: Danmark: Gyvelborg Øko Camping | Din Fritid

Danmark: Gyvelborg Øko Camping

Ved Nørre Snede, midt på den forhenværende heden, finnes et sted, som nesten ingen campere kjenner. Her har hollandske Jellemien og Willem slått seg ned for 18 år siden for å skape et fristed både for seg selv, et økologisk landbruk og mange glade campere, ikke minst de med barn.

Et vakkert anlagt naturområde foran gårdens hovedbygning.

Den spede oppstart

Campingplassen startet for ca. 10 år siden fordi familien hadde en masse bekjente i Holland, som gjerne ville nyte ferien på gressplenen deres foran huset. De innredet deretter en del av huset til ferieleilighet, men det tilkom stadig campende folk. Ryktene om dette fristedet hadde spredt seg i Holland som ild i tørt gress. Det var ganske enkelt nødvendig å lovliggjøre all denne aktiviteten og freden i de private gemakkene skulle jo også bevares. Med stor flid ble det bygd en liten toalettbygning og et lite sted med et overdekket kjøkken, da de fleste gjestene på det tidspunktet var campere med telt.

Terrenget ble planert etter at det også kom campingvogner og det ble anlagt en liten sjø foran hovedhuset, som skulle gjøre det hele enda hyggeligere.

Barnefamilien nyter det frie livet blant kuer og velduftende jorder.

Positivt forhold til levende dyr

De stadig økende aktivitetene gjorde det nødvendig å utvide plassen. De mange husdyrene på stedet fikk barnefamiliene til å strømme til. Willem gikk i gang med å bygge lekeplass til de mindre barna, men hoppepute sto de over. De ville heller inspirere både foreldre og barn til et forhold til levende dyr, naturen og en god porsjon frisk luft.

Vi har snakket med denne lille kjernefamilien og de samtykker alle i munnen på hverandre, at stedet er optimalt for familier med barn, som elsker å klappe kalvene, kattene med et vell av unger og det store plysjdyret av en hund. Og så er det jo et sentralt sted sier de. Det er ikke langt til Legoland eller Løveparken i Give og skal vi på handletur finnes byene Nørre Snede, Vejle eller Silkeborg, der vi jo finner ytterligere fine severdigheter.

Den perfekte sommerstemning kan nytes ved bredden av sjøen

Nesten som på en golfbane

Gressplenen er overordentlig velpleid og det forblir den med å være, fordi Gyvelborg ikke tar i mot fastliggende campere, til gjengjeld har man i den mest kuperte delen av terrenget bygd tre luksuscampinghytter, som i innredning og utstyr er som et lite sommerhus. Utsikten fra de tre bakketoppene er fantastisk over det store området, som er beplantet med Gyvel, samt et tilstøtende moseområde.
Det skal ikke legges skjul på, at brorparten av camperne kommer med telt eller teltvogn. Det betyr imidlertid ikke, at den moderne camperen i bobil eller campingvogn ikke har noe å hente og selv om den altoverveiende skaren av campere inntil for kort tid siden kom fra Nederland, så har fler og fler skandinaviske campere i det siste sluttet seg til den skaren, som legger vekt på absolutt landlig ro.

En av de sjeldne dagene uten teltcampere

Natursti

Rundt hele området er det anlagt en natursti, som fører de spaserende rundt til små bekker og skoger og Willem har selvsagt satt opp benker og bord på strategiske steder. I skogbrynet vokser ville bringebær, som gir anledning for Jellemien til å samle barna til en bærplukkingstur, hvoretter man i samlet flokk drar hjem til gården og går sammen om å lage syltetøy. Ikke for at gårdens folk skal nyte godt av det – nei, mens barna er ”hjemme” til kveldsmat baker Jellemien en stor stabel pannekaker og så samles ungene igjen rundt et leirbål og så er det kos med hjemmeplukket syltetøy til alle ungene.

Kveldsmaten inntas mens kuene titter over gjerdet

Golf på naturens premisser

Glade barnestemmer kan ikke ødelegge roen – heller ikke når Willem innkaller til golf. Den store klokken på gården ringer lystig over det vakre landskapet og nå skal det spilles golf. Vel og merke ikke på noen autorisert golfbane, men med store køller. Banen er de tilstøtende jordene, der det godt gjemt i alle retninger finnes skikkelige hull til golfballene, som er litt i overkant av vanlig størrelse. Banens forhindringer er mange: her står en ku, som nødig vil flytte seg, her har muldvarpen kastet opp et ordentlig lass, her står en gyvelbusk i veien, deretter er det et knippe brennesle med flagrende sommerfugler som er den neste forhindring.

Det er naturen, som skaper begrensningene for et spill, som gjør at høylytte gledeshyl kan høres over hele området. Premier? Lurer på om ikke Jellemien er i gang med å lage noe lekkert i sitt store bondekjøkken?

Frokost i det grønne.

Øko Camping

Gården Gyvelborg blir drevet som et økologisk landbruk og er storleverandør av melk til Thise Meieri. Kravet om naturvennlighet går igjen på alle ledd av driften av både gård og campingplass. Det blir ikke sprøytet, ugress fjernes med håndkraft eller gassbrenner, selv om arbeidet er omfattende. Trær og busker er omgitt av treflis og når det brukes rengjøringsmidler, er det av merket ”Undri”, som tilbyr sånne, som brytes ned i naturen på kort tid.

Gyvelborg tilbyr også tre veldig fine og vakkert beliggende hytter.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden