Cinderella: 25 år med forbrenningstoalett | Din Fritid
Cinderella

25 år med forbrenningstoalett

Helt siden starten i 1997 har Cinderella hatt som mål at deres kunder skal slippe å bekymre seg når naturen kaller. Uavhengig av om man er på en hytte på fjellet, i en bobil i skogen eller en vogn i skjærgården. Og aldri før har interessen for deres produkter vært så stor.

Ikke bare appellerer frihetstanken til mange, men miljøaspektet ved løsningen har fått stadig mer oppmerksomhet. Den norskutviklede toalettløsningen trenger verken vann, avløpsrør eller renseanlegg.

Forbrenningstoalettet

Selve forbrenningen drives av en energikilde, som kan være gass og 12V eller 230 V strøm, og krever ellers ikke annet enn god ventilasjon. Forbrenningstoalettet er et vannfritt toalett hvor avfallsstoffene forbrennes ved høy temperatur til aske. Cinderella hevder at en ukes toalettbesøk av fire personer kun resulterer i en tekopp med aske. Selve forbrenningen skjer i et lukket kammer, og avgassene føres ut i friluft via et avtrekksrør. Tømmingen av den bakteriefrie asken kan skje i husholdningsavfallet.


Slik ser det ut når et Cinderella forbrenningstoalett er installert i en campingvogn.


På Cinderellas Oslo-verksted har de installert en toalett-testbenk for prøvekjøring og diagnostisering. Til høyre:  En del typiske brukerfeil går igjen, og på verkstedet er de satt i system – så man raskt kan hjelpe kundene.

For hvem?

Det er mang en hytte som har fått installert et forbrenningstoalett. Utallige fritidsboliger rundt omkring i Norge har ingen enkel mulighet til å koble seg til offentlig avløp. Da er et forbrenningstoalett et av alternativene til utedoen. Men stadig flere bobil- og vogneiere oppdager også fordelene med toalettløsningen. Mange kvier seg for å trille av gårde med den tradisjonelle toalettanken, og tenker på tømmesituasjonen med gru. Da blir det langt mer fristende å tømme en liten askeskuff.

En produsent som tilbyr Cinderella som ekstrautstyr fra fabrikk på enkelte av sine modeller er svenske Kabe. Prislappen starter på rundt 50 000 kr for en ferdig komplett løsning.

Din Fritid har også besøkt verkstedet hos Ferda Mysen som blant annet installerte et forbrenningstoalett på en splitter ny campingvogn. Det viser at nærmest samtlige vogner og bobiler kan få installert løsningen. Se rammesak, og qr-kode!


På verkstedet blir toalettene reparert og vedlikeholdt.

Ulempene

Det er viktig å være klar over at løsningen også har noen ulemper. Og da tenker jeg ikke først og fremst på at Cinderella koster en god del penger. Selve installasjonen kan i seg selv være krevende og inngripende. Det er for eksempel svært viktig å få på plass riktig dimensjonert ventilasjon til løsningen. Her har det blitt gjort mange feil ved installasjon, og kondens kan bli et problem. Å bruke fagfolk til jobben er en selvfølge, om man ikke har kunnskapen som trengs selv. Det er nå et solid knippe norske caravanverksteder som har installasjonserfaring. Vurderer du løsningen, ring og spør din lokale caravanforhandler.

Enkelte har også klaget på luktproblemer. Det gjelder da gjerne naboer som har en litt uheldig vindretning til utløpet fra den vogna eller bobilen hvor forbrenningen er i gang. Intens sommervarme og stillestående luft kan også være en utfordring, selv om Cinderella i sin brosjyre oppgir at løsningen er «luktfri».


Far og sønn, Jan Erik og Olai Rasmussen fra Sauda Rørhandel, var på kurs for vedlikehold og reparasjon, da Din Fritid var på reportasjebesøk hos Cinderella.

Fremtiden

Cinderella har fått internasjonal oppmerksomhet fordi de har en vannfri toalettløsning. Vannmangel og et fungerende avløpssystem er et stort globalt problem. En familie på fire vil spare rundt 450 liter vann ved å bruke et vannfritt toalett. Dette er et område som selskapet vurderer som spesielt interessant fremover.


Denne anonyme Oslo-bygningen rommer Cinderellas verksted og en del av salgsapparatet. Produksjonen foregår i Lyngen i Troms og Finnmark, og snart i ny fabrikk.

Hvordan forbedre luksus?

I vinter fikk vi et innblikk i hvordan Ferda Mysen utstyrte en Dethleffs Beduin Scandinavia 550 BET med en lang liste med ekstrautstyr. Blant annet et forbrenningstoalett. Du kan lese hele saken på dinfritid.no/produkt/2022/02/hvordan-forbedre-luksus eller ved å skanne qr-koden.

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 
Finnes i utgave: 

På forsiden