan til tider oppleve utfordringer der tilreisende parkerer i avlingsveger og lignende, sier Nils Aal, fagsjef for friluftsliv i Statskog.

– Mange har hørt tale om Allemannsretten, dvs. retten til fri ferdsel i utmark, men det er kanskje ikke alle som er like OBS på «Allemannspliktene», dvs. ansvaret vi alle har for å ferdes hensynsfullt overfor både naturen, fugle- og dyreliv, det vil også si husdyr på beite, og andre turfolk som oss selv, sier han.

– Med det sterke fokuset på Norgesferie i år, er det også en viss risiko for at det kan bli i overkant mye besøk enkelte steder, så et godt tips er å velge seg parkering med god kapasiet. 

Alternative overnattinger for en natt eller to

Det finnes også en rekke åpne buer og rimelige utleiehytter mange steder. Så dersom man ønsker å ta en lengre fottur, kan man finne gode alternativer for en natt eller to. 

– Noen av disse husværene er jo rene nasjonalskatter og en opplevelse i seg selv. Det er enkel luksus i den forstand at de byr på noe helt annet enn det man vanligvis får i en travel hverdag, sier Nils Aal.

Børgefjell

Børgefjell er et villmarkseldorado med høye tinder, vidstrakte fjellvidder og vakre fossefall. 


Båttjønna.

Fra gammelt av er Børgefjell kjent som et villmarksområde på grensa mellom sør og nord. På 1930-tallet fredet Den norske turistforening (DNT) Børgefjell fra sin egen virksomhet for å bevare området som villmark. Her er det ingen røde T’er og turisthytter. Ta med deg kart og kompass, og nyt den uberørte naturen.


Simskarelva mot Kvigtind.

Hilser velkommen fra mange sider

Børgefjell kan angripes fra mange vinkler. Mange velger å reise inn over Namsvatnet i sør. Ikke minst kan du nærme deg nasjonalparkens muligheter i Nordland, innover Susendalen og Harvassdalen. Da kommer du inn i nasjonalparken ved Austre Tiplingen. På sørsida av vassdraget mellom Austre- og Vestre Tiplingen kan du finne noen fantastiske grusterrasser oppe i lia, som ble avsatt under siste istid.


Guevtelsjaevrie Legdevann.

Med Kvigtind i sikte

Turen går oppover langs Tiplingelva, via Austre- og Vestre Tiplingen. Legg inn en overnatting eller to på Tiplingen skogstue, en av Statskogs utleiehytter, ved Vestre Tiplingen. Skogstua er et perfekt utgangspunkt for dagsturer innover i området. Fra Vestre Tiplingen kan du velge mellom alternative ruter, slå leir og ta dagsturer og eventuelt returnere via «Tiplingstia» til Oksvollen i Harvassdalen. Videre kan turen gå langs Simskardelva til Båttjønnområdet. Herfra nordover via Legdvatna og videre ned i Susendalen ved Øyum. 


Jetnamen.

På store deler av turen har du en flott utsikt mot Kvigtind, Børgefjells høyeste fjell, 1 699 m.o.h.


Henrikvatnet.

Sagnomsust ørretfiske og rypejakt

Børgefjell er kjent for gode fiskemuligheter, både i elver og vatn. Inne i fjellet er det flere vatn og tjønner hvor fiskelykken har sikret stor ørret for de heldigste fiskerne gjennom årene. Rekorden er på hele 9 kg. Spesielt i august er det gode muligheter for fangst av stor fisk i elvene. Børgefjell er også et attraktivt isfiskeområde, så en tur i vintersesongen kan også by på flotte fiskeopplevelser.

Den utrydningstruede fjellreven lever fortsatt i Børgefjell, og er du ekstra heldig kan du se ett av de svært få individene vi har igjen i Norge. Andre av Børgefjells «innbyggere» du kan møte på turen er rype, flere rovfuglarter og rein. Samene har drevet reindrift i Børgefjell i over 500 år. Flere steder kan du se gamle spor etter reindrift, reingjerder og samleplasser. Det blir sagt at Børgefjell vekker en lengsel hos folk. Har du først vært her, kommer du garantert tilbake.

Adkomst og tips

Når det gjelder store, omfangsrike turområder, vidder og naturparker vil det si at det også finnes  mange adkomstmuligheter. Sjekk kart og nettsteder for informasjon på det området du ønsker å besøke. Eksempler på hvor du finner mye informsjon og inspirasjon til turen din: statstkog.no, ut.no og dnt.no. Ønsker du å fiske eller jakte, får du kjøpt jakt- og fiskekort på inatur.no til alle områdene.

Adkomst til Børgefjell:

Fra E6 ved Trofors kjører du riksvei 73 til Hattfjelldal, fylkesvei 804 oppover Susendal og videre grusvei til Oksvollen i Harvassdalen. Fra Oksvollen går det en merket sti oppover langs Tiplingelva og inn i Austre Tiplingan landskapsvernområde. Du entrer nasjonalparken ved vestenden av Austre Tiplingen.

I tillegg er det stier og innganger vestfra like aust for Majavatnet og Tomasvatnet gjennom Orrekskardet og litt lenger nord via Simskardet i Fiplingdalen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden