: Hallingdal feriepark: Utfordring for liten og stor | Din Fritid

Hallingdal feriepark: Utfordring for liten og stor

Løypa går høyt i trærne. Mange vil si skummelt høyt. Det er overhodet ikke farlig om du gjør som du skal. Men du er nødt til å stole på deg selv - og gjøre ting riktig.

Høydeanlegget i Hallingdal feriepark setter både liten og stor på prøve og gir deg en genuin mestringsfølelse. Foto: Adele Afdal

Av Tore Afdal

Bobil og Caravan har vært på høstferietur til høydeanlegget i Hallingdal feriepark og klatret løypa sammen med en niåring i øsende regnvær. Det var en opplevelse som satte spor.

Pass på hvor du tråkker! Høydeløypa består av ulike hinder som skal passeres. Foto: Adele Afdal

Ut og opp

Hva er vel da bedre enn å ignorere mørke skyer og regn og melde seg på klatreparken til Høyt & Lavt? Det hele er veldig enkelt, selv om du bør sette av god tid - gjerne hele dagen. Det tar tid å få registrert seg og bekrefte at dette er noe man gjør på eget ansvar. Det tar tid å få på plass en tilpasset sele og hjelm. Men så begynner alt det morsomme, og da føles det som om tiden flyr av gårde. Først blir man forklart prinsippene av en instruktør: Du har to sikringstau, og et av dem skal alltid være festet i en sikkerhetswire. I tillegg har du en trinse du kan henge fast på wiren på de strekningene hvor du skal henge i selen og skli nedover.
Etter å ha gått en liten testløype som går nesten på bakkeplan, blir man godkjent for å gi seg i kast med de ulike løypene på egenhånd.
Er du over 140 cm, kan du klatre hvor du vil, er du mellom 110 og 140 cm, er det to løyper som går på et overvåket område ikke så høyt over bakken.

Ingen tid til å tenke på våte klær og kalde føtter når man henger høyt der oppe, og etterpå er det bare å krype inn i den varme bobilen. Foto: Adele Afdal

Kalde føtter

Det er fort gjort å låse hodet når man befinner seg såpass høyt over bakken. Den dagen vi var der, var det et barn som ikke klarte mer enn de første ti meterne og trengte hjelp til å komme ned. Og det var imponerende å se hvordan Høyt & Lavt mannskapet taklet situasjonen. To personer var straks tilstede og snakket beroligende til vedkommende. Så ble det montert et taljesystem hvor vedkommende ble firet rolig ned på bakkeplan hvor det stod noen og ventet. Det hele gikk veldig rolig og kontrollert for seg og inngir tillit og trygghet.
Når det gjelder vår niåring, var det nok et større problem at hun ble fysisk kald på føttene etter flere timer i regnvær. Men det er slikt man ikke tenker på når man svever høyt der oppe, og etter avsluttet klatreøkt var det jo bare å gå inn i den varme bobilen og få av seg de våte klærne.

Matpause

Vi var i høydeanlegget fire-fem timer. Det er nok lurt å ta seg en pause da man kan bli sliten i både hode og kropp. Vi fikk forsyninger i form av varm totmatsuppe midtveis, og det var med på å gjøre dette til en flott opplevelse. Imidlertid er det greit å være klar over at butikken på Ferieparken gjør store innhugg i lommeboka om du skal gjøre innkjøp til mange personer. Så her gjelder det å planlegge - som alltid!

Det er mange aktiviteter og lekemuligheter på Hallingdal feriepark. Foto: Adele Afdal

Mestring

Anlegget til Ferieparken er det største av sitt slag nord for Oslo. Høyt & Lavt heter selskapet som drifter anlegget. Det finnes også anlegg fra samme selskap i Oslo og i Vestfold. Det er planer om å utvide anlegget med flere løyper og en 350 meter lang zip-line over Hallingdalselva. Til sommeren får den yngre målgruppen sin egen klatrepark med tilpassede klatreelementer for dem som er under 110 cm.
Så hva handler det om å komme seg gjennom anlegget fra seks til ti meter over bakken? Det kan kort oppsummeres i ett ord: Mestring!
Det gir en fantastisk mestringsfølelse for liten og stor å komme seg gjennom skogsløypa - som avsluttes med en zip-line hvor du svever 100 meter i et flott landskap. En opplevelse du garantert kommer til å huske lenge.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden