: Silkeborg - nyt Danmark i høyden | Din Fritid

Silkeborg - nyt Danmark i høyden

For mange betyr Danmark lange strender, vind og golfbaner. Tar du turen til Silkeborg, er opplevelsene flere, annerledes og ikke minst høyere.

Omtrent en time fra Legoland kan man oppleve et Danmark som er mer spesielt enn det vi er vant til. Byen ligger i et område hvor de høyeste ”fjeltoppene” i landet ligger, og omgitt av vakre innsjøer skaper regionen noe helt for seg selv.

Rett utenfor Silkeborg kan du se utover noen av Danmarks høyeste punkter og største skoger fra en 44,8 meter høy klatremast. Masten pleide å være Danmarks høyeste tre, helt til en storm blåste det over ende i 2001.

Da fikk klatreren Ralf Tilsted Søndergaard ideen om å lage en klatremast av treet. Treet ble kuttet opp i tre deler, det ble skrudd på klatrehåndtak, treet ble satt sammen igjen og reist opp. Nå kan de som vil komme og klatre i treet, og ikke minst utfordre høydeskrekken.

For alle

Mange frykter store høyder, men faktum er at denne klatremasten er noe de fleste kan klare. Den yngste som noen gang har klatret til topps var en fire år gammel jente, og den eldste var en 82 år gammel mann. Rekorden på å nå toppen er 2 minutter og 4 sekunder. Å slå den er for spesialister, men du har i alle fall en sjanse til å sette personlig høyderekord.

Om man ønsker kan klatringen kombineres med mountain biking og en tur på Himmelbjerget.

- Mange firmaer kommer hit for å gjøre dette. Da lager vi en konkurranse ut av det, og det pleier å bli morsomt. Dessuten passer opplegget for stort sett alle fra åtte år og oppover, sier Tilsted Søndergaard, som er daglig leder for klatremasten.

Prisene varierer etter hvor mange instruktører og utøvere som skal klatre. For en familie på fire i en time, koster opplevelsen 900 danske kroner (2009).

Himmelbjerget

Mange tror Himmelbjerget er Danmarks høyeste fjell, men det stemmer ikke. Himmelbjerget er med sine 147 meter over havet, faktisk bare nummer ti. Likevel er det et vakkert landskap man kan se fra bjerget. Fra toppen har man utsikt over både vann, skoger og åser. Det er flere monumenter på Himmelbjerget, men det mest synlige er det 25 meter høye tårnet. Tårnet er et minnesmerke over kong Frederik den 7. som 5. juni 1849 ga danskene deres grunnlov. I området rundt Himmelbjerget er det mange vakre idylliske turstier.

Med ”Hjejlen”, verdens eldste dampskip, som daglig seiler på Silkeborgsøerne, kan du ta vannveien helt fra Silkeborg til Himmelbjerget.

Ferskvannsakvarium

På campingturer hender det at fiskestangen blir tatt frem, men det å studere fiskene i vannet har også sin egen sjarm. Danmarks eneste ferskvannsakvarium, Aqua Ferskvands Akvarium, som ligger midt i Silkeborg sentrum, gir deg muligheten til det. Senteret har 20-25 forskjellige fiskearter, i tillegg kan du se dyr som oter, vaskebjørn, mink, sumpbever, forskjellige krypdyr, fugler, og insekter. Er du heldig, får du med deg foringen av dyrene.


Fotballgolf

Du spiller kanskje golf eller fotball? Med fotballgolf kan du kombinere de to spor tene. I Silkeborg ligger det en 18-hulls fotballgolf-bane der hele familien kan spille. En annerledes og morsom familieaktivitet.

Aktiviteten er selvbetjent. Alt nødvendig utstyr finnes på stedet, og betaling er selvbetjent. Her finnes også sandvolleyballbaner og andre aktiviteter. Ønsker man å tilbrede sin egen varmmat, har man tilrettelagt forholdene med eget grillområde.

Kano

Innlandsbyen Silkeborg har noe så sjeldent som en havn. I tillegg til å spise byens beste is, tilbyr iskiosken på havnen utleie av båter og kano. Ved å leie kano eller kajakk, og å padle på Danmarks lengste elv, Gudenåen, kan man nyte stillheten fra vannivå. Kanoen kan leies så mange dager man ønsker.

80 DKK koster herligheten for en time, og 300 DKK for en dag (2009). Langs elven finnes mange overnattingssteder, og det er koselige steder å stoppe og spise langs elven. Dersom man ønsker å slå to fluer i en smekk kan man padle kano til ferskvannsakvariet.


Historisk

Svostrup Kro er en av Danmarks fineste kroer, og er absolutt verdt et besøk. Den ligger idyllisk til langs elven Gudenåen, et stykke fra Silkeborg sentrum, og har en velstelt og koselig hage. Det er som å dra 100 år tilbake i tid.

Rommene er innredet individuelt og sjarmerende med antikke møbler og gjenstander. Det antikke er gjennomgående for hele kroen, og alle gjenstandene er samlet opp fra gårdene rundt kroen gjennom 25 år.

Maten på kroen er svært god, og man kan bestille alt ifra dansk husmannskost til mer moderne retter. Kroen har mange besøkende, så det er tryggest å reservere bord på forhånd om man skal spise der.


Danmarks ti høyeste fjell

Danmarks mest kjente topp Himmelbjerget er kun på en tiende plass. Tidligere delte Møllehøj og Ejer Bavnehøj førsteplassen, men etter de siste målingene innehar Møllehøj nå den prestisjefylte førsteplassen alene. Her er listen over Danmarks høyeste naturlige topper:

170,86 meter: Møllehøj, Jylland
170,77 meter: Yding Skovhøj, Jylland
170,35 meter: Ejer Bavnehøj, Jylland
170,08 meter: Lindebjerg, Jylland
169,44 meter: Vistofte, Jylland
162 meter: Rytterknægten, Bornholm
157 meter: Rye Sønderskov, Jylland
153 meter: Them Bavnehøj, Jylland
148 meter:Sorring Loddenhøj, Jylland
147 meter:Himmelbjerget, Jylland

Silkeborg

Silkeborg er en mellomstor by med 87 000 innbyggere. Byen ligger omtrent en times kjøring fra Billund flyplass og Legoland. Silkeborg har det største sammenhengende skogområdet i Danmark og i byen finnes mange cafeer, spisesteder og utesteder.

Det finnes et utall av campingplasser i området rundt Silkeborg.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden