: Med surfebrett på taket | Din Fritid

Med surfebrett på taket

– Vi liker best av alt friheten ved å kunne dra hvor vi vil når vi vil. Bobil har blitt et nyttig verktøy for oss for å dyrke våre interesser som er surfing og kiting, sier Kirsti og Peter Dybedahl fra Hurdal.


Nord-Norge var et høydepunkt for det unge bobilparet. Foto privat.

Aktive

Det aktive unge ekteparet har gått gradene i campingverdenen. Inngangsbilletten var en Passat stasjonsvogn som ble innredet med madrass og leselys. En ferie på fire uker i Sverige og Danmark ga mye muligheter for kiting og uteliv. Det var trangt å sove og mye rydding og rigging for å få det til å fungere, men friheten ga mersmak. Neste skritt var en dedikert bobil, en VW Club Joker 89 modell med pop-top og Westfalia-innredning. – Det var en drøm å få pop-top så vi kunne stå inne i bilen, forteller Peter (32). Bilen var pen, hadde lite rust og en god motor. – Jeg måtte fikse kjøleskapet, men ellers var det en god bil som aldri sviktet selv om den brukte alt for mye bensin. Komforten var en revolusjon sammenlignet med bagasjerommet på Passaten. Vi hadde egne sitteplasser, egen soveplass. Og ikke minst kjøkken! Vi hadde med oss mye utstyr som surfebrett, våtdrakter, kite og vanlig campingutstyr. Jeg monterte to rails på taket for å få med brettene. Bilen var en suksess for oss med sine gode løsninger og nette størrelse. Den var enkel å parkere og få med på ferger, og den holdt seg godt i pris.


Bobiltur i Australia. Foto privat.

Interessen ble vekket

Bobilinteressen startet med en tur Peter gjorde med en kamerat som skulle bo i Australia et halvt år i 2005. Kameratenkjøpte seg en 76 modell VW T2, og de to gutta reiste mye rundt og bodde i bilen. – Australia var en fantastisk opplevelse i bobil som ga mersmak. Da bodde vi i bilen flere uker sammenhengende, og for meg ble bobil synonymt med VW, forteller Peter. Nå eier ekteparet en VW California Exclusive 2001 med Westfalia og hardtop.


Nå eier ekteparet en VW California Exclusive 2001 med Westfalia og hardtop. Foto privat.

Kjørekomfort

– Hovedårsaken til at vi byttet til en mer moderne bil med motor i fronten er sikkerhet. Det er bedre fasiliteter, og vi setter pris på toalettet. Nå slipper vi å flytte all bagasjen for å legge oss i tillegg til at vi har ståtak på hele flaten, forteller Kirsti Dybedahl (27). Den nye bilen er god å kjøre og bruker kun mellom 0.6 til 0.8 liter. Peter har montert et ekstra stativ på siden av taket for å få plass til surfebrettene. Bilen har også markise med sidevegger. Det gir et rom ekstra som fungerer som tørkerom og oppbevaring. Så når det regner, har vi et sted til å være når vi først har slått leir.


Kirsti og Peter Dybedahl setter stor pris på friheten bobilen gir. Foto privat.

Reisevante

Peter er lærer på Hurdal Verk Folkehøgskole og har blant annet jobbet på en reiselinje. Da ble det mange og lange turer til utlandet. Nettopp derfor ble det bestemt at sommerferien 2011 skulle brukes til å oppleve Norge på langs. Ekteparet reiste derfor på en fire ukers tur som gikk via Sverige og Finland til Tromsø sitt unike landskap. Men Peter husker også spesielt fjellområdet i Nord-Finland. – Det var et helt rått lys med Lofoten i midnattssol, forteller Kirsti, og folk var ute uansett om det var midt på natta eller dagen. Peter jobber nå på snow- kite- og surf-linje på folkehøgskolen. Det er tett og intens jobbing i skoleåret som kan være slitsomt, men som gir mange muligheter for lang og god sommerferie. Peter lever som han lærer, og bruker ferien til å plukke ut interessante reisemål og aktiviteter for elevene innenfor surfing og kiting. Kirsti er IT-konsulent og har mulighet til å kombinere intense arbeidsperioder med lengre permisjoner og ferier. Hun har flere ganger tatt ut permisjon for å kunne reise på tur takket være en villig arbeidsgiver.


Surfing er en viktig del av ekteparets bobil-liv. Foto privat.

Klar for aktiv ferie

I år er det kjøpt inn nytt surfebrett, og ekteparet er klar for en minimum seks ukers ferietur! Planene er å reise til Nederland, Frankrike og Spania. Og kanskje Portugal. Planene er ikke lagt i detalj, det er både en fordel og en ulempe. – I fjor ble vi i Danmark i over tre uker da vi fant et kjempeflott surfested, forteller de. – Hva har dere ellers med i bilen? – Vi har alltid med hengekøyer, og vi liker å finne en fin plass og trekke frem fiskestanga. Du kan sikkert si at vi er litt på og av, forteller Peter. Enten surfer vi, eller så ligger vi i hengekøya og slapper av, forteller det aktive ekteparet Kirsti og Peter Dybedahl.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden