

Italiensk matkultur
Er du i Italia er et av høydepunktene maten. Den italienske matkulturen er rik og ulike regioner har sine unike spesialiteter som trygt kan anbefales.
Grunnlaget for det hele er et rikt jordsmonn og et gunstig klima. I tillegg er det hav på tre kanter, med god tilgang på fersk sjømat. Det gir gode råvarer av høy kvalitet. Det kan ha bidratt til at det italienske kjøkken er kjent for å være relativt enkle å tilberede og at rettene er meget velsmakende.
Historisk var romertiden et av de kulinariske høydepunktene, men før det har både grekerne og fønikerne etterlatt matinspirasjon. Da araberne holdt til i sør bygde de kompliserte vanningsanlegg, og tok med seg kunnskap om dyrking av råvarer som oliven, sitron, dadler, aprikos nøtter, safran og ris.

Variert
La det være klart at det italienske kjøkken er langt mer enn pizza og pasta. Parmaskine, ost, pølser, olivenolje og ikke minst vin bør stå på ønskelisten når man besøker landet. For mange italienere handler det å spise mer om en appetitt på livet enn at man er sulten. Visste du forresten av Italia har verdens største vinproduksjon?

Et klassisk italiensk måltid deles gjerne inn i flere deler. Først serveres forretten, antipasti. Så er det gjerne første hovedrett, primi piatti (gjerne pasta eller risotto). Secondi piatti heter den andre hovedretten og er enten kjøtt eller fisk, gjerne med grønnsaker. Dessert kalles dolci og er som vi er vant en søt avslutning, før det hele rundes av med en espresso.