Hund på tur: Reglene | Din Fritid
Hund på tur

Reglene

Det å sette seg inn i reglene for å reise med hund kan oppleves som tungvint og uoversiktlig. Vi har gjort en innsats for å hjelpe deg.

La oss begynne med det som er «standard-utstyr» for alle som skal reise fra Norge til utlandet med sin hund:

Standard for alle reiser

Det er to ting som må være på plass før alle typer utenlandsreiser med hund: Og det er at den må være ID-merket med mikrochip og ha EU-godkjent kjæledyrpass.

Mattilsynet

Det er Mattilsynet som kontrollerer og formidler kunnskap om det å reise med kjæledyr. Men vær klar over at Mattilsynets regler håndterer reisende som skal ha med sine husdyr INN i Norge. Når du skal reise UT av Norge og til andre land er det det enkelte lands regler som gjelder. Vi tar det hele derfor i litt omvendt rekkefølge og begynner med hva du må gjøre før du kjører inn i Norge etter endt ferie:

Inn til Norge

OK, du har vært i utlandet med bobilen eller vogna di. Hunden har vært med. Hva kreves for å krysse den norske landegrensen? Når hunden er merket og har pass er det kun én ting til som må på plass: Dokumentert ormekur for dvergbendelorm, en til fem dager før du returnerer til Norge. Normalt er det snakk om en tablett, men i enkelte land benyttes det sprøyter. Bendelormen er ufarlig for hunder og katter, men kan gi alvorlige sykdommer hos mennesker. 

Inn til Sverige

Når du reiser med egen hund til Sverige kreves det kun ID-merking og pass. Du trenger med andre ord ikke rabiesvaksine om du kun besøker Sverige. Mattilsynet har egne nettsider som beskriver detaljene i reglene for en sverigetur.

Husk at når du skal tilbake til Norge kreves det dokumentert behandling (av veterinær) mot revens dvergbendelorm en til fem dager før du returnerer til Norge.

Inn til EU-land

Som alltid ID-merking og pass, og i tillegg skal hunden ha rabiesvaksine (veterinær) seneste 21 dager før avreise. Husk at hunden må være minst 12 uker før første vaksinering. Noen land krever flere vaksiner enn andre. Det tar tid å skulle lese seg opp på ulike lands krav, derfor har Mattilsynet laget en veiviser hvor du legger inn informasjon om hvilke land du skal til, og hvilke krav som gjelder. Du finner den på mattilsynet.no/dyr.

Rød sone?

Om du kun har vært i Sverige og har gjennomført ormdekur kan du kjøre på grønn sone i tollen inn til Norge. Har du vært i EU-land, Sveits eller Island skal du stoppe på rød sone og vise fram hunden din og dokumentasjon på den norske tollstasjonen. Vel hjemme anbefaler Mattilsynet at du behandler hunden en ekstra gang mot revens dvergbendelorm for å være på den sikre siden.

Mer informasjon, inkludert Mattilsynets veiviser: www.mattilsynet.no/dyr

28-dagersregelen

I noen tilfeller kan det være vanskelig å gi hunden dokumentert ormekur hos veterinær mellom 24 og 120 timer før hunden kommer til Norge. Spesielt om du ofte reiser over grensen. Du kan du i stedet for å måtte oppsøke veterinær i utlandet behandle hunden løpende mot revens dvergbendelorm med maksimalt 28 dagers mellomrom. For å benytte seg av denne såkalte 28-dagersregelen gjelder følgende:

  • Alle behandlingene, fra den første til den siste, må gis i et EU/EØS-land av en autorisert veterinær.
  • Du må alltid starte opp med å få behandlet hunden på to ulike datoer med maksimalt 28 dagers mellomrom. Før hunden kan reise inn i Norge etter de to behandlingene, må det ha gått minst 24 timer fra første behandling.
  • Disse to behandlingene kan gjennomføres i Norge før du reiser ut, eller i et annet EU/EØS-land. Først etter disse to behandlingene kan hunden bli med inn i Norge.
  • Du må vedlikeholde behandlingen minst hver 28. dag. 
  • Hvis du vil avslutte behandlingsopplegget, må hunden få en siste behandling i Norge innen 28 dager etter forrige behandling. 
  • Veterinæren må dokumentere behandlingene i hundens EU-kjæledyrpass.

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 
Finnes i utgave: 

På forsiden