: Opplev det historiske Praha | Din Fritid

Opplev det historiske Praha

Den gylne byen - Praha - er verdt en ferie i seg selv eller som en stopp underveis til andre steder. Vårt utgangspunkt for besøket i Praha er campingplassen Caravan Camping Praha.

Musikkens by

Praha er musikkens by med stort tilbud av musikkopplevelser. På Karlsbroen over elven Vltava er det gladjazz, gitar- og folkemusikk. Allerede under de bøhmiske kongene var musikere og komponister begunstigede personer hos de kongelige og adelige. Ikke minst nøt komponisten Mozart godt av det. Hans musikk var den gang ikke så populær i Europa, men i Praha fikk han oppføre operaen «Don Giovanni». Dagen etter var de mest populære ariene i operaen blitt en «landeplage» og kunne høres i hele byen. Mange berømte komponister har vært her, og blant byens sønner er Tsjekkias egne internasjonalt kjente komponister Dvorak, Smetana og Janacek.


Dukker fra et dukketeater i Praha.

Enkelt å kjøpe billetter

I Praha tilbyr selgere som står på gatehjørnene, billetter til konserter, teatre og de mange vakre kirkene. Billettprisene har steget de siste årene da arrangørene har erfart at turistene ikke er prisbevisste. Teateret som uroppførte Don Giovanni har bevart sitt opprinnelige utseende. Der oppføres det den dag i dag musikk av Mozart, ikke minst operaer. Musikkelskere anbefales et besøk. Don Giovanni, i en forkortet og mer morsom versjon, kan man se på byens marionett-teatre, til stor glede for barna. Andre kjente teatre i byen er de såkalte «blacklight» teatrene som gjør bruk av mimikk og et internasjonalt formspråk som alle kan forstå.

Historisk tilbakeblikk

Praha og byens befolkning har lidt mye gjennom flere århundrer med kriger. Likevel har dette sentralt beliggende landet i Europa alltid kommet seg igjen. I de siste århundrene har landet vært forskånet fra store materielle ødeleggelser, som for eksempel i den andre verdenskrig. En krig der landets jødiske og ikke-tyske befolkning måtte tåle ufattelige store ofre. Men byens hus, slott og kirker kom uskadet fra krigen. Dermed har byen beholdt sin fantastiske glans. Fasaden på et hus er for mange en selvfølgelighet. I Praha kan man se historie i fasadene. Renessanse, barokk, rokokko, nyklassisisme og jugend, her finnes alle stilarter representert - side om side og gate opp og ned. Det å stå på Karlsbroen og se husenes fasader langs elven i kveldslyset er en stor opplevelse. Byen har fått tilnavnet «Den gylne by», ikke bare på grunn av sine mange prektige palass og kirker, men også på grunn av de velholdte husene og fasadene. Mellom husene finnes en lang rekke maleriske små streder der lyset veksler i takt med solens gang.

Byens hjerte - Karlsbroen

Byens hjerte er Karlsbroen. Herfra går alle veiene til bydelene øst og vest for elven. Mange mener det beste tidspunktet for å oppleve broen er når dagslyset bryter frem. Karlsbroen som går over elven Vltava, er den mest kjente broen i sentrum. Den nåværende broen sto ferdig på begynnelsen av det 15. århundret, og fram til midten av det 19. århundret var broen den viktigste forbindelsen mellom slottet på vestsiden av elven og Stare Mesto (Den gamle by) på østsiden. Opprinnelig var broens navn Stenbroen eller Prahabroen, men den fikk sitt nåværende navn i 1870, oppkalt etter grunnleggeren Karl 4. Karlsbroen er 516 meter lang og nesten ti meter bred. Den har 16 hvelvinger og beskyttes av tre tårn, to på vestsiden og en på østsiden. På begge sider av broen prydes rekkverket av 30 statuer og skulpturer. Hver dag klokken tolv er det vaktavløsning foran byens slott som ligger på en høyde vest for elven. Her er også den gotiske katedralen, St. Vitus. Det lønner seg å møte opp tidlig da det er stor tilstrømming av mennesker som vil se vaktavløsningen. Bak slottet kan et område med små maleriske håndverkshus fra 1700-tallet besøkes, blant annet Kafka-huset. For å komme hit kreves en særskilt billett eller A-billett.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 

På forsiden