: Test: Knaus Sport 500 EU (2010-modell) – Sporty lettvekter | Din Fritid

Test: Knaus Sport 500 EU (2010-modell) – Sporty lettvekter

Knaus Sport 500 fås med fem forskjellig planløsninger. Bobil & Caravan har testet en av dem.

Oppbygging

Et helgalvanisert enakslet AL-KO-understell med stabilisator er vognas grunnmur. Dekkdimensjonene er 185/R14C. Stålfelg uten pyntekapsler er standard, det er ikke reservehjul. Varmtvann og sentralvarme luft er det Trumatic som står for. I tillegg er det, i den vogna vi testet, elektrisk gulvvarme. Den trillbare vanntanken er på 45 liter og er lett tilgjengelig via ei utvendig luke. Samtlige vinduer har blendingsgardin. Vogna har to takluker, ei av disse er ei panoramaluke fra Heki. Utvendig er fargene holdt i hvitt med grått skjørt og med blå og grå linjer. Baklysene er runde og plassert på rekke over hverandre. Vogna har totalt sett ett behagelig, men kanskje vel konvensjonelt ytre. Inngangsdøra er av typen stalldør og har myggnetting.


Kjøkken

Kjøkkenet i vogna er plassert mellom soverommet og inngangsdøra. Benkeplata er 111 centimeter bred, 64 dyp og har en arbeidshøyde på behagelige 95 centimeter. Til venstre er det et nedfelt konvensjonelt gassbluss. De tre blussene er plassert på rekke og det er god plass mellom dem. Dermed er det gode muligheter for å kunne bruke tre relativt store kjeler samtidig. Til høyre er det en Dometic oppvaskkum. Også denne er selvsagt nedfelt med plate over. Foran gassblusset er det brukbart med arbeidsplass. Muligheten for to kokker i sving samtidig er absolutt til stede. Under gassblusset finner vi et 110 liters kjøleskap med en fast frysedel. Til høyre for kjøleskapet er det øverst plassert en bestikkskuff som er 46 centimeter bred, ti høyt og 38 centimeter dyp. Under skuffen er det et skap som er delt i to med ei hylle. Dette er 70 centimeter høyt, 50 bredt og har en dybde på 59 centimeter. Overskapene består av to skap som begge er 53 centimeter brede. Dybden er 34 centimeter og høyden er på 42. Skapet til høyre er delt i to med ei hylle og er helt klart tiltenkt plass for asjetter, kopper og glass. To spotter under overskapet, samt ei Heki panorama takluke og et stort vindu mellom benkeplata og overskapet gir godt arbeidslys. Konklusjonen blir et velfungerende kjøkken som er i stand til å betjene fler enn det antall personer vogna er tiltenkt til. Minuset er fraværet av ei avtrekksvifte.


Sengeplasser

Sport 500 vogna leveres i fem varianter, der valg av sengetype er avgjørende for resten av planløsningen. I den vogna vi testet er soverommet plassert fremst i vogna og består av to enkeltsenger med en midtgang. Liggeflaten på de to sengene er 86 gange 200 centimeter. Standardmadrassene er av god kvalitet. Ved å dra ut ei plate over midtgangen gjøres enkeltsengene om til ei dobbeltseng og den totale liggeflaten blir da på solide 207 x 200 centimeter. Med andre ord ypperlig god plass for to besteforeldre som har med seg barnebarnet på tur i ny og ne. Sengene er plassert relativt høyt og det blir derfor svært mye lagerplass under sengene. Den ene delen kan betjenes via ei utvendig lagerluke. Det eneste som er av belysning i soverommet er en spott i hver av hodeendene. Her burde produsenten ha spandert på et lyspunkt i taket i tillegg. Over sengene er det plassert ei stor og god rekke med overskap som gir mye lagerplass. På kortveggen mellom sengene og overskapet finner vi ei lang åpen hylle med plass til småting. Under denne hylla er det i tillegg ei åpen hylle på nivå med madrassene der det er mye plass. Soverommet er også velsignet med et nattbord mellom sengene. Rommet har egen takluke og soverommet kan deles fra resten av vogna med solid skyvedør i laminat. Sittegruppen bak i vogna kan gjøres om til ei gjesteseng med enkle grep. Totalt antall sengeplasser blir da fire voksne og ett barn.


Oppbevaring

Oppbevaring er denne vognas store styrke. Vognas størrelse tatt i betraktning er det mye plass både i skap og spesielt under sengene. I tillegg til den skapplassen som er beskrevet under de andre enkeltpunktene er det to høyskap på hver sin side av baderomsdøra. Til venstre et hengeskap som er 140centimeter høyt, 54 bredt og har en dybde på 57 centimeter. Hengehøyden er på greie 135 centimeter. Skapet til høyre går fra tak til gulv. Høyden er 196 centimeter, bredden 18 og dybden er 57 centimeter. Skapet har to dører og er delt i fem med fire hyller. Noe av plassen i dette skapet vil nok bli okkupert av kjøkkensjefen. Mellom kjøkkenet og soverommet er det plassert to store og åpne hyller. Her er det satt av plass til TV-skjermen, slik at denne kan ses fra både kjøkkenet, sittegruppa og soverommet. Deler av disse to hyllene kan lukkes med ei sjalusidør. Også i den integrerte gasskassa er det mye plass, selv etter at alt det obligatoriske er på plass. Ei utvendig lasteluke for å komme til under en av sengene i soverommet er også et pluss.


Sittegruppe

Helt bakerst i vogna finner vi sittegruppa. Med godvilje kan seks personer benke seg i gruppa. Prøvesittingen avslørte at de fire personene som får plassen mot vognas langside sitter godt. Det gjør ikke de to som sitter mot bakvinduet. Her er selve sitteunderlaget litt for kort for voksne, men sikkert grei nok for litt mindre barn. Belysningen er god med ei taklampe og fire spotter som er plassert under overskapene. Over hele sittegruppa er det plassert ei overskapsrekke der dybden er 30 centimeter. Bredden varierer fra 40 til 70 centimeter og skapene har en høyde på 63 centimeter. Samtlige er delt i to med ei hylle. Fire er med skapdør og to er åpne. I hjørnene mellom sittegruppa og overskapene finner vi to snertne åpne hjørnehyller. Mellom bakvinduet og ryggputene er det også noe lager plass. Sittegruppa kan enkelt gjøres om til ei dobbeltseng som måler 205 x 138 centimeter. Under sittegruppa er det godt med lagerplass, til tross for at noe av det er brukt til teknisk utstyr. Her finner vi blant annet vanntanken.


Bad

Sanitærrommet er plassert tvers ovenfor kjøkkenet. Til venstre er det et vendbart Thetford kassettoalett. Til høyre en håndvask med et skap under. Dette skapet er 29 centimeter dypt og 50 centimeter høyt. Bredden varierer fra 35 til 55 centimeter og skapet er delt i to med ei hylle. Over vasken er det et stort speil. Til venstre for dette er rommets andre skap. Høyden er 75 centimeter, bredden 37 og en dybde på ni centimeter. Skapet er delt i tre med to hyller. Belysningen består av to spotter over vasken. Det er ikke takluke i toalettrommet, men det er en lufteventil i taket. Gulvet i baderommet er utstyrt med dusjkar. Hovedinntrykket av sanitærrommet er at det er lite, men funksjonelt. To minus er manglende knagger til håndklær og materialvalget i nedre del av innredningen. Litt simpel hvit plast trekker etter min mening noe ned.

Tekniske data

Totalvekt: 1400 kilo.
Egenvekt: 1230 kilo.
Total lengde: 728 cm.
Karosserilengde: 532 cm.
Total bredde: 232 cm.
Total høyde: 257 cm.
Innvendig lengde: 500 cm.
Innvendig bredde: 216 cm.
Innvendig høyde: 196 cm.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden