: Hva skal jeg velge? Ny eller brukt bobil | Din Fritid

Hva skal jeg velge? Ny eller brukt bobil

Har man bestemt seg for, at man gjerne vil campe med bobil, og ønsker å kjøpe sin egen bil, melder det neste spørsmålet seg. Skal man kjøpe nytt eller brukt? Flere ting spiller inn i forhold til, hva som taler for den ene eller den andre løsningen. Hvordan og hvor mye vil man campe og hva tillater økonomien?

Er man nybegynner og ikke fortrolig med ferieformen, er det en god ide å starte med å låne eller leie, fordi det gir noen erfaringer å vurdere ut ifra. På den første campingturen kan det anbefales å reise sammen med andre, som kan gi råd underveis. Besøk flere forskjellige forhandlere i nærområdet, og se det store utvalget, før beslutningen tas. I løpet av høsten og våren avholdes flere messer i Europa og i Norge, der man kan se alt det nye, som kommer til sesongen. Messer er en mulighet for å se mye, men det er også en risiko for å bli forvirret. Flere campingforhandlere holder åpent hus på høsten, og da er det mulighet for å finne gode tilbud.


Er man nybegynner og ikke fortrolig med ferieformen, er det en god ide å starte med å låne eller leie

Skriv ned alt

Skriv ned alt. Start med de første spørsmålene og ønsker for kjøpet. Skriv ned alle erfaringer underveis – også de nye spørsmålene, som dukker opp. Etter hvert som både spørsmål og svar faller på plass, nærmer det endelige kjøpstidspunkt seg. Vær oppmerksom på, at det finnes et veldig stort bruktvognmarked, som gjør det attraktivt for kjøper. Det er mye å velge mellom, og prisene er presset. På brukte bobiler er det dessuten ofte mulig å få med en hel del ekstrautstyr på kjøpet.

Ny modell?

Alle bobiler, som er nye, har den store fordelen, at ingen andre har bodd i dem. Men liksom vanlige biler taper de en stor del av sin gjenkjøpsverdi i løpet av det første året. En del nye, billigere merker er kommet til Norge. Det betyr, at man i visse tilfelle vil kunne få en ny bobil til samme pris som en brukt. Vær oppmerksom på, at mange merker kjører med kampanjemodeller, der man får mye ekstrautstyr med i prisen. På nye bobiler kan det være opp til flere måneders leveringstid, så vær ute i god tid.


. Besøk flere forskjellige forhandlere i nærområdet, og se det store utvalget, før beslutningen tas

Brukt modell?

Brukte bobiler kan fås til helt andre priser enn nye. Man kan finne en billig bobil og komme i gang. Investeringen ved brukt er ofte mer overkommelig og ikke fullt så risikabel, hvis man angrer på kjøpet. Ulempen er imidlertid, at brukte bobiler kan ha skjulte feil, som kan være vanskelige å oppdage. Vær oppmerksom på å skjelne mellom skjønnhetsfeil og direkte feil. Føler man seg ikke erfaren nok til selv å vurdere den brukte bobilen, så ta med en sakkyndig på råd. Det er en del brukte bobiler til salgs i Norge, så muligheten for et godt kjøp er til stede.

Viktige spørsmål for kjøpet

Hvor mange soveplasser er det bruk for? Hvor ofte skal bobilen brukes? Hele året? Hva kan den koste? Har du det riktige førerkortet til bilstørrelsen?


Kosmetiske skader kan fjernes med en grundig rengjøring

Fallgruver, når man kjøper brukt

Det er viktig å holde kosmetiske skader adskilt fra graverende skader. Kosmetiske skader er skitt, grønne alger eller gummirester, som umiddelbart kan få bilen til å se veldig gammel og slitt ut, men det kan alt sammen fjernes med en grundig rengjøring. Kjøper man hos en autorisert forhandler, så blir alle brukte enheter rengjort grundig både ute og inne før levering. Tetningsmasser, som har rent litt ut i kantene, ser umiddelbart ikke så pene ut, men det er en fordel, fordi det viser, at bilen er tett på det stedet. Husk å se etter hele veien rundt. Nyere brukte bobiler har en tetthetsgaranti – ofte fem til seks år. Produktgarantien gjelder dersom bobilen er sjekket en gang om året. Hvis tidligere eiere har overholdt dette, framgår det av bilens servicehefte. Galvanisert chassis holder som regel lengre tid enn selve bodelen og derfor å foretrekke. Sjekk, om det følger med reservehjul. Sjekk vognen for nye installasjoner. Det ses for eksempel ved, at det kan være satt opp flere spotter, som er av et annet merke, enn de bobilen er utstyrt med fra starten. Det er viktig å undersøke, om det er en gjør det selv-person eller et autorisert verksted, som har foretatt installasjonene. Det trenger ikke være et problem, det skal bare være utført korrekt. Sjekk sider, front og tak for reparasjoner, bulker og eventuelle skader, der det er hull hele veien igjennom. En bulk, der det ikke er hull igjennom, er ikke en alvorlig skade, men utelukkende kosmetisk. Hvis det er hull, er det viktig, at skaden utbedres så raskt som mulig. Husk å undersøke, at det ikke er en gammel skade, som kanskje har utviklet seg til en fuktskade, fordi den ikke er blitt reparert. Gamle skader skal være utbedret på riktig måte. Det kan verkstedet raskt finne ut av, om de er. Sjekk, om det er tegn på, at den tidligere eieren ikke har passet godt på utstyret sitt. Hvis det for eksempel er mye skitt og lukter surt, kan det tyde på, at den tidligere eieren ikke har brydd seg om å ta vare på tingene sine. Sjekk også kjøleskap og fryseboks med hensyn til rengjøring.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 

På forsiden