: Fra fjelltopp til fjelltopp i Pyreneene | Din Fritid

Fra fjelltopp til fjelltopp i Pyreneene

Pyreneene er et ganske spesielt sted. På sin måte hverken fransk eller spansk men et område, som oppfatter seg som en del av Andorra, Catalonia eller Baskerland. Byene ligger ofte langs elvene og klamrer seg til fjellskråningene. Historien og kulturen og også helt sin egen og utrolig spennende. Man kan saktens avsette en hel ferie bare i Pyreneene.

 


Col de Pailhéres – høyeste punkt på turen

Høyeste punkt på Tour de France 2013

Jeg er her i forbindelse med, at jeg er i full gang med å kjøre alle etappene av Tour de France nr. 100 med bil og campingvogn og la det være sagt med en gang, fjellveiene er ikke for campingvognkjøring, så den står trygt og godt nede i dalen.


Teltcampere på toppen av Tour de France’s høyeste punkt

Col de Pailhéres – 2001 moh

Det høyeste punktet på Tour de France nr. 100 er Col de Pailhéres, som ligger 2.001 moh. og det første jeg legger merke til, er hvor mye snø det fortsatt ligger her. Det er begynnelsen av juni måned og flere steder er det over to meter snø. Bilen kjører stille og rolig opp gjennom de mange hårnålssvingene og ville uten problem ha trukket med seg campingvognen, men der er ikke nok plass i bredden.


Det er snø nok til en mindre snøballkamp, selv om det er juni måned

Ikke kaldt på toppen

Selv om jeg kjører bil føler jeg hele tiden stigningene og det er ganske enkelt helt utrolig at noen sykler hit opp. Oi, så tungt det er. Mens jeg går rundt og kikker på toppen, kommer flere sykkelryttere opp. Trette men stolte. Andre, som også har kjørt bil, sitter og nyter det fine været og utsikten.


Col du Tourmalet – en klassiker i Tour de France historien

En perlerad av fjellpass

I Pyreneene finner du en perlerad av fjellpass, som kan passeres på sykkel eller i bil. Col d´Aspin lenger mot vest er greit og kan kanskje kombineres med den største klassikeren av alle Col du Tourmalet, som jeg besøkte i 2003, har jeg også kjørte alle etappene av Tour de France, i anledning av 100 års jubileet. (Det har vært pause 10 år pga. bl.a. verdenskriger). Kommer du i juni måned kan du risikere, at noen av passene er stengt pga. snø, men slik er naturen.


Utsikt til fjellene fra St. Giron

Skjønne fjellbyer

Byene i Pyreneene ligger som perler på en snor og det er mange, som det er verdt å stoppe i. Øst for Andorra er både St. Gioron, Foix og Ax-les-Thermes svært interessante og et besøk verdt. Vest for Andorra finner du både Loudres, Bagnères-de-Bigorre og Pau. Lenger ned i dalen er det også byer med en lang historie bak seg. I tillegg kommer at Pyreneene er fylt med underjordiske grotter. Når du kjører på motorveien ”La Pyréneenne”, som går fra øst til vest ser du masser av skilt til dem.


Camping Les Craouès

Masser av campingplasser i Pyreneene

Det er mange campingplasser i Pyreneene, og felles for mange av dem er, at de er veldig enkle med en liten resepsjon, en veldig spartansk fasilitetsbygning og så et grøntområde, der man kan stille seg og få strøm. Slik bodde jeg også på Camping Les Craouès, men den ligger sentralt i forhold til opplevelser i området. Har du en stor campingvogn, så vil jeg anbefale å plassere den sentralt og så kjøre mot øst og vest derfra. Med et mindre vogntog kan du lettere ta den med fra sted til sted.


Anne-Vibeke kjører alle etappene av årets Tour de France

Anne-Vibekes – Tour de France

Denne artikkelen er en av mange i en serie, der du kan følge Anne-Vibeke kjøre hele Frankrike rundt. Reisens hovedpunkter er Korsika, Middelhavet, Pyreneene, Loiredalen, Bretagne, Massif Central, Alpene, Annecy og Paris.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden