Frankrike:: Campingferie på Korsika glemmer du aldri – Corte og Ajaccio | Din Fritid
Frankrike:

Campingferie på Korsika glemmer du aldri – Corte og Ajaccio

Tour de France er verdens hardeste sykkelløp og de 21 etappene, som venter rytterne har jeg kjørt med bil og campingvogn. Nå er jeg kommet til den nordlige delen av Korsika, der Bastia er min base.


Dalen mellom Bastia og Corte med fjell i bakgrunnen

Endagstur til Corte

Dalen mellom Bastia og Corte er frodig og grønn. Øyas høyeste fjell reiser seg i bakgrunnen mens elven bukter seg gjennom dalen. Som skapt for en biltur. Jeg har latt campingvognen stå i Bastia, men hvis du skal til Ajaccio på vestkysten, kan du saktens kjøre denne veien. Den er bred og byr bare på litt fjellkjøring. Mange steder er det mulighet for å parkere bilen og gå ut i fjellene. Er været bra blir du ikke skuffet. De høyeste fjellene er over 2.000 moh. Monte Cinto på 2.710 m, som er Korsikas høyeste fjell, kan man også se fra veien i fint vær.


Statue av frihetskjemperen Pascal Pauli

Corte er Korsikas hjerte

Midt inne på øya ligger Corte, som også blir kalt for Korsikas hjerte. Byen ligger godt gjemt i fjellene og på mange måter har den vært forskånet for alle de kamper og slag, som har utspilt seg langs kysten og når frihetskjempere skulle gjemme seg, var Corte også et naturlig valg. Derfor står det også en stor statue av byens stolthet frihetskjemperen Pascal Pauli, som både ønsket et selvstendig Korsika og hadde planer om, at Corte skulle være hovedstad.


Verdens eldste kjøpmannsbutikk

Verdens eldste kjøpmannsbutikk

Midt i byen ligger verdens eldste kjøpmann fra 1800. Her kan du møte Jean, som har arbeidet her i 54 år. Han snakker korsikansk fransk og er ganske vanskelig å forstå, men snakker du fransk vil han veldig gjerne fortelle og vise fram. Det er 3.000 forskjellige varer i butikken og 1.700 av dem er fra Korsika. Butikken har også ost, pølser, vin, olivenoljer og andre lekre spesialiteter.


Sitrusfrukt cedrat – en spesialitet på Korsika

Korsikansk cedrat – sukat

Det mest spesielle er nok cedrat (Citrus medica) – en sitrusfrukt, hvorfra man utvinner sukat. Den skulle etter sigende være veldig smakfull.


De fleste husene er krakelert og har patina

Corte er utrolig spennende

Byen er etter min mening utrolig spennende, fordi den er så ekte. Husene er nedslitt og man kan se, at det er lite penger. Her er hyggelig men langt fra striglet. Alle husene er krakelert og har patina. Malingen er skallet av på skodder og vinduer. Dørene henger skjevt og ikke en eneste gate er lik. Det er mye å se på og selv om det også kan virke litt trist, er byens universitet med 4.000 unge håpet for framtiden.


Naturen er avvekslende, men utrolig vakker

Passet ved Vizzavona

Jeg fortsetter mot Vizzavona, der det også er frodig og grønt og bøkeskogen står flott. Naturen er avvekslende og fra skogen åpner landskapet seg med enorm utsikt, der det er fjell så langt øyet rekker. Napoleon påsto at han kunne finne tilbake til Korsika bare på grunn av øyas mange fantastiske lukter. Det tror jeg gjerne for her ute midt på øya lukter det ubeskrivelig godt fra alle de blomstene, som er rundt meg.


Napoleon troner på sin hest på den store Place de Gaulle

Napoleons fødeby Ajaccio

Allerede på lang avstand fornemmer man, at kystbyen Ajaccio opererer i et helt annet gear enn resten av øya. Byen er nok mest kjent for å være Napoleons fødeby og det er også det jeg er kommet for å se, selv om her selvfølgelig også er mye annet. Byen er stolt av den verdenskjente herren, selv om man ikke synes han gjorde nok for øya, da han kom til makten. På den store Place de Gaulle troner Napoleon på sin hest omgitt av sine fire brødre. Få minutters gange derfra kan man besøke huset, der Napoleon ble født den 15. august 1769 og vokste opp. Napoleon flyttet aldri tilbake til Korsika før sin død den 5. mai 1821.


Stranden er trekkplaster for gjestene på Camping San Damiano

Camping San Damiano på Lidoen syd for Bastia

Jeg har valgt å ha base i Bastia på Camping San Damiano, som ligger på lidoen syd for Bastia. Et deilig naturskjønt område og veldig sentralt i forhold til utflukter mot nord, syd og vest. Plassen har fine fasiliteter, internett og stor dagligvareforretning. Stranden er igjen det største trekkplasteret.


Kveldskos under solseilet fra Isabella

Solnedgangstur til Nonza

På campingplassen har du de flotteste soloppganger, men ikke solnedgangen. Sola forsvinner et par timer før solnedgang bak fjellene mot vest.


Minnested for dem som falt i slaget i 2. Verdenskrig

Slaget på Col de Teghime

Et lite reisetips kunne være å kjøre kveldstur opp over Col de Teghime. Dette stedet er for øvrig kjent fra et slag under 2. Verdenskrig, der Korsika ble befridd som det første franske departement 4. oktober 1943. I alt 49 lokale falt i dette slaget. De vil for alltid bli husket som helter.


Flott solnedgang sett fra campingvognen

Jeg kommer helt sikkert tilbake

På den andre siden av passet venter en ubeskrivelig solnedgang, der jeg ikke bare takker for en deilig dag, men for hele mitt alt, alt for korte opphold her på Korsika. I morgen kl. 8 skal jeg med ferjen tilbake til Nice, der min Tour de France tur fortsetter. En ting er imidlertid sikker – jeg kommer helt sikkert tilbake.


Anne-Vibeke kjører alle etappene av årets Tour de France

Denne artikkelen er en av mange i en serie, der du kan følge Anne-Vibeke kjøre hele Frankrike rundt. Reisens hovedpunkter er Korsika, Middelhavet, Pyreneene, Loiredalen, Bretagne, Massif Central, Alpene, Annecy og Paris.


Man kan komme til Korsika med ferge fra flere steder på Middelhavskysten

Slik kommer du til Korsika

Du kan ta båten til Korsika fra flere steder på Middelhavskysten. Marseilles, Nice og Genova (Italia) er de mest vanlige. Man kan også ankomme til forskjellige byer på øya f.eks. Bastia (nordøst) eller Ajjecio (vest). Hvis du allerede vet, hvor du helst vil ha base på øya, så planlegg ut fra det. En rundtur er også mulig.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 

På forsiden