På ære og samvittighet | Din Fritid

På ære og samvittighet

Hva kan skj‌e når en helt uerfaren campingvogneier kjøper en gammel campingvogn? Det er mye å lære og rom for mange betraktninger på veien for å bli en fullverdig caravanist. Bli med på Haralds campingreise!

Er du klar for årets vareopptelling av gods og gull? 30. april er fristen for det som tidligere het selvangivelsen, men som fra i år heter skattemeldingen. Det vil si: Denne fristen er for lønnsmottakere og pensjonister. Andre, som næringslivet, har egne frister.

Men altså: Er du klar? Har du funnet frem alle tilsendte papirer? Har du sjekket i meldingsboksen din i Altinn om det ligger noe her? Og kanskje i den digitale postkassen som vi er blitt velsignet med? Når alle opplysninger er på plass kan du starte med å sjekke den ferdigutfylte selvangivelsen din. Da vil du sikkert erfare at myndighetene har skremmende god oversikt over oss. Det er vel bare Google som vet mer. Her er alt kommet med: Lønn og bankkonti og fagforeningskontingent og verdien av bosted. Svart på hvitt, og alt stemmer. Som regel. Heller ikke bilen eller hytta er uteglemt. Og selvsagt heller ikke campingvogna. Også den skal fremstå som et tall i en kolonne. 

Ja, hva er nå egentlig campingvogna verdt? Etter Skattelovens paragraf et-eller-annet, fjerde ledd, skal «alle eiere av en kjøreordning som er egnet til overnatting» oppgi verdien av nevnte gjenstand i kroner og ører, i prosent av nypris og med fratrekk av ditten og datten. Her skal det stå en sum. Campingvogna skal altså reduseres til et tall på et skjema.

Skattemeldingen, som det altså heter, vil i sannhet kunne være en skjellsettende opplevelse for sarte camping-mennesker. Det kan bli en åreviss emosjonell opprivende hendelse. Man er presset opp i et hjørne, fristen nærmer seg og man er tvunget til å gjøre et valg der to helt ulike verdisett skal legges på hver sin side av vektskåla: Dette er verdier som tilhører to ulike verdener. 

Den ene handler om noe så prosaisk som kroner og ører. Det er pengefolket og Skatteetatens språk. Det er «de iskalde hjerters språk». 

Den andre handler om følelser. Jeg vil tippe at mange campingvogneiere med hånden på hjertet vil påstå at «min campingvogn ikke kan verdsettes nok i penger». Med en liten klump i halsen og kanskje en tåre i øyekroken vil de minnes ungene som vokste opp med og i vogna, alle turene i inn- og utland, ludokveldene med sitronstearinlys for å holde myggen borte, alle trivelige campingnaboer som kom innom, og så videre og så videre. Altså hendelser som er ubetalelige, umulig å verdsette høyt nok, uvurderlige og hevet over ethvert kronebeløp. 

Så nå står du der med kniven på strupen. Tidsfristen nærmer seg. Hva skal du føre opp her? 1 million? 10 millioner? I gamle dager kunne man gråte en skvett og la dråpene synes på papiret, slik at steinhjertene på skattekontoret i det minste kunne få et snev av dårlig samvittighet. Det eneste du oppnår i dag med å felle en skvett tårer er at saltet i tårene ødelegger tastaturet på PCen din. 

Hva er så min Solifer Articina 450 verdt? Den som står aldeles i ro med vinterfortelt oppslått hele året, bak garasjen, ved siden av alle hestene oppe i dalen, vårt andre hjem, Freden & Roens plass, stedet der pulsen går saktere. Skatteetatens tabell er direkte skammelig. Vogna er havnet i en gruppe «eldre vogner» som verdsettes til kr. 1000. Som sagt: Ytterst skammelig.  

Forsikringsselskapene er ikke et fnugg bedre. Bare hør: «Forsikringsverdien for campingvognen/tilhengeren som beskrevet i punkt 3, beregnes etter hva det på skadedagen vil koste selskapet å anskaffe og omregistrere tilsvarende, eller i det alt vesentlige tilsvarende, utstyrt campingvogn/tilhenger/del av samme merke, modell, type, årgang, utførelse og stand – markedsverdien».

Markedsverdien, du liksom. Skatteverdien, likeså. Hva slags samfunn er det vi lever i? Hjerterått.

Men jeg skal ta rotta på Skatteetaten i år. Jeg tenker å kline til med 5 millioner kroner i verdi på campingvogna. Det vil trolig være første gang Skatteetaten får et ærlig svar. Men viktigst for meg vil være at tallet nok er langt utenfor de grenseverdiene som er innebygget i etatens skatteberegningsmodeller, slik at hele datasystemet kommer til å gå i stein. Så kan de ha det så godt!

Om fem år er vogna i kategori veteranvogn. Da skal den – ifølge Skatteetaten - verdsettes til antatt salgsverdi. Og jeg selger den ikke for penger!

Emneord: 
Finnes i utgave: 

På forsiden