Klimaregnskap: Et miljøvennlig bobilliv | Din Fritid
Klimaregnskap

Et miljøvennlig bobilliv

Om man ser på helheten ved det å feriere på hjul, og ikke bare direkte utslipp fra motoren, er det klimamessig gunstig sammenlignet med andre ferieformer? Det er spørsmålet som bransjeforbundet nå ønsker forskning på.

 

Det er Andreas Brekke fra Østfoldforskning AS som skal forske på norske bobilister og lage et klimaregnskap. Oppdragsgiver er Norges Caravanbransjeforbund, og grunnlaget for forskningen ble presentert for forbundsmedlemmene under årsmøtet på Losby den 15. februar.

Bakgrunn

­– Per i dag finnes det ikke noe miljøvennlig alternativ til tradisjonelle dieselbiler for bobilister. Det samsvarer ikke med de politiske signalene om at det i nær fremtid kan komme enda høyere avgifter på avgassene, fortalte generalsekretær i bransjeforbundet Geir Holm på årsmøtet.

Et viktig stikkord for bobilbransjens fremtid blir derfor å kartlegge totalt utslipp av klimagasser når man tar med seg hytta på tur. Er det en miljøvennlig ferieform sammenlignet med en chartertur eller fly, leiebil og hotell?

– For å få oversikt over bobil som ferieform bør man se på hele livsløpet for å definere miljøfotavtrykket, kan Brekke fortelle.

– Man må se på hvor store ressurser som brukes totalt, fra de hentes ut av naturen til de igjen havner i naturen. Inkludert utvekslinger mellom biosfæren og stratosfæren.

Dette vil den norske rapporten legge vekt på:

  • Utslipp per personkilometer, sammenlignet med alternativer.
  • Utslipp per overnattingsdøgn.
  • Utslipp per bobiltur.
  • Utslipp for hele bobilbestanden sammenlignet med alternativ ferie.

 

Tysk undersøkelse

I 2013 ble det gjennomført en studie i Tyskland med fokus på utslipp av karbondioksid. Utslippene fra bobilferie er sammenlignet med flere alternative ferieformer. Rapporten på 49 tettpakkede sider har mye informasjon og utallige detaljer, og kårer cruise-turisme som miljø-versting nummer en.

I et tenkt eksempel hvor du flyr til reisemålet og hopper på en cruisebåt, så viser den tyske beregningen et klimagassutslipp på 2702 kilo CO2 per person. Å fly til samme sted for så å leie bil og bo på hotell, gir et forbruk på rundt 700 kilo. Å kjøre personbil og bo på hotell forbruker rundt 450 kilo. Bobil på bobilplass er ganske så miljøvennlig med sine 450 kilo, mens personbil og camping samt buss og hotell kommer enda gunstigere ut enn det å kjøre bobil.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 
Finnes i utgave: 

På forsiden