: Sverige (1/7): Øresundskysten - Slott, natur og kulørte hus | Din Fritid

Sverige (1/7): Øresundskysten - Slott, natur og kulørte hus

Man skal ikke så langt bort fra Norge, før vi kommer til et land, som er veldig forskjellig: Sverige ved kysten av Øresund med sine slott, parker, en flott natur på steinrike Kullen, de fargerike husene i Lerberget og Höganäs – og prinsessetårta hos Søstrene Lundgren.

Lerberget camping ligger helt ute mot kysten så det er god utsikt over Kattegat.

Øresundskysten

Bilen er pakket og GPS’en er klar til å guide oss til Lerberget Camping ved Øresundskysten.. Det er en deilig solskinnsdag og vi har god tid. Den raskeste veien er langs E6 nedover svenskekysten, der det er muligheter for å ta noen avstikkere ut mot havet.

Lerberget Camping ligger ved innseilingen til sundet helt ute ved kysten. Campingplassen er delt opp i to halvdeler, adskilt av den gamle hovedveien mellom Helsingborg og Höganäs. Vi ankommer og får en plass i nærheten av vannet, så vi har god utsikt over Kattegat.

Frukten fra de mange vilde klittroseene i området kan brukes til syltetøy.

På plassens strandlinje har teltcamperne sitt område og der ligger det en deilig sandstrand. Selvom man herfra kan se både til Gilleleje og Hornbæk i Danmark, er det ikke mange dansker på plassen.

Senere på kvelden nyter vi høysommeren og går en lang tur til Höganäs. Turen hit påminner om den danske Øresundskysten med en masse praktfulle villaer ut mot vannet, men her er bebyggelsen og vannet adskilt av et bredt belte med strand og klitter, der vi kan sitte og nyte utsikten og naturen etter at vi har plukket frukt til syltetøy fra de mange vilde klittroser som finnes i området.

Sofiero slott ved Helsingborg er hovedsakelig kjent for sin vakre rosehage.

Sofiero

Været er deilig, og selv om det er fristende å bli på plassen og slikke sol, bestemmer vi oss for å dra til Sofiero, som er et slott rett i nærheten av Helsingborg. Når vi kommer fram er utsikten til slottet sperret av en stor scene, og det viser seg, at det skal være rockekonsert på plenen om kvelden. Vi finner en alternativ sti og kommer gjennom et vakkert skogsområde med mange skulpturer og når til slutt dagens høydepunkt, rosehagen, der det summer av sol, sommer og bier.

På halvøya Kullen ligger Krapperup slott, som er omgitt av en praktfull park.

Krapperup Slott

Den flotte turen gjennom skog og parker på Sofiero ga massevis av energi, og vi kjører videre til Krapperup Slott, som ligger i nærheten. Den gamle slottsherren var før i tiden eier av hele halvøya Kullen, og det lille slottet er omgitt av en praktfull park, dit det er gratis adgang. Det er virkelig vakkert her inne; lyset faller skrått innover gressplenene og når vi setter oss på en benk for å slappe av, befinner vi oss i en skog av lavendelblomster, der insektene summer om kapp med fuglesangen i de kjempestore bøketrærne.

Den fantastiske solnedgangen over Kattegat kan nytes fra den lille byen Lerberget.

Etter kveldsmaten går vi en tur inn til den lille byen Lerberget. Her er det massevis av små, maleriske hus og man merker tydelig kulturforskjellen. Vi nyter den fantastiske solnedgangen over Kattegat, og kan se Kronborg slott i Helsingør forsvinne i mørket.

Ved kysten av Kullaberg kan klippene bli opp til 65 meter i høyden.

Kullen

Beina er støle etter de lange fotturene i går, og vi bestemmer oss for å nyte sommerdagen på stranden, slik at vi kan være friske og opplagte til i morgen.

Etter åt ha slappet av og hvilt bena i går er vi klare for å dra til Kullaberg (også bare kalt Kullen). I Danmark er det bare på Bornholm man finner klipper, men her oppe – bare en times kjøring fra København, finnes kystpartier med bratte klipper, som er opp til 65 meter høye, rett ut mot havet. Et veldig vakkert og dramatisk landskap, der vi sitter og ser på seilbåtene som glir stille forbi pynten, bare noen få meter fra land.

I Flickorna Lundgrens hage, nyter folk sin kaffe og spiser prinsessetårta.

Flickorna Lundgren

Vi har enda en opplevelse igjen her på Kullen: en fin kjøretur gjennom det flotte, bakkete landskapet til Arild. Vi er langt borte fra all bebyggelse og det er vild natur så langt øyet rekker, og så ser vi et skilt, der det står ”Flickorna Lundgren” og kommer litt etter til en liten lysning, som er fylt med biler og en kø av mennesker på flere meter står foran et bondehus. Hele hagen er fylt med stoler og bord og folk som drikker kaffe og spiser ”prinsessetårta” og andre lekkerbiskener. Vi kunne selvfølgelig heller ikke holde oss i skinnet

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden