: En viktig suksessfaktor: Kaffe | Din Fritid

En viktig suksessfaktor: Kaffe

Mange av oss er avhengig av kaffe, også på campingferie. I min ungdom ble ofte pulverkaffe benyttet på turer. Det holder ikke lenger for meg.

I en bobil eller campingvogn er det kokeblusset som i første rekke står for oppvarming av vann. Jeg ser på mulighetene det gir og hvilke typer kaffe du kan lage, pluss noen andre kaffe-løsninger når du er tilkoplet strøm.

Kaffe på mange måter

Mange er avhengig av kaffe, og for noen er kaffe en lidenskap. Nye kaffemaskiner og maskiner for kapsler gir forskjellige smaksopplevelser. Men mulighetene må deles på to når du er på tur: Med og uten 230 volt. Da jeg startet min karriere som campingbilturist på 1970 tallet, gikk jeg for kokekaffe. Og jeg har mange morsomme historier om hvordan jeg snek meg rundt i parker og smug for å bli kvitt gruten. Kokekaffe og pulverkaffe er altså ut - for min del. Igjen står filterkaffe, presskanne og de små espressokokerne som italienerne bruker. Disse bruker kokeblusset. Og er et av alternativene som kan være med i bobilen.

Inverter eller 12 volt?

For variasjonens skyld kan vi ta med en liten kapselmaskin og bruke den der vi er tilkoplet strøm. Men de krever mye energi. Derfor er bruk av inverter som tar strøm fra batteriet og gjør den om til 230 volt ingen løsning på problemet. Du tømmer halve batteriet for noen få kaffekopper. For noen år tilbake dukket det opp en del 12 volt kaffetraktere. Men det kreves mye energi for å produsere kaffe og disse viste seg å være både pinglete og trege. En type kaffetrakter kan du få for både 12 volt og 230 volt. Den første trekker 150 W den andre 750 W. Det forteller at på 12 volt tar det mye lengre tid før kaffen er ferdig, og temperaturen er sannsynligvis heller ikke så høy som anbefalt. Jeg mener derfor at inverter og 12 volt kaffetrakter ikke er noen god løsning.

Løsninger for gass

Den gamle metoden med løst kaffefilter er hva undertegnede sverger til. I Tyskland har vi kjøpt filterholder med en sylinder på undersiden som vi stikker ned i halsen på termokannen slik at den ikke kan velte. Under morgen toalettet settes en vannkjele på blusset, og litt senere må filteret fylles et par ganger. Så starter frokosten med nytraktet kaffe på termokannen. Lager vi litt ekstra har vi også et par kopper utpå formiddagen. Filteret står og drypper fra seg og avkjøles under frokosten - og kan så legges rett i søpla. Elektrisk kaffetrakter er noe raskere, men unødvendig å ta med da den ikke kan benyttes uten tilkoplet strøm. Mange bruker presskanne hjemme og dette kan også benyttes. Men det er vanskelig å fjerne fuktigheten fra kaffegruten. De små espressokokerne kan være et alternativ, de tar liten plass og kan gi sterk kaffe som igjen kan blandes med melk. Gruten er ganske tør og kan kastes rett i søpla.

Og for strøm

De fleste som ønsker å ta med en kapselmaskin på tur, bruker dette hjemme. Da kjenner de maskinen og hva den krever. De finnes i meget kompakte utgaver, noe som er praktisk for en bobil eller en campingvogn. Hvor lett det er å skaffe kapsler om du trenger påfyll, er usikkert. Ta med nok hjemmefra. Også her er det enkelt å bli kvitt ”gruten” etter bruk, den går rett i søpla.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 

På forsiden