: Tsjekkia: Opplev historiske Praha | Din Fritid

Tsjekkia: Opplev historiske Praha

Den Gylne Byen – Praha, er helt klart til for en hel ferie eller stopp på veien sydover. Utgangspunkt for turen er campingplassen Caravan Camping Praha.

Campingplassen Caravan Camping Praha beskrives nærmere i en annen artikkel her på portalen. Søk på Praha eller se mer nederst på denne siden.

Utsikt fra campingplassen over elven Moldau

Musikkens by

Man kan med full rett si, at Praha er musikkens by. Ingen steder synes det å være et så stort tilbud av musikk, som i Den Gylne By. På Karlsbroen høres det lystig jazz, gitarmusikk og folkemusikk. Allerede under de bøhmiske kongers tid var musikere og komponister begunstiget av regenter og de adelige. Ikke minst en herre ved navn Mozart, hvis musikk på et tidspunkt ikke var så populær i Europa. I Praha, derimot, fikk han lov til å oppføre sin opera ”Don Giovanni” og allerede dagen etter var de mest kjente ariene blitt så populære, at de kunne høres over hele byen.

Alle store komponister har vært her – også de store tsjekkiske. Navn som Dvorak, Smetana og Janacek, som alle er sønner av byen og internasjonalt kjente.

En spesialitet i Praha er marionetteatrene (dukketeater)

En god måte å få billetter på

Nesten på hvert eneste gatehjørne kan man hver dag få billetter til en konsert i et eller annet teater eller til en av byens mange vakre kirker. Arrangørene har oppdaget, at turistene er mindre prisbevisste, noe som er grunnen til at prisene har steget noe i løpet av de siste årene. Mozarts teater, som i sin tid uroppførte ”Don Giovanni” (norsk: Don Juan), står fortsatt i sin originale skikkelse. Det oppføres den dag i dag musikk av Mozart - ikke minst operaer i dette teateret. Stedet bør være en selvfølge for enhver musikkelsker.

En spesialitet i Praha er marionett teatrene (dukketeater). Her kan man fortsatt høre ”Don Giovanni”, riktignok i en sterkt forkortet og i en enda morsommere utgave. Tro ikke, at barna ikke morer seg! De lever seg inni forestillingen. Musikken er original, selv om forestillingen av hensyn til barna er forkortet.

Andre berømte teatre er de såkalte ”Blacklight” teatre, som også uttrykker seg med hjelp av mimikk og et internasjonalt formspråk, som kan forstås av alle.

Vakker silhuett i solnedgangen

Historisk tilbakeblikk

Praha og dens befolkning har lidd mye opp gjennom århundre med kriger, men dens sentrale beliggenhet i Europa har alltid fått byen til å gjenoppstå. I de senere århundrene er byen imidlertid blitt forskånet for store materielle ødeleggelser. Dette gjelder også i 2.verdenskrig, da ikke minst den jødiske og ikke-tyske befolkningsdelen måtte tåle ufattelig store ofre. Byens hus, slott, kirker og institusjoner fikk imidlertid ingen skader. Det er dette faktum, som gjør, at byen i dag står tilbake i en ufattelig glans. For mange mennesker er en fasade på et hus en selvfølgelighet, her i Praha kan man lese ut historien i hver eneste fasade. Barokk, Renessanse, Rokokko, Nyklassisisme og Jugend – alt finnes side om side og gate opp og gate ned. Å stå på Karlsbroen og se fasadene langs elven i kveldslyset er en stor opplevelse. Praha har fått tilnavnet ”Den Gyldne By” ikke kun på grunn av sine mange prektige palass og kirker, men i like høy grad også på grunn av de velholdte husene og deres fasader. Det er også av samme grunn, at det finnes en lang rekke små smug, som er veldig maleriske. Spesielt i det skiftende lysspillet, som varierer hele dagen igjennom i takt med solens gang over himmelen.

Stemningsbilde ved Karlsbroen

Byens hjerte - Karlsbroen

Byens hjerte slår på Karlsbroen. Herfra går alle ruter både til bydelene vest og øst for elven. De helt fanatiske tilhengerne av byen mener, at Karlsbroen er best når dagslyset bryter igjennom.

Karlsbroen er den mest kjente broen over Moldau i Prahas sentrum. Den nåværende broen sto ferdig på begynnelsen av det 15. århundre og var til midten av det 19. århundre den klart viktigste forbindelsen mellom Prahas borg på vestsiden av elven og Staré Město (Den Gamle By) på østsiden. Broen het opprinnelig Steinbroen eller Prahabroen, men den fikk offisielt sitt nåværende navn, oppkalt etter grunnleggeren, Karl 4. i 1870.

Broen er 516 meter lang og nesten 10 meter bred. Den har 16 hvelvinger og beskyttes av tre tårn, herav to på vestsiden og et på østsiden. Broens rekkverk på begge sider er prydet av en samling på 30 statuer og skulpturer.

Borghøyden med slott og St. Veiths katedralen

Det er vaktavløsning på slottet ved hovedinngangen kl. 12 hver dag. Vær ute i god tid - det er alltid stor oppslutning.

Bak slottet finnes et lite område med små, maleriske håndverkshus fra det 16. århundre, blant annet Kafka-huset. Det er bare adgang til stedet for turister, som har en spesiell billett eller A-billett.

Byens vakre tak, sett fra Borghøyden

Rådhusplassen (Staromeske namesti)

Rådhusplassen er åsted for en del forskjellige severdigheter: Først og fremst rådhuset selv, som er oppført i 1328. På fasaden mot syd er det plassert mer enn 500 år gamle astronomiske ur, der den innviklede mekanikken er for vanskelig for meg å forklare, men det samler hver time, mest midt på dagen, en tusentallig skare av turister, som vil beundre dette urverket. Ikke minst fordi det åpner seg noen dører i toppen, hvoretter det kommer ut en liten prosesjon. På plassens østside finnes Tyn-kirken fra 1511, der den store danske astronomen Tycho Brahe ble gravlagt.

Midt på plassen finnes det store monumentet over Jan Hus og andre, som har kjempet for en selvstendig bøhmisk (tsjekkisk) stat gjennom flere århundre. På plassens nordside finnes en liten kirke i barokkstil; den heter Mikulaskirken og anvendes ofte til konserter og er kirke for jesuittene.

Karlsbroens vakre tårn ses forrest, mens Borghøyden med slott og St.Veits katedral ses i bakgrunnen

Wenzelsplassen

Det er ikke alle, som anser denne store plassen, som kan romme 400.000 mennesker, særlig tiltrekkende, med mindre man vil titte på mer eller mindre mondene butikker. Ikke desto mindre er denne sentrale plassen av historisk verdi, spesielt i den nyere historien. Det var her studenten Jan Palach protesterte mot den Sovjetiske invasjonen i 1969, ved å sette fyr på seg selv. Et minnesmerke over ham finnes her på plassen, ellers er gaten et virvar av turister, restauranter, kasinoer, hoteller og et endeløst antall butikker og prostituerte. De største historiske severdighetene befinner seg innenfor gåavstand fra gaten.

Det jødiske kvarter

I forlengelsen av Rådhusplassen, finnes det store jødiske kvarter mot nord. Blant annet finner du her den store synagogen fra 1600-tallet og Klaus synagogen rett ved siden av den jødiske kirkegården, hvis gravstein aldri må sløyfes. Det må betales entré til begge deler.

1600-tallets vakre synagoge

Buss, T-bane og trikk

Det kan kjøpes 3-dagers billett for ubegrenset bruk - det er billig, og den gjelder for hele Praha med buss, T-bane og trikk. En slik billett kan kjøpes på campingplassen.

Husk, at tsjekkerne i likhet med andre sydlige folkeslag er veldig høflige og galante mennesker. Det gjelder ikke minst, at yngre mennesker overlater sitteplassen til eldre mennesker, spesielt hvis det er av hunkjønn. Men det er også vanlig, at menn reiser seg for å gi plass til en dame. At større barn eller ungdom opptar sitteplass for sine eldre medborgere, er en utenkelighet. Her kan en uvitende turist komme fryktelig galt av gårde, så husk alltid å legge merke til, hvordan lokalbefolkningen oppfører seg. Både i teater, offentlige transportmidler og i trafikken.

Vaktavløsning, legg merke til blåserne i vinduene

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden