: Klargjøring av vogna | Din Fritid

Klargjøring av vogna

For de flestes vedkommende har kjøretøyet og utstyret vært pakket godt bort i den mørke vintertiden. Våren betyr tid til å pakke ut og gjøre klar til en ny sesong.

Du kan gjøre mye selv

Hvis campingvognen har vært oppbevart fornuftig i løpet av vinteren, er klargjøringsarbeidet mye lettere. Gassettersynet skal alltid utføres av et autorisert verksted, men mye av det andre klargjøringsarbeidet kan utføres hjemme i innkjørselen. Det er også veldig hyggelig å gjøre en av vårens første varme dager til en rengjøringsdag, der hele familien hjelper hverandre. Før avgang kan det også anbefales å prøve ut nyanskaffet campingutstyr, så det virker optimalt under selve ferien. Bremser, gassystem og et velsmurt chassis har også innflytelse på sikkerheten. Er vognen av eldre dato, er det enda mer viktig å få den sjekket på et verksted før sesongen starter. En ny campingvogn har godt av et par prøveturer før den store sommerferien. På den måten oppdager man også feil, mangler og uhensiktsmessige detaljer, som kan rettes opp, før avgang.

Vær ute i god tid

På våren går norske caravanforhandlere sin travleste tid i møte, så det er en god ide å være tidlig ute med å bestille tid på verkstedet. Ikke bare for å være sikker på, at vognen er klar for ferien, men også for å ha noe slingringsmonn i forhold til uforutsette og mer alvorlige problemer, så som utette gassinstallasjoner, blokkerte hjulbremser osv. Det kan til tider også være ventetid på bestilling av reservedeler.

Sjekkliste til vårklargjøring

Grundig rengjøring – gjerne med voks. Det finnes flere forskjellige egnede preparater. Eventuelle skader i lakken utbedres. Støttebein, kobling og bremseforbindelser renses og smøres. Dekkene kontrolleres for skader og slitasje - seks år gamle dekk skiftes ut. Smør alle gummilister. Lad batteriene helt opp. Sett på varmen, så vognen ”tømmes” for kondens. Det kan ta et par dager. Sjekk, at vinduer kan åpnes og lukkes igjen. Prøv ut alle vann- og strøminstallasjoner. Forteltet rengjøres med rent vann og bløt børste. Plugger og stropper ses over og telles slik at antallet stemmer. Se over vognens papirer. Forteltet skal også klargjøres og settes opp.

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden