: Campingtur til Normandie – del 3: Endelig frie | Din Fritid

Campingtur til Normandie – del 3: Endelig frie

Jeg har vært her før, men likevel skal jeg forbi og hvert besøk gjør et enormt inntrykk på meg. Det er et sted, som er veldig uvanlig, fordi man bare kan oppleve det ved å komme hit personlig. Det er fantastisk i en tid, da vi får hele verden servert rett inn i stuen gjennom Tv og Internett.

En natt de aldri glemmer

Madame Arlette Gondrée, som i dag eier Cafe Gondrée i Bourville, var bare 4 år gammel, da hun sammen med sin far, mor og søster satt tett sammen i kjelleren til kaféen og håpet på, at denne gang ville det lykkes for de allierte å overvinne den tyske okkupasjonsmakten. Man forstår mye, når man er 4 år og Madame Gondrée glemmer det aldri. Hennes far insisterte på å bli i huset, slik at det ikke skulle bli tatt fra dem. Skulle de bort, måtte det bli med makt. Men, det medførte store prøvelser gjennom hele krigen, og natten mellem den 5. og 6. juni 1944 har også etterlatt dype minner for hele familien.

Endelig fri

Café Gondrée ble det første huset i Frankrike og familien Gondrée de første personene, som ble befridd under 2. Verdenskrig. Det gjør huset og Madame Arlette Gondrée til et helt spesielt møte. Madame Gondrée er ofte på kaféen og snakker utrolig bra engelsk, dersom man ikke kan fransk. Hun forteller gjerne sin historie, men bare dersom man har tid til å høre den og hun føler at man er oppriktig interessert. Min oppfordring er: la henne fortelle, for historien er både barsk og lykkelig. Det mest suverene ved stedet, er at det må besøkes for å få opplevelsen. Tenk at det fortsatt finnes slike steder. Det er fantastisk.

Fotografering forbudt

Med unntak av ganske få ting på kaféen får man verken filme eller ta bilder. Heller ikke til privat bruk, for stedet fungerer i dag like mye som en form for kapell, der krigsveteraner – de få, som er igjen og pårørende kan komme forbi og nyte en stille stund. Det er 6 små bord og man kan kjøpe kaffe og litt å bite i. Vi fikk lov til å ta et bilde av Madame Gondrées foreldre, som også under krigen drev kafé i huset. Under selve krigen kom mange tyske soldater til stedet. Hva de ikke visste, var, at Monsieur George Gondrée kunne tysk og på den måten hørte en masse, som han kunne fortelle videre til de allierte. Han drev kaféen med sitt eget og sine familiemedlemmers liv som innsats. De røde blomstene på bildet er valmuer. De symboliserer bloddråper og finnes overalt på kaféen.

Pegasus broen

Grunnen til at de allierte også angrep her, var, at broen over elven Orne var en viktig forsyningsvei. Den var dermed strategisk viktig å få på de alliertes side og dermed hindre at tyskerne fikk ytterligere forsyninger fram til sine tropper i området. Det var engelske falllskjermsoldater, som erobret broen. Den gamle broen ble nedlagt i 1994 og i dag er det en mer moderne bro, som finnes på stedet. Dessverre.

Dype inntrykk

Det spesielle inntrykket café Gondrée etterlater, gjør at vi tilbringer resten av dagen på stranden. I dag er stranden fredelig og vakker. Legger helt klart opp til sol- og badeferie, når været er bra. Det er utrolig vanskelig å forestille seg, hvordan det var i området i midten av 1944 med død, kaos, ødeleggelse, ondskap og fortvilelse. Det føles heldigvis langt borte i det vi sitter på stranden, om enn vi dessverre er smertelig klar over at det i dag foregår tilsvarende handlinger andre steder i verden.

Slottscamping på chateau de Martragny

Ja du leser riktig. Mange steder i Frankrike kan man overnatte ved store flotte slott, som har anlagt campingplass i ”bakgården”. Vi kjører litt inn i landet for å overnatte på Camping du Chateau de Martragny, som ligger litt øst for Bayeux. Først kjører man ned en lang allé med høye trær på begge sider. Ikke mange campingplasser har en slik innkjøring. Man bor på begge sider av slottet og bak slottet. Fra mai til september er det oppvarmede bassenget åpent. I kveld skal vi bare sitte og hygge oss foran bobilen. Det er jo heller ikke så værst, hva. På gjensyn i morgen Mathias, Rasmus og Anne-Vibeke

Det kjørte vi i

Vi kjørte i Hobby 605 AK MC - les test av bilen her Klik her Hobby bobiler kan leies fra Danmark eller Tyskland gjennom AutoCamp i Århus. Sjekk modeller, priser og betingelser på www.autocamp.dk Se også www.lara.no

Her bodde vi

Ved Honfleur: Le Phare 2-stjerners plass vest for byen på vei Deauville. Åpen fra påske til september. Ved Bayeux: Camping du Chateau de Martragny 4 stjerners plass øst for Bayeux på vei RN 13. Åpen fra mai til september. Email: charteau.martragny@wanadoo.fr Ved Le Mont St-Michel: Camping Haliotis Mont Saint Michel 3-stjerners plass i byen Pontorson 9 km syd for Le Mont St-Michel Åpen fra mars til november. på www.camping-haliotis-mont-saint-michel.com Camping Cheques kan benyttes utenom høysesongen (medio juli-medio august). Se også www.campingcheque.com

Les del 4 her

Klikk her

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden